Novosti
U NEKOLIKO MINUTA IZGUBITE ONO STE GODINAMA GRADILI

Štete od nevremena najveće su na kućama i vozilima, a ovo su najčešće
Objavljeno 3. srpnja, 2024.

Vremenski uvjeti uzrokovani klimatskim promjenama posljednjih godina sve su nepredvidljiviji i dovoljno je samo nekoliko minuta da izgubite ono što ste godinama gradili. Olujni vjetrovi koji raznose krovove i uništavaju domove, poplave, bujice, tuča i ostale elementarne nepogode sve su češća pojava, a kada se dogode najveća šteta nastaje na imovini.

 

Naglim promjenama vremena s razornim posljedicama svjedočimo i u Hrvatskoj, a nastale štete mjere se u milijunima eura. Najveće štete bilježe se na kućama i vozilima, a iz Croatia osiguranja objašnjavaju o kakvim se štetama najčešće radi.

 

"Kod olujnih nevremena najčešća su oštećenja objekata od olujnog vjetra koji ošteti pokrove ili uslijed jakih vjetrova kada dolazi do udara predmeta srušenih, odnosno nošenih olujnim vjetrom. Ako uz olujno nevrijeme imamo i tuču/led tada se prijavljuju štete na termo fasadama (udari leda), ALU i PVC stolarije (rolete), kao i sami krovovi. Na vozilima su najčešća oštećenja od oluje kada olujni vjetar lomi grane, ruši drveća koja oštećuju vozila, a također su to oštećenja od tuče na vjetrobranskim staklima i karoseriji vozila", ističe Siniša Radaković, direktor Službe za obradu šteta neživotnih osiguranja u Croatia osiguranju.

 

Obzirom da velike oluje uglavnom znače i veliki broj prijavljenih šteta, Radaković savjetuje kako građani koji imaju osiguranu imovinu mogu ubrzati cijeli proces procjene i isplate štete.

 

"Primjerice, za vrijeme prošlogodišnje oluje koja je zahvatila gotovo cijelu kontinentalnu Hrvatsku, Croatia osiguranje je dobivalo nekoliko stotina prijava dnevno. Mi nastojimo u što kraćem roku platiti prijavljene štete, a neke od prijavljenih platimo odmah prvi dan po prijavi. Kako bismo to mogli ostvariti, šaljemo našim osiguranicima upute kako prijaviti štete putem našeg web-a te da uz prijavu štete dostave fotografije oštećenja. U tom slučaju možemo napraviti procjene i izvršiti isplate šteta unutar nekoliko sati od trenutka prijave šteta", kaže Radaković.

 

Iako je tijekom jakog olujnog nevremena teško spriječiti nastanak štete, Radaković ima nekoliko preporuka da se šteta barem umanji.

 

"Uvijek provjerite da se sve pokretne stvari iz dvorišta spreme u ostavu, da su prozori na objektima zatvoreni, da su na prozorima zatvorene rolete, da su tende koje su pričvršćene na kuću zatvorene i slično, a vozila, ako je moguće, parkirajte ispod nadstrešnice ili u garažu".

 

No, uz policu osiguranja, štete ne morate snositi sami. Na crosig.hr doznajte koje sve rizike pokriva polica osiguranja imovine i osigurajte svoj dom od raznih nepredviđenih situacija. (promo)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike