Regija
BARANJA SVE ČEŠĆI IZBOR LJUBITELJA BICIKLIRANJA

Samo u Popovcu za najam
je ponuđeno 35 e-bicikala
Objavljeno 25. lipnja, 2024.
Uz baranjske su biciklističke staze i samouslužne postaje za popravak bicikala
POPOVAC



Kroz Osječko-baranjsku županiju prolaze dva biciklistička EuroVelo pravca, a njihovu važnost ističu svi strateški dokumenti vezani za biciklizam.

Jedan je EuroVelo 6 (u Hrvatskoj nazvan Dunavska ruta), a drugi EuroVelo 13, Ruta željezne zavjese (u Hrvatskoj nazvan Dravska ruta). Treba spomenuti i Panonski put mira, uspostavljen suradnjom Osijeka i Sombora, koji počinje na graničnom prijelazu Batina, gdje se grana i prolazi kroz Park prirode Kopački rit (povezan s Dunavskom rutom). Kada je samo o Baranji riječ, gotovo cijela tamošnja uzvisina premrežena je prirodnim biciklističkim stazama kroz surduke, šume i vinograde, koje iz godinu u godinu privlače sve više biciklista, bilo da je riječ o ‘‘profesionalcima‘‘, rekreativcima, ljubiteljima prirode, avanturistima… Iako je najviša točka jedine baranjske uzvisine ‘‘malo viša od bundeve‘‘, svi koji su biciklirali Baranjskim brdom dobro znaju sve njegove čari, uspone i nizbrdice, poput baranjskog "Garmischa", 24-postotnog uspona dugog 200-tinjak metara. Taj oblik turizma prepoznali su i u Belom Manastiru, koji je okružen biciklističkim stazama u koje Grad ne prestaje ulagati. Potencijal cikloturizma prepoznali su i iznajmljivači smještajnih kapaciteta, a čini se kako su najdalje otišli u popovačkom smještaju Villa Mons Aureus.

- Osviješteni stalnim porastom broja posjetitelja Baranje, ali i ograničenom ponudom zabavnih i rekreativnih sadržaja, odlučili smo se na ulaganje u cikloturizam, koji nam je u promišljanjima kako obogatiti vlastitu ponudu smještaja u Popovcu bio među nekoliko prioriteta za poslovni pothvat - kaže Kristina Kotromanović, direktorica tvrtke EK PRO d.o.o., u čijem je vlasništvu Villa, ističući kako je prva nabava električnih bicikala bila usmjerena na smještajni kapacitet Ville, pa su krajem 2023. nabavili šest e-bicikala. No, nastavlja, vrlo brzo pokazao se interes za iznajmljivanjem i ostalim turistima, kako onima koji borave u Baranji po nekoliko dana tako i dnevnim posjetiteljima.

- Tako smo ove godine nabavili dodatno još 29 e-bicikala namijenjenih najmu, kao i svu potrebnu opremu, uključujući i dječje sjedalice, pa ih u ovom trenutku imamo 35. Iznajmljivanje funkcionira tako da nas posjetitelji kontaktiraju preko naše web-stranice na kojoj je objavljen sadržaj ponude, uključujući informacije o modelima bicikala, cjenik i predložene rute - objašnjava, dodajući kako su rute predložene na njihovu webu provjerene jer ih je osobno vozila te ih bez problema može preporučiti biciklistima kako bi uživali u vožnji kroz prekrasne baranjske krajolike. Upitana za reakcije, kaže kako je dovoljan odgovor činjenica da je izlet Baranjom na biciklima prilično čest izbor grupa posjetitelja, bilo kao dio team buildinga bilo kao dio rekreacije brojnih obitelji (ili pojedinaca).

- S obzirom na to da Baranja nije u cijelosti ravnica, naši posjetitelji zaista uživaju u obilasku svih ruta, pa tako i uzbrdica, jer im e-bicikl po potrebi daje vjetar u leđa pogonom. Danas smo prilično osviješteni kada je riječ o ekologiji i očuvanju okoliša, što je još jedan razlog zbog kojega je odluka pala baš na električne bicikle, dakako, uz želju da našim gostima pružimo najljepši doživljaj Baranje - kaže Kotromanović.

Važno je istaknuti da su se biciklizmu okrenule i neke baranjske tvrtke, poput belomanastirskog UBS-a (Urban bike solutions), specijaliziranog za proizvodnju urbane biciklističke opreme, opremanje biciklističkih staza i javnih površina. Svoje proizvode razvijaju imajući na umu potrebe biciklista, djelomično i stoga što su i sami zaljubljenici u taj način prijevoza i njegovi promotori. Tako se na nekoliko lokacija uz baranjske biciklističke staze mogu pronaći samouslužne i samostojeće postaje za popravak bicikala (bike repairstation - BRS). Uz urbanu opremu (klupe, nadstrešnica...), središte takve stanice postolje je s ručnom pumpom, nužnim alatom na izvlačenje pričvršćenog "sajlama" od nehrđajućeg čelika, ‘‘rukama‘‘ presvučenim termoplastikom...

Ivica Getto
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA APLIKACIJA

Djeca mogu sama kreirati cijele priče

SIGURNA MJESTA ZA ISTRČAVANJE I IGRU TE SOCIJALIZACIJU PASA

U Vinkovcima se grade dva nova parka za pse

Najčitanije iz rubrike