Sport
PROMJENE U BLISKOJ BUDUĆNOSTI

“Starci”, hvala vam za sve, ali sad na scenu trebaju izaći oni mlađi
Objavljeno 27. lipnja, 2024.
Zlatko Dalić svjestan da ova momčad zahtijeva pomlađivanje, samo je pitanje koliko on ima hrabrosti za radikalne poteze
Teško razočaranje rezultatima hrvatske nogometne reprezentacije na kontinentalnoj smotri u Njemačkoj sa sobom je povuklo i najavu promjena za blisku budućnost, odnosno nadolazeći novi ciklus Lige nacija i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. Tako je barem najavio Zlatko Dalić na svojoj posljednjoj press-konferenciji u Neuruppinu.

- Sigurno je da reprezentacija zahtijeva nekakav remont, da zahtijeva brzinu, da zahtijeva okomitost, da zahtijeva moderniji nogomet. Trebamo gledati u tom smjeru. Dakle, Liga nacija mora biti priprema za te kvalifikacije - istaknuo je Dalić tom prilikom.

Oproštaj na velikoj sceni


Ukratko, naša reprezentacija zahtijeva pomlađivanje, odnosno svježu krv. Kada je Euro počinjao, većina europskih medija isticala je dob hrvatskih igrača, tvrdeći da momčad u kojoj su ključne figure veterani teško može izgurati zahtjevan turnir, gdje se utakmice igraju svakih četiri-pet dana. Doduše, u tom podrugivanju nitko od njih nije mislio da može doći do ispadanja u skupini.

S druge strane, Dalić je u nekoliko navrata isticao da duguje veliku zahvalnost igračima pod zajedničkim nazivnikom "senatori", čime je svima dao do znanja da još uvijek nije spreman za radikalne promjene. Zapravo, pogled u retrovizor jasno sugerira da je izbornik ovaj Euro zamišljao kao svojevrsni oproštaj najuspješnije generacije hrvatskog nogometa na, kako je često govorio u posljednjih godinu dana, domaćem terenu. Naravno, trijumfalni oproštaj.

Bogovi nogometa su, pak, vjerojatno zaključili da su Hrvatskoj dali više nego dovoljno na dva posljednja svjetska prvenstva, kroz produžetke i raspucavanje jedanaesteraca. Euro je završio poražavajuće, odnosno nije donio ono čemu su se nadali svi u reprezentaciji. Iduće veliko natjecanje udaljeno je dvije godine, što znači da će senatori biti još stariji. Također, to vrijeme Daliću daje dovoljno prostora za što bezbolnije provođenje najavljenih promjena.

Doduše, pitanje je što on podrazumijeva pod izrazom "remont". Možda čovjek namjerava ubaciti dva-tri nova lica, a možda planira napraviti radikalnu promjenu na tragu Italije, koja je na ovaj Euro došla s tek devet osvajača posljednje kontinentalne smotre. U svakom slučaju, onaj drugi dio njegova izlaganja je posve točan – našoj reprezentaciji trebaju brzina, okomitost i moderan nogomet.

Mora biti promjena


Budući da Hrvatska zbog objektivnih razloga, poput broja stanovnika, odnosno male baze, ne može štancati igrače visoke kvalitete u rangu Francuske ili Španjolske, jasno je da Dalić nema pretjerano puno opcija na raspolaganju. Opet, nema ni previše izbora, jer promjene su neizbježne ako stvarno želi dobiti okomitost i brzinu. Čak i pod cijenu nešto lošijeg rezultata u Ligi nacija. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo ne bi trebale biti problem, bar iz ove perspektive,

Naime, FIFA je tu umjesto dosadašnje 32 odlučila ugurati 48 reprezentacija, što znači da će plasman na idući Mundijal izboriti bar njih šesnaest za Europu. Povrh toga, još dvije reprezentacije sa Starog kontinenta moći će izboriti nastup na tom SP-u u dodatnim međukontinentalnim kvalifikacijama. Hrvatska još uvijek ima dobar rejting i u ždrijebu kvalifikacija sigurno će biti u prvoj ili drugoj jakosnoj skupini. Prema tome, Daliću dosta toga ide na ruku i sada je samo upitno koliko duboko je spreman zarezati u tkivo sadašnje reprezentacije, s time da pojam "remont" ne mora nužno značiti da je prijeko potrebna potraga za novim licima.

