Regija
OKUPILI SE U POČAST IDEJI HENRYJA DUNANTA

Vinkovački humanitarci na Svjetskom skupu Mladeži Crvenog križa u Solferinu
Objavljeno 25. lipnja, 2024.
VINKOVCI



Na velikom skupu volontera Crvenog križa i Crvenog polumjeseca iz cijelog svijeta u talijanskom Solferinu gdje je nastala ideja o međunarodnom pokretu Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca sudjelovala je 57-člana ekipa vinkovačkog Crvenog križa koja na ovom skupu sudjeluje od 2003. godine. Središnja manifestacija Svjetskog skupa Mladeži Crvenog križa tradicionalna je Fiaccolata (Bakljada), procesija u kojoj noseći baklje sedamnaest kilometara dugim putom od Solferina do Castiglionea sudjeluju mladi humanitarci. Za bakljade mladi iz cijelog svijeta prolaze istom rutom kojom su prošli volonteri koji su prevozili ranjene tijekom bitke 1859. godine, kada je Henry Dunant razvijao ideju Crvenog križa.

- U toj bitci sukobilo se 300 tisuća vojnika, a nakon 16 sati na polju je ostalo ležati 40 tisuća mrtvih i ranjenih. Švicarski trgovac Henry Dunant slučajno je naišao na taj stravični prizor, pozvao žene vojnika da im pomognu, a one su im previjale rane i vozile ih u obližnju crkvu, gdje je organizirana prva bolnica. Svoja iskustva potom je opisao u knjizi “Sjećanja iz Solferina” - pojasnio je ravnatelj vinkovačkog Crvenog križa Branko Tomić i podsjetio kako je ove godine GDCK došao s 57 najaktivnijih članova, koji su sudjelovanje na tom skupu zaslužili svojim stalnim aktivnostima i uspjesima na natjecanjima.

U knjizi je Dunant predložio dvije ideje, podsjeća Tomić. Jedna je da države prihvate pravila međunarodnoga humanitarnog prava i ne napadaju civile, osobe koje su položile oružje, ranjene ili bolesne, a druga je ideja bila da se u vrijeme mira u svim tim državama organiziraju službe koje bi pomagale u slučaju rata.

U ekipi vinkovačkih humanitaraca bila je i Nora Tomić, koja je upravo završila 8. razred u OŠ Ivana Gorana Kovačića.

- Ovo mi je drugi put da sam u Italiji, prošle je godine bilo jako zabavno, malo naporno, ali umor je brzo nestao kada smo vidjeli atmosferu. Ništa nije teško baš zbog te humane note – kaže Nora.

I Danijel Tolić i Antonio Ribarić, najesen maturanti Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci, u Italiji su bili drugi put.

- Velik broj mladih pokazuje i veliku humanost. Dosad sam doživio jako dobro iskustvo, zabavu, druženje i nova prijateljstva – kaže Danijel.

- Uistinu jedno nezaboravno iskustvo, ostvario sam uspomene za cijeli život – kaže Antonio, koji je ove godine u Solferinu bio kao humanitarac i volonter, dok je lani, pri prvom posjetu, bio natjecatelj, osvojivši treće mjesto.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

RAVNATELJICA VINKOVAČKE POLJOPRIVREDNO-ŠUMARSKE ŠKOLE

Dobitnica godišnje Nagrade “Ivan Filipović” i Ružica Zucić

NATJECANJE BEGEGNUNG MIT OSTEUROPA

Heleni Prevšić posebna nagrada

Najčitanije iz rubrike