Regija
JUBILARNA MANIFESTACIJA

Na pedesetom Miholjačkom sijelu 18 KUD-ova i 600 folkloraša
Objavljeno 1. srpnja, 2024.
Na smotri folklora 18 KUD-ova iz raznih krajeva Hrvatske te BiH i Crne Gore
DONJI MIHOLJAC



Mimohodom ulicama Donjeg Miholjca sve do pozornice u Kolodvorskoj ulici, uz pjesmu folklornih skupina, svečano je započela smotra folklora, središnji dio tradicionalne manifestacije Miholjačko sijelo, koja je ove godine održana jubilarni, 50. put.

U ljepoti nošnji, pjesmi i plesovima uživali su brojni posjetitelji, među njima i gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić, predsjednik Gradskog vijeća Dražen Trcović, zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković, predsjednik crnogorske Općine Petnjica Samir Agović i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

- Pedeseta smotra folklora Miholjačko sijelo izaziva ponos i stoga čestitam svim izvođačima na promicanju običaja, tradicije i kulture. Hvala svima koji od zaborava štite sve ono što Slavoniju čini dobrim mjestom za život - rekao je zamjenik župana Miletić.

Pozdravljajući sudionike smotre i posjetitelje, u ime Organizacijskog odbora gradonačelnik Goran Aladić istaknuo je kako je važno čuvati i njegovati tradiciju i baštinu.

- Narod bez tradicije i bez običaja izgubljen je narod i stoga je bitno sačuvati i prenositi na mlade generacije narodne običaje. KUD-ovi i ovakve manifestacije čuvari su tradicijske kulture i zadnja brana od odumiranja. Sretan sam što smo se na ovoj jubilarnoj, 50. smotri folklora okupili u ovako velikom broju i što svi zajedno možemo uživati u nastupima folkloraša - kazao je gradonačelnik Aladić.

Dobrodošlici svima poželio je i tajnik KUD-a Matija Gubec Donji Miholjac Nikola Herbst, naglasivši da članovi društva ulažu mnogo truda i marljivo vježbaju kako bi svojim sugrađanima pripremili ovakve programe. Zahvalio je sudionicima smotre, ali i sponzorima koji su materijalno i financijski podržali Miholjačko sijelo.

Pjesme, plesove i običaje predstavilo je 18 kulturno-umjetničkih društava i 600 izvođača. Uz domaćine, KUD "Matija Gubec" Donji Miholjac, koji su otvorili smotru, u programu su sudjelovala i folklorna društva iz Strahonineca, Ilače, Osijeka, Nedelišća, Podgajaca Podravskih, Koritne, Podravske Moslavine, Županje, Lipovljana, Strušca, Bocanjevaca, Grgurevića, Siska, Petnjice (Crna Gora) te Tešnja i Zavidovića (BiH).

Osim slavonskih i baranjskih plesova i pjesama, ljubitelji folklora mogli su uživati i u srijemskim, međimurskim, makedonskim, srijemskim, ukrajinskim, posavskim…

Uz folklorni program, organizirana je šarolika ponuda slatkih i slanih jela, domaćih proizvoda te prezentacija tradicionalnih zanata.

Raskošna folklorna manifestacija završena je koncertom Miroslava Škore i TS-a Panonia.

Uz Grad i KUD "Matija Gubec" organizaciju Miholjačkog sijela pripomogli su Osječko-baranjska županija, Ministarstvo kulture i medija, Hrvatska turistička zajednica te turističke zajednice Donjeg Miholjca i Osječko-baranjske županije.

Snježana Fridl
Najčitanije iz rubrike