Regija
PRIJEPOR OKO RADOVA NA PROČISTAČU

Baranjski vodovod: Ne postoje ni dug ni tužba
Objavljeno 2. srpnja, 2024.
Prozivke SDP-a o dugovanju i penalima zbog raskida ugovora s turskim izvođačem radova na pročistaču Vodovod opovrgava
BELI MANASTIR - Ne stišava se priča oko raskida ugovora za izgradnju pročistača otpadnih voda u Belom Manastiru.

U petak se, naime, priopćenjem oglasio GO SDP-a, navodeći kako je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Tomislav Rob priznao raskid ugovora za izgradnju pročistača (projekta vrijednog nešto više od 7 milijuna eura), potpisanog s turskom tvrtkom u prosincu 2021. godine. SDP-ovci, nadalje, navode kako nisu dobili jasno obrazloženje tko je odgovoran za raskid ugovora. "Kao odgovorne osobe gradonačelnik nije spomenuo niti direktora Baranjskog vodovoda Krunoslava Roba, niti predsjednika NO-a Davora Mucića, niti predsjednika Skupštine Gorana Hesa. Nitko od njih nije preuzeo osobnu odgovornost za ovu grešku koju ćemo skupo platiti", konstatiraju, tvrdeći kako je raskid ugovora rezultirao pravnim postupkom koji je pokrenuo izvođač radova zbog neispunjenja ugovornih obveza, što prijeti velikim penalima. Pitaju se koliku će štetu, prouzročenu navodnom nemarnošću vlasti, platiti Belomanastirci, a zabrinuti su i zbog eventualnog poskupljenja cijene vode, odnosno potencijalne ekološke katastrofe zbog nepostojanja adekvatnog prijamnika za otpadnu vodu iz novoizgrađenog kanalizacijskog sustava. "Nejasno je zašto je važna informacija o raskidu ugovora skrivana punih mjesec dana te koliko bi se još skrivala da naš vijećnik, Marko Bogatić, nije postavio to pitanje na Gradskom vijeću", podvlače u SDP-u.

Iz Baranjskog vodovoda pak demantiraju navode GO SDP-a. Potvrđuju, doduše, raskid ugovora o nadogradnji UPOV-a Beli Manastir, koji uključuje izgradnju solarne sušionice mulja u sklopu "Projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Beli Manastir", ali tvrde kako su turskom ugovaratelju tražena sredstva isplaćena u cijelosti te kako nije pokrenut nikakav pravni postupak ni tužba protiv Baranjskog vodovoda.

- U priopćenju je istaknuto više neistina, početno s činjenicom kako su se informacije namjerno skrivale od javnosti. Turska tvrtka bila je zadužena za građevinski dio provedbe projekta koji je trenutačno zaustavljen. Prema planu aktivnosti, u tijeku je nabava opreme za obradu otpadnog mulja, koja će nam biti isporučena u zakazanim rokovima. U tijeku je i konzerviranje gradilišta, koje provodi nadzorni inženjer, nakon čega slijedi raspisivanje novog javnog natječaja za provedbu preostalih radova. Rok za provedbu projekta je kraj iduće godine te se ne očekuje kašnjenje u provedbi svih predviđenih projektnih aktivnosti - poručuju iz Baranjskog vodovoda, naglašavajući kako je postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u funkciji i nema nikakve opasnosti ni ekološke prijetnje za okoliš u Belom Manastiru.

- Da u SDP-u griješe, dokaz je kako smo unazad nekoliko proteklih godina uspješno realizirali više od 30 projekata različitih obujama, i nikada nije bilo prigovora na izvršenje i postignute rezultate - ističu iz Baranjskog vodovoda.

Ivica Getto
Nema prekomjernog zapošljavanja
Što se korekcije cijene vode tiče, u Baranjskom vodovodu naglašavaju kako je ona trebala biti izvršena još 2022. godine, ali je odlučeno da će razliku u troškovima snositi Baranjski vodovod. GO SDP-a proziva i zbog prekomjernog zapošljavanja, među kojima i nedoraslih kadrova, u gradskim poduzećima, na što iz Baranjskog vodovoda tvrde kako imaju manji broj zaposlenih nego ranije. “Zabrinjava kontinuirano Bogatićevo nerazumijevanje kada su u pitanju procesi potrebni za provedbu projekta, što je očiti znak nedostatka iskustva u provođenju ozbiljnih projekata”, ističu.

Najčitanije iz rubrike