Sport
DVA OLIMPIJCA NA PH-U U OSIJEKU

Srbić ima vježbu za finale,
Benović može iznenaditi
Objavljeno 23. lipnja, 2024.
Hrvatski dvojac “generalnu probu” za Pariz ima sljedećeg vikenda u Ghentu
Gradski vrt i Sokol centar postali su sinonimi za hrvatsku gimnastiku. Tako je od petka do nedjelje četvrtu godinu zaredom Osijek bio domaćin Prvenstva Hrvatske u sportskoj gimnastici u apsolutnom, univerzalnom i slobodnom programu.

Najzanimljiviji dio programa odvijao se u petak u apsolutnom programu za seniore i seniorke. Nastupila su i dva naša olimpijca Tin Srbić i Aurel Benović. Iz neposredne blizine njihov nastup pratio je i ukrajinski im konkurent Ilia Kovtun, pa je Gradski vrt bio "pun" olimpijaca. Premda je postao član GD-a Osijek Žito, ovaj put upravo zbog plana priprema za Olimpijske igre osječki Ukrajinac nije nastupio na Prvenstvu Hrvatske.

Mjesec dana do Pariza


Srbiću i Benoviću to je bio pretposljednji nastup uoči Olimpijskih igara u Parizu. "Generalna proba" dogodit će im se sljedećeg vikenda u Ghentu, gdje će se okupiti gotovo svi sudionici gimnastičkog natjecanja na Olimpijskim igrama. Očekivano, i Srbić i Benović postali su i ostali prvaci Hrvatske. Benović na preskoku i parteru, a Srbić na preči. Puno uvjerljiviji nastup imao je Srbić. Ocjena s kojom je trijumfirao, 14.700, bila bi sigurno dovoljna za finale na Olimpijskim igrama.

- Srbić je išao sa startom 6.3 i ponovi li ovakav nastup u kvalifikacijama u Parizu, finale mu sigurno neće izmaknuti - nešto više od mjesec dana prije Olimpijskih igara u Parizu komentirao je Vladimir Mađarević, predsjednik tehničkog odbora muške gimnastike i od subote navečer službeno izbornik muške seniorske gimnastičke reprezentacije.

Mađarević je ujedno trener Aurelu Benoviću. Obojica će u Parizu doživjeti svoje prve Olimpijske igre. Aurel je na parteru dobio ocjenu 14.150. Bilo je nesigurnosti gotovo kod svakog završetka dijagonale, a najviše je izgubio na posljednjoj, pa je kod njega dosta rezerve. Još više je rezerve, smatra Mađarević, na presoku, gdje bi Aurel mogao biti ugodno iznenađenje Olimpijskih igara. U petak u Gradskom vrtu nije pokazao što može. Dobio je ocjenu 13.675, uz pad na prvom skoku i pogrešku na drugom skoku.

- Vidjet ćemo što mu se dogodilo da ovako odradi preskok, ali, vjerujte, sjajno odrađuje preskok na treningu, tako da smo uvjereni kako i na preskoku sa svoja dva skoka može ući u finale. Čak ponekad djeluje bolje na preskoku nego na parteru, gdje ima još rezerve, što je možda u njegovu slučaju dobro jer ne bi valjalo da je već sada u top-formi. On skokove i elemente ima, samo mu nedostaje te psihičke sigurnosti za završetak vježbe, što se očitovalo i sada - komentirao je Mađarević.

Medalje u Sokol


Naslov na konju s hvataljkama osvojio je Mateo Žugec iz varaždinske Vindije, ispred svoga bivšeg klupskog kolege, a sada člana čakovečkog kluba "Marijan Zadravec Macan" Marka Samboleca. Treće mjesto osvojio je član domaćeg GD-a Osijek Žito Josip Vukovac. Vukovac je osvojio i drugo mjesto na ručama i preči, na preskoku je bio četvrti, a na parteru peti. Broncu u Sokol centar donio je i Filip Rosandić na preskoku. Naslov prvaka Hrvatske na karikama osvojio je Augustin Plavec iz GK Petrinja, a na ručama najbolji je bio Matija Tek iz karlovačkog Sokola. Veseli to što Hrvatska ima ili dobiva još nekoliko gimnastičkih centara.

