Novosti
LED VELIČINE LJEŠNJAKA

U Trnavi stradali vinogradi, voćnjaci, vrtovi...
Objavljeno 2. srpnja, 2024.
Led veličine lješnjaka, a koji je nad područjem općine Trnava u ponedjeljak oko 19 sati padao sam, bez kiše, u trajanju od pet do deset minuta, nanio je velike štete tamošnjim vinogradima, voćnjacima, usjevima kukuruza, suncokreta, vrtovima, ali i pročeljima i drugim dijelovima objekata, pogotovo starijeg datuma. Prema riječima općinske načelnice Irene Mikić Brezina, najviše su stradala područja sela Lapovci, Trnava, Dragotin i Svetoblažje, a Kondrić i Hrkanovci nešto manje. Nakon leda nevrijeme se na ovom području nastavilo jakom kišom i grmljavinom. "Vinogradi su mjestimice ostali i bez grožđa i bez lišća. Led je bio na cesti i dosta se dugo zaržao. ‘Klizala‘ sam se automobilom na cesti s ljetnim gumama, na nekim mjestima nije se moglo voziti", kaže Irena Mikić Brezina, dodajući da će Općina Trnava od Osječko-baranjske županije zatražiti proglašenje elementarne nepogode. Led je zabijelio u ponedjeljak i druga područja Đakovštine poput Novih Perkovaca.

Nevrijeme je zahvatilo i susjedni, slavonskobrodski kraj, gdje je također bilo leda. Brođanin Ivica Tot kaže kako je u Starom Slatiniku, primjerice, padao led veličine šake. “Razbijao je crjepove, kao i salonit-ploče na gospodarskim i drugim objektima, nanio štete voćnjacima i drugdje”, kaže Tot. Led je padao i na strizivojačkom području, a bio je veličine krupnih oraha. S.Župan

Suzana Župan
BROJNE INTERVENCIJE
Zbog nevremena i požara diljem Hrvatske angažirano je u ponedjeljak bilo gotovo tisuću vatrogasaca, priopćila je u utorak Hrvatska vatrogasna zajednica. “Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u 24 sata zabilježeno je 270 vatrogasnih intervencija na kojima su sudjelovale 302 vatrogasne organizacije s ukupno 943 vatrogasca i 332 vatrogasna vozila”, navodi HVZ. Nevrijeme koje je zahvatilo kontinentalnu Hrvatsku 1. srpnja najviše je pogodilo Zagrebačku županiju, Grad Zagreb, Varaždinsku te Vukovarsko-srijemsku županiju.

Možda ste propustili...

SEDAMNAESTA OBLJETNICA SMRTI MARKA BABIĆA

Istinski heroj i ponosan Hrvat

Najčitanije iz rubrike