Regija
PREDSTAVLJEN PROGRAM

Na 58. Vezovima 10.000 sudionika
Objavljeno 29. lipnja, 2024.
Lanjski Vezovi kao Turistički događaj godine letvicu su podigli visoko, rečeno je na presici
ĐAKOVO - Lanjskim proglašenjem 57. Đakovačkih vezova Turističkim događajem godine pred njihove organizatore, Grad Đakovo i njegovu Turističku zajednicu, letvica je postavljena vrlo visoko i u programskom i organizacijskom i stručnom smislu. Ta je nagrada ponos koji obvezuje - složili su se s tim u petak na presici gradonačelnik Marin Mandarić i direktorica TZGĐ Marija Borko predstavljajući program 58. Vezova.

- Održavaju se od 21. lipnja do 7. srpnja, a otvorenje im je u petak, 5. srpnja, u 21 sat, scenskom slikom "Sjaj nam sunce domovini slatkoj", pred katedralom, a kada počinje i udarni vikend, s glavnim saržajima. U subotu, 6. srpnja, u Strossmayerovu parku nastupi su folklornih skupina, gostujućih skupina, a zemlja partner je Bugarska. Nedjelja, 7. srpnja, dakako, započet će svečanim mimohodom središtem grada, cijeli su dan u perivoju nastupi folklornih skupina, a navečer je tu zatvaranje Vezova uz izbor najbolje nošenog narodnog ruha. Nadamo se da smo odabranim programima pogodili ukus sve izbirljivije publike - rekao je Mandarić.

Program je detaljno predstavila Borko, kazavši da će na svim priredbama 58. Vezova biti čak 10.000 sudionika. Rekavši kako su prve priredbe bile Bonavita u Trnavi i Dani otvorenih vinskih podruma Đakovačkog vinogorja u Trnavi i Mandićevcu, Borko je, najavljujući vezovski program ovoga vikenda, rekla kako obiluje programima za najmlađe, a glavni su Mali vezovi, u nedjelju, 30. lipnja, u 16 sati.

- U malovezovskoj povorci središtem grada proći će 31 dječja folklorna skupina s 1200 sudionika - rekla je Borko, dodavši da su sinoć počeli i glazbeni programi pod šatorom, gdje će nastupati Toni Cetinski, Crvena jabuka, Dalmatino, Matija Cvek i Eni Jurišić, Lole i dr. Novitet su dvije pozornice u parku.

U ponedjeljak počinje i gastroprogram - lovački gulaš, čobanac, fiš. Najavljene su glazbene, dječje i druge radionice, izložbe, program na hipodromu, Dan Splitsko-dalmatinske županije, kada se predstavlja Vrlika itd.

Suzana Župan
SAD, Indija, Švicarska...
U svečanom mimohodu 58. Đakovačkih vezova nastupa 55, odnosno 61 folklorna skupina iz RH i doslovno svijeta - SAD-a, Indije, Švicarske, Austrije, BiH, Vojvodine..., s 2400 sudionika. Tu su i svatovske zaprege, jahači i drugi. M. Borko naglasila je kako su smještajni kapaciteti zbog Vezova bukirani još u siječnju, a da su Vezovi motiv dolaska u srpnju u Slavoniju.

Najčitanije iz rubrike