Kod djevojaka su se vodili zanimljivi dvoboji na gredi i parteru. Naslov prvakinje osvojila je nešto iskusnija Tina Zelčić iz ZTD-a Hrvatski Sokol, ali je imala istu ocjenu kao i mlada Riječanka iz GK "Vita Mila Prpić" - 12.400. Tina je na kraju slavila zbog nižeg starta, odnosno nešto bolje izvedbe. Iznenađenje se dogodilo na parteru, gdje je također Riječanka, Nika Frleta Kukuljan, osvojila naslov prvakinje s ocjenom 11.750, ispred Zagrepčanke Christine Zwicker - 11.450. Očekivano, na dvovisinskim ručama slavila je Sara Šulekić iz ZTD-a Hrvatski Sokol s ocjenom 13.000, a na preskoku Tijana Korent iz GK Nedelišće s ocjenom 13.200.

Kod mlađih juniora naslov prvaka Hrvatske na parteru osvojio je Patrik Felinger iz osječke Inove gim. Patrik je podijelio naslov prvaka s kolegom iz Novog Zagreba Franom Radićem. Obojica su imala ocjenu 12.300. Briljirao je Ilan Lederer, mladi član GD-a Osijek Žito. Osvojio je naslov mlađejuniorskog prvaka Hrvatske na ručama - 12.500, preči - 11.266, konju s hvataljkama - 12.166 i karikama - 11.466, a na parteru i u preskoku osvojio je treće mjesto. Ilan je sin Dunje Lederer, međunarodne sutkinje i vrhovne sutkinje HGS-a za žensku gimnastiku, koja već godinama s obitelji živi u Sloveniji, gdje Ilan i svakodnevno trenira, a u Sokol centru trenira kad god je kod bake u Osijeku. Član je GD-a Osijek Žito, a posjeduje i hrvatsku putovnicu.

Krešimir Lacković
MAĐAREVIĆ IZBORNIK SENIORA, SAŠA SOLAR JUNIORA
 
 
Osim najboljih hrvatskih gimnastičarki i gimnastičara aktivan je bio i Izvršni odbor Hrvatskog gimnastičkog saveza. Okupio se u najjačem sastavu pod predsjedanjem predsjednika Marija Možnika i njegovih dvoje dopredsjednika, Roberta Seligmana i Tine Erceg. Odlučeno je da hrvatska gimnastika osim predsjednika tehničkog odbora imenuje i izborničke funkcije. Tako je izbornik seniorske reprezentacije Hrvatske postao Vladimir Mađarević, koji je i predsjednik tehničkog odbora za mušku gimnastiku. Izbornik juniora je još jedan Osječanin, Saša Solar, a izbornik za mlađe uzraste postao je Lucijan Krce, inače trener Tina Srbića. U ženskoj gimnastici izbornik seniorki je Marko Brez iz ZTD-a Hrvatski Sokol, juniorski izbornik postao je Splićanin Miroslav Končarević, dugogodišnji trener Ane Đerek, a izbornica mlađih ženskih uzrasta Diana Lukašić iz Rijeke. Imenovan je i novi vrhovni sudac HGS-a za mušku gimnastiku. Umjesto Marija Vukoje, koji će biti koordinator tehničkih odbora, šef sudaca u muškoj gimnastici postao je Boris Čulin, koji će suditi i na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu. Vrhovna sutkinja za žensku gimnastiku i dalje je Osječanka Dunja Lederer.

Možda ste propustili...

HRVATI SAZNALI PRVE SUPARNIKE U LONDONU

Donna na startu neće imati lagan posao

RUKOMETNA REPREZENTACIJA POČELA PRIPREME ZA OI

Sigurdsson nakon Egipta odlučuje koga vodi u Pariz

Najčitanije iz rubrike