Sport
KOD TALIJANA SE OSJEĆA RESPEKT, PA I TJESKOBA

Hrvatska? Pobjednici koji su stisnuti uza zid i kao takvi znaju biti jako opasni
Objavljeno 24. lipnja, 2024.
Nakon što je minimalno poražena, ali i posve nadigrana u susretu sa Španjolskom, splasuo je entuzijazam koji je okruživao reprezentaciju Italije.

Pobjeda nad Albanijom Talijanima je bila ohrabrenje, ali zavlačenje u mišju rupu protiv Španjolaca veliko razočaranje. Izbornik Luciano Spalletti našao se na udaru kritika javnosti, doduše, bivši reprezentativci i neki izbornici ga brane, ali svi orkestrirano upozoravaju na velike opasnosti koje nosi susret s Hrvatskom. Veliki i trofejni trener Fabio Capello je napisao:

- Svi u Hrvatskoj vide momčad koja je u silaznoj putanji. Znate li što ja u njima vidim? Vidim pobjednike koji su stisnuti uza zid i kao takvi su jako opasni.

Opreza kod Talijana ne nedostaje, što je možda i najgora vijest za Hrvatsku. Talijanima je dovoljan i remi, a to je nova loša vijest za nas, jer je poznato kako su oni majstori taktike. Ipak, malo tko o tome govori uoči susreta s Hrvatskom. Osjeća se respekt, pa i tjeskoba, jer bez obzira na to što imaju tri boda na kontu, Talijani su svjesni kako hodaju po rubu provalije, jer izgube li od Hrvatske, lako se može dogoditi da ne vide drugi krug natjecanja. Nakon nastupa protiv Španjolske nisu razočarani bili samo novinari i navijači. Prilično kritični bili su i sami igrači:

- Ljut sam što smo nadigrani protiv Španjolske. Nadam se kako će nas ta ljutnja voditi da u susretu s Hrvatskom budemo bolji, posebno u napadačkom dijelu. Pitanje plasmana u osminu finala držimo u svojim rukama, a to je prilika koju ne smijemo propustiti - rekao je Gianluigi Donnarumma, talijanski vratar, koji je svojim intervancijama spriječio uvjerljiviji poraz od Španjolaca.

Izbornik Spalletti je, pak, u sličnoj situaciji kao i naš Zlatko Dalić. Od njega se traže promjene u momčadi koje bi donijele više opasnosti pred suparnička vrata. Nije Talijanima leglo što su protiv Španjolaca ozbiljno patili pred svojim kaznenim prostorom u većem dijelu susreta. Jedna promjena dogodit će se zbog više sile, jer je desni bek Federico Dimarco, koji je u susretu sa Španjolskom zadobio udarac u list, zbog čega je propustio posljednja dva treninga uoči susreta s Hrvatskom. Jedna od mogućih zamjena za njega je iskusni Mateo Darmian, koji se osvrnuo na utakmicu protiv Hrvatske:

- Susret ćemo se sa suparnikom koji u sebi nosi sličan bijes kao i mi nakon poraza od Španjolske. Hrvatska nije uspjela pobijediti u prve dvije utakmice i željet će se vaditi na nama. Moramo toga biti svjesni i imati spreman odgovor. Trebamo izići s pravim pristupom, biti usredotočeni na posao koji nas čeka. Odgovaraju nam dva ishoda, a Hrvatska mora pobijediti, ali ne smijemo razmišljati na taj način. Igrat ćemo na pobjedu i pokušati iskazati naše kvalitete vezane uz momčadski duh.

Moglo bi se reći kako nas i Talijane muče slične brige, a okršaj u Lepizigu pokazat će tko će se s njima bolje nositi. Za Talijane je glavno pitanje hoće li doista hvatati "goluba na grani" (pobjeda) ili će se zadovoljiti "vrapcem u ruci" (remi), što uvijek sa sobom nosi određene zamke.

Ostao je dojam kako je Hrvatska, premda teže poražena, protiv Španjolske ostavila bolji dojam, ali ta će slika imati vrlo malo utjecaja na večerašnji susret u Leipzigu. Ni jedan od suparnika neće ga dočekati bez tjeskobe. D.Keler
Spalletti kao Dalić
Izbornik talijanskih nogometaša Luciano Spalletti našao se na udaru kritika javnosti nakon utakmice koju su Azzurri odigrali katastrofalno, ali minimalno izgubili od Španjolske (1:0). Od talijanskog izbornika traže se promjene u momčadi i naravno - pobjeda nad Hrvatskom.

Možda ste propustili...

LIJEPA POSVETA KAPETANU VATRENIH

Fenomen koji me uvijek inspirirao

DRAMATIČAN RASPLET NAKON ISTEKA 90 MINUTA ODLUČIO POREDAK

Nadoknada sretna za Nijemce i Mađare, Škoti ostali bez ičega

Najčitanije iz rubrike