Regija
U SKLOPU PROJEKTA ZELENA OAZA

U Vinkovcima na 14 lokacija krenula izgradnja sjenica
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
Krenula izgradnja sjenica na 14 lokacija u Vinkovcima, a sve
VINKOVCI



Projekt Zelene oaze ušao je u završnu fazu. Nakon što je u ožujku posađeno 280 mladih stabala, ovih je dana na 14 lokacija u Vinkovcima započela izgradnja sjenica za odmor i druženje.

Riječ je o projektu prilagodbe klimatskim promjenama ukupne vrijednosti gotovo 200 tisuća eura, koji sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 80 posto, a cilj mu je ojačati otpornost urbanih područja na pritiske uvjetovane klimatskim promjenama.

- Cilj nam je na mjestima gdje se građani najviše okupljaju, ponajprije uz dječja igrališta, formirati prostore gdje će se roditelji, bake i djedovi moći odmoriti i družiti dok se djeca igraju. Sjenice su opremljene klupama i stolovima, nakon izgradnje bit će postavljeni pokrovi, a uz neke ćemo instalirati i javne slavine s pitkom vodom. Bit će to uistinu mjesta koja će građani moći koristiti za razne svrhe. Dodao bih i kako su oaze dio puno veće vinkovačke "zelene" priče, koja podrazumijeva pošumljavanje dijela parka Papuk s čak 660 sadnica raznih vrsta drveća te obnovu drvoreda gradskih parkova i ulica – pojasnio je prilikom obilaska radova na izgradnji sjenice u Akšamovićevoj ulici zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

Uz izgradnju zelenih oaza, u sklopu projektnih aktivnosti izrađena je i Strategija zelene urbane obnove u svrhu kreiranja mjera i ciljeva razvoja zelene infrastrukture na području grada, a za najmlađe Vinkovčane organizirane su edukacije o utjecaju klimatskih promjena, zaštiti zraka i ozona kako bi djeca bila što svjesnija da i ona mogu doprinijeti zaštiti okoliša.

- Zeleni, čisti i zdravi Vinkovci glavne su smjernice kojima se vodimo u svim našim razmišljanjima upravo zbog djece i mladih, kojima ovaj grad ostavljamo u nasljeđe. Danas, kada su tehnologija i boravak u zatvorenom prostoru postali sve značajniji problem, iznimno je važno osigurati sadržaje koji će naše najmlađe odmaknuti od ekrana, bilo da je riječ o raznim sportskim događajima, novim dječjim igralištima ili ovakvim mjestima gdje cijele obitelji mogu zajedno provesti vrijeme na otvorenom -rekao je Josip Romić.

Ako se uzme u obzir kako je Vinkovcima nedavno odobren projekt Zelena pluća grada u sklopu kojeg će u jednom dijelu parka Papuk biti posađeno spomenutih 660 mladih stabala, dok je u sklopu projekta Zelene oaze već posađeno 280 sadnica, dolazimo do brojke od čak 940 stabala koja će uskoro rasti i osiguravati hlad stanovnicima grada na Bosutu, podsjećaju iz gradske uprave. M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike