Novosti
RAST CIJENA USLUGA - REAKCIJE NA APELE IZ VLADE

Inflacija u turizmu na vrhu, a stabilizacija se očekuje dogodine
Objavljeno 4. srpnja, 2024.
Ušli smo u glavni dio turističke sezone, s kojom dolazi i golema potrošnja stranih turista, zbog čega mnogi strahuju da bi nam se mogao ponoviti lanjski kolovoz, kada je došlo do jednokratnog naglog skoka stope inflacije. Na to su upozorili ministar financija Marko Primorac i premijer Andrej Plenković, koji je stoga pozvao na "umjerenost" u određivanju cijena usluga, s obzirom na to da rast cijena usluga i dalje najviše pokreće inflaciju u Hrvatskoj.

Na premijerov apel da oni koji pružaju usluge budu realni i racionalni u određivanju cijena, Udruga Glas poduzetnika odgovara nizom prijedloga Vladi. "Mi bismo pozvali državu da snizi PDV, da podigne prag za ulazak u sustav PDV-a, da nas oslobodi poreza na reinvestiranu dobit, da se ulaganja u start-upove tretiraju kao porezne olakšice. Također bismo predložili Vladi da bude umjerena u trošenju novca, jer 25 posto svega što mi poduzetnici naplatimo ide u državni proračun", poručio je član Izvršnog odbora Udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin.

Iako ni u Glasu poduzetnika ne isključuju mogućnost da bi se u kolovozu mogao dogoditi nagli, ali kratkotrajni skok stope inflacije, ipak smatraju da su cijene u ugostiteljstvu i turizmu, odnosno sektoru usluga, dosegle plafon, a tu je i tržište, odnosno konkurencija, koja bi trebala korigirati cijene naniže, bar u teoriji. U UGP-u pritom navode da na slobodnom tržištu cijene određuju potražnja i ponuda, ali i troškovi poduzetnika. Također, u vezi s rastom inflacije usluga Hrvatska ima jednu specifičnost, a to su regionalne razlike u cijenama zbog razlike u troškovima poduzetnika, pa kava na Stradunu ne može koštati kao kava u nekom mjestu koje nije toliko turistički atraktivno.

U komentaru inflacije Hrvatske narodne banke navodi se da je unatoč primjetnom usporavanju inflacije cijena usluga i dalje znatno viša od ostalih komponenata inflacije te nastavlja najviše pridonositi ukupnoj inflaciji. "Ustrajnost inflacije cijena usluga djelomično je posljedica njihove osjetljivosti na porast plaća u uvjetima snažne potražnje za ugostiteljskim i smještajnim uslugama", pojašnjavaju u HNB-u.

Rekorderi poskupljenja su, kao i prošlih nekoliko godina, restorani, kada je stopa inflacije prošlog ljeta skočila na 7,8 posto, cijene u restoranima rasle su dvostruko brže od inflacije, odnosno za 15,7 posto. No kao razloge stalnog dizanja cijena restorani najprije navode višegodišnju stopu PDV-a od 25 posto, a zbog pandemije COVID-19 dvije godine nisu normalno radili. Nakon toga su im se vratili gosti koji mjesecima nisu pitali za cijene, a restorani su radili odlično usprkos podizanju cijena. Onda bi slijedile sezone, a restorani su odgovarali na povećanu potražnju, odnosno ponovno dizali cijene zbog stranih gostiju. D.Katalinić
TKO PRETJERA, MORAT ĆE MALO SPUŠTATI
Stabilizaciju cijena turističkog smještaja ove godine očekuje i predsjednik Udruženja putničkih agencija Hrvatske gospodarske komore Boris Žgomba. Kaže da iznajmljivači ove sezone nisu spuštali cijene jer su ih posljednje tri godine snažno podizali kako bi nadoknadili gubitke iz pandemije. “O cijeni ne odlučujemo mi, ni Vlada, ni ja, nego tržište i odnos ponude i potražnje. Godine 2021. bio je velik odnos na strani potražnje, 2023. se balansirao, a ove godine očekujemo stabilizaciju. Oni koji su malo pretjerali morat će malo spustiti cijene”, kaže Žgomba. Podsjeća da imamo gotovo milijun ležaja u privatnim kućama i apartmanima i godišnji porast od 40.000 novih ležaja, a potražnja ipak nije tolika, pa će goste dobiti onaj tko bude efikasniji i brži. Navodi i da ljudi koji se bave iznajmljivanjem nisu stručnjaci, zbog čega dolazi do pretjerivanja, a to pak pridonosi neredu na tržištu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike