Regija
VOĆAR-VINOGRADAR-VINAR

Deficitaran kadar dobio sve uvjete za obrazovanje
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
U praktikumu SŠ “S. Ivšić” suvremeni strojevi, podrum, linija za sokove, novi školski vinograd...
ORAHOVICA



Učenici koji se obrazuju za zanimanje voćar-vinogradar-vinar u sklopu Srednje škole ‘’Stjepan Ivšić’’ ove su školske godine ostvarili izvrsne rezultate i bili pohvaljeni na programu Erasmus+, zahvaljujući kojemu su, zajedno s ugostiteljima i fizioterapeutima, boravili u gradu Heraklionu na Kreti. Voćar-vinogradar-vinar Luka Mandić radio je u jednoj privatnoj vinariji.

- Odlična je to priča, vidjeti kako tamošnji vinari rade, proizvode i s kakvim se problema susreću. Mene je posebno zanimala mehanizacija, kao i općenito u ovom zanimanju, i zaista sam uživao u tome jer sam se susreo s nekim novim tehnologijama koje se kod nas još ne prakticiraju – kaže maturant Luka.

- Imamo doslovno sve, u školi smo prva dva razreda obavljali kompletnu praksu, a praktikum nam je stvarno bogato opremljen suvremenim strojevima. Zanimanje je dosta povezano i s prehrambenom tehnologijom jer osim proizvodnje voća i grožđa tijekom praktične nastave sudjelujemo u kompletnoj preradi tih sirovina do dobivanja konačnog, novog proizvoda, a u našem slučaju to su vina, sokovi, rakije i likeri – kaže Luka ističući suvremeno opremljen podrum te pogon s linijom za proizvodnju sokova.

- Izdvojio bih i mogućnost dodatnog usavršavanja u tvrtki PP Orahovica, gdje smo cijeli treći razred pohađali praktičnu nastavu, a za sav rad bili smo i adekvatno plaćeni – rekao je Luka.

- Tijekom ožujka, u sklopu praktične nastave, 11 učenika smjera voćar-vinogradar-vinar podiglo je novi pokazni školski vinograd sa 60 loznih cjepova sorte zeleni silvanac u dva reda dužine od 30 m. Podizanje vinograda zahtijevalo je mnoštvo operacija prije same sadnje, koje su obavljene tijekom jeseni i kasnije u ožujku. Vinograd se nalazi na dobrom i osunčanom položaju iza sportske dvorane, a u blizini je starog vinograda (graševina i frankovka) te smo tako kvalitetno iskoristili dosad neiskorišteni prostor – kaže voditelj praktične nastave, nastavnik Mirko Kufner.

- Učenici su kroz praktičnu nastavu pobliže upoznali glavne odlike zelenog silvanca, koji je jedna od najstarijih sorti na svijetu, a danas je ponos vinogorja Orahovice. Vrlo je osjetljiv na terrior, a upravo je u Orahovici našao idealno stanište i daje isključivo izvanredna vina koja željno iščekujemo za nekoliko godina u našem školskom podrumu – kaže Kufner.

- U našoj školi u ovom zanimanju učenike obrazujemo dulje od 30 godina i uz opću gimnaziju imamo veliku tradiciju. Dodao bih kako je važno da u budućnosti, s obzirom na to da smo svi suočeni s mnogo manje učenika u osnovnim školama i vjerojatnim slabijim upisnim kvotama, Županija ne odustane kako od ovoga tako i od ostalih deficitarnih zanimanja u našem kraju. A ovaj je smjer definitivno deficitaran. Orahovica se nalazi u radijusu od 15 km s tri možda i ponajbolje slavonske vinarije, a iz godine u godinu one se suočavaju s manjkom radne snage. Budući da u širokom krugu nema škole koja obrazuje za to zanimanje, smatram da bismo u suradnji svih dionika te stipendiranjem mogli mnogo toga učiniti – kaže Kufner.

Vladimir Grgurić
BIVŠI UČENICI UPISUJU SVOJU DJECU
 
- Posjedujemo suvremenu tehnologiju i strojeve i dajemo učenicima sve kako bi se maksimalno usavršili u ovom smjeru. Moram zahvaliti PP-u Orahovica ne velikoj pomoći, posebno na praktičnoj nastavi. Zahvalio bih i lokalnim malim privatnim vinarijama s kojima naša škola ima odličnu suradnju. Dokaz uspješnosti škole i ovoga zanimanja naši su zadovoljni učenici koji su ju uspješno završili te u nju danas upisuju i svoju djecu – zaključio je Kufner.

Možda ste propustili...

UVOD SU U SREDIŠNJI TJEDAN I 58. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA

Mali vezovi 2024.: U raspjevanoj povorci 1200 malih folkloraša

ZAVRŠENO CJELOVITO UREĐENJE

Zgradi iz 19. st. obnova od podruma do krova

Najčitanije iz rubrike