Za početak, tu sasvim sigurno ulazi i način igre, odnosno formacija. Na primjer, eksperiment s Joškom Gvardiolom na bekovskoj poziciji nije donio željeni učinak. Jednostavno, naša reprezentacija ne može igrati kao Manchester City, i to je savršeno jasno. Samim time se nameće zaključak da u takvom rasporedu snaga Hrvatska mijenja odličnog stopera za prosječnog beka koji tu i tamo zabljesne.

Tu na red dolazi spomenuto razmišljanje o promjeni formacije. Možda ne bi bilo loše razmotriti igru s tri stopera, u kojoj je Gvardiol lijevo, a desno Josip Stanišić, koji tu poziciju može pokriit bez ikakvih problema. Što se ostatka momčadi tiče, nogomet stvarno nudi puno opcija, među kojima bi se moralo naći nešto i za našu reprezentaciju, s obzirom na profil ostalih igrača.

Ima izbora, treba hrabrosti


Zatim, pri traženju svježe krvi, bez obzira na formaciju, Dalić samo mora zaviriti na popis za Euro. Luka Sučić već je dokazao da može dati dosta, a Martin Baturina sasvim sigurno zaslužuje priliku, baš kao i Marco Pašalić. U kategoriju zrelijh igrača koji sada zapravo ulaze u razdoblje kada su u naponu snage, definitivno spada i Marko Pjaca.

U proteklih deset dana učestalo se prozivalo Marcela Brozovića, koji u Njemačkoj nije bio na svojoj uobičajenoj razini, unatoč Dalićevim objašnjenjima o specifičnosti pozicije korektora veznog reda. Ma čak i da jest, jasno je da naša reprezentacija nema pravu zamjenu za njega. Među igračima s hrvatskom putovnicom tu poziciju mogu pokriti dvojica s liste pretpoziva, Kristijan Jakić i Petar Sučić, Lukin bratić, koji je odradio više nego dobru prošlu sezonu u Dinamu. Obojica imaju pluća maratonca i ne srame se napraviti ono što se u nogometu naziva "profesionalni faul". Da je jedan od njih dvojice bio na terenu u Lepzigu, Riccardo Calafiori vjerojatno se ne bi samo tako prošetao s loptom prije gola Italije za izjednačenje.

Uz njih, od igrača koji su dobili pretpoziv za Euro, priliku svakako zaslužuju Toni Fruk, Niko Sigur, Igor Matanović i Marin Ljubičić. Naravno, ne nužno kao starteri, ali svakako u ulozi zamjena koje se na teren šalje početkom ili sredinom drugog poluvremena. Pri tome nije naodmet podsjetiti na brojke potonje dvojice. Matanović je u 34 utakmice za Karlsruher uknjižio četrnaest golova i pet asistencija, a Ljubičić se u 41 nastupu zaustavio na petnaest golova i dvije asistencije. Istina, u drugoj njemačkoj ligi i austrijskoj Bundesligi, ali svi mladi igrači negdje moraju graditi karijeru.

Na kraju, tu su brzina i okomitost. Te kriterije ispunjava Luka Stojković, koji je proteklu sezonu proveo na oporavku nakon ozljede križnih ligamenata. Zatim, ako se Dalić osjeća dovoljno hrabro, na raspolaganju mu je Anton Matković. Istina, dečko ima tek osamnaest godina, ali u HNL-u je već pokazao da ima puno potencijala. Osim toga, u Njemačkoj se sa svojim reprezentacijama nalaze šesnaestogodišnji Španjolac Lamine Yamal i Matkovićevi vršnjaci: Francuz Warren Zaïre-Emery, Slovak Leo Sauer, Turčin Semih Kiliçsoy i Gruzijac Gabriel Sigua.

Uglavnom, iako baza nije pretjerano velika, postoje igrači kojima bi Dalić trebao dati priliku, s time da među njima ne moraju isključivo biti ovdje spomenuti. Naravno, tako da sve ide onim prirodnim redom koji na početku donosi poziv na pripreme i treniranje s reprezentacijom, a zatim ulaske s klupe za pričuve. O razini njihove kvalitete uvijek se može raspravljati, no svi moraju biti svjesni činjenice da će ti mladi igrači prije napredovati nego što će se sadašnji senatori pomladiti.

Ivana Liović
Činjenica je da će mladi igrači prije napredovati nego što će se senatori pomladiti

Možda ste propustili...

DELOITTEOV PREGLED NOVCA U NOGOMETU

Europski klubovi okreću na desetke milijardi eura

POVREMENI HRVATSKI NOGOMETNI REPREZENTATIVAC

Borna Barišić službeno novi igrač Trabzonspora

Najčitanije iz rubrike