Regija
UVOD SU U SREDIŠNJI TJEDAN I 58. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA

Mali vezovi 2024.: U raspjevanoj povorci 1200 malih folkloraša
Objavljeno 30. lipnja, 2024.
Od Male crkve do Strossmayerova parka prošlo više od 30 dječjih skupina iz Đakovštine, drugih dijelova regije te Hrvatske
Vesela, veselija, aj‘ neka bude Šokadija..., pjevali su u nedjelju poslijepodne mali folkloraši KUD-a "Šokadija" iz Budrovaca na početku raspjevane povorke Malih vezova što je veselo prošla đakovačkim korzom, od Male crkve, pokraj katedrale, preko Trga i slila se u ugodnu hladovinu Strossmayerova parka. Time su Mali vezovi uveli u središnji tjedan onih velikih, 58. Đakovačkih vezova, čija su tri udarna dana od 5. do 7. srpnja.

U malovezovskoj povorci bilo je oko 30 folklornih skupina s 1200 sudionika iz Đakovštine, Slavonije, drugih krajeva RH, pa i one izvan njezinih granica poput pomlatka HKC-a "Bunjevačkog kola" iz Subotice i dr. Na početku povorke barjaktari pa mažoretkinje KUD-a "Sklad", a za njima 30-ak grupa folklornog pomlatka koji djeluje pri KUD-ovima, školama, vrtićima, udrugama...


U malovezovskoj povorci i mali Ličani iz "Gacke"; na glavama im crveno-crne ličke kape, u rukama tamburica dangubica.

- Bravo, Ličani! - pozdravljali su i pljeskali Đakovčani što su u velikom broju i ove godine došli gledati svoje Male vezove. Za njima, uz ostale, i pomladak KUD-a "Braća Banas" iz Josipovca Punitovačkog sa slovačkim folklorom.

- Dalmatinac zna, tu sam rođen ja... - pjevali su najmlađi članovi KKU-a Marina. Na Malim vezovima i mali folkloraši viškovačkog "Ivana Tišova", "Gorjanca" iz Gorjana. - Šokica sam, govor me izdaje... - pjevale su djevojčice u nošnjama iz "Graničara" Lužani, noseći u rukama grančice. Pomladak jednog od društava u nastavku povorke vukao je na špagi stare šerpe, a pomladak KUD-a "Sloga" Satnica Đakovačka predstavio se folklorom, kao i svojim mažoretkinjama.


- Kad zapjevam ja i moja seka, ta se jeka čuje do Osijeka - pjevali su mali folkloraši KUD-a "Šokadija" Strizivojna. U povorci i pomladak "Matije Gupca" Karlovac, Dječjeg vrtića "Vrbik" Zagreb, a dio dječice KUD-a "Zora" Piškorevci na Male vezove stigao je na drvenim konjićima. Mali folkloraši KUD-a "Šandor Petefi" iz Ivanovaca Đakovačkih predstavili su mađarski folklor.

Uz ostale na Male vezove stigao je i pomladak KUD-a "Slavonija" Đurđanci kao i KUD-a "Tena" iz Đakova, u čijoj su povorci dječica drugu dječicu vozila u okićenim malim drvenim kolima.


Potom se raspjevana povorka slila u park gdje se folklorni i drugi program ove godine održavao na dvije pozornice, a održane su i radionice za djecu.

U ponedjeljak se program 58. Vezova nastavlja početkom trodnevnog Gastro-festa uz lovački gulaš u 18 sati, iza Male crkve, u 18.30 u Muzeju Đakovštine su Dani slavonske tradicijske kulture 2024., predavanje "Radio stanica Osijek" - istaknuti promotor slavonske tradicijske glazbe". U 19 sati u Spomen-muzeju J. J. Strossmayera otvorenje je izložbe Pedeset nijansi sive, Silvije Butković, a u 20 sati nastupaju Caprio te Electric Corn, u šatoru.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

NASTAVAK ZAHTJEVNE INVESTICIJE

Druga faza sustava odvodnje u općini Koška

PRIJEPOR OKO RADOVA NA PROČISTAČU

Baranjski vodovod: Ne postoje ni dug ni tužba

POBOLJŠANA SIGURNOST PROMETA

Završeni su radovi u Podravskoj i Istarskoj

Najčitanije iz rubrike