Sport
STATISTIKA PRVOG KRUGA

Ronaldo pucao u prazno, Stanek najzaposleniji
Objavljeno 19. lipnja, 2024.
Cristiano Ronaldo imao je najviše udaraca u okvir gola, a domaćin Njemačka najbolja je po učinkovitosti. Ni jedan strijelac nije zabio više od jednog gola. To je sukus nakon prvog kruga na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Ronaldo se nije upisao u strijelce u pobjedi Portugala protiv Češke (2:1) i jedan je od četiri igrača koja su imala ukupno pet pokušaja prema golu suparnika, zajedno s Francuzom Marcusom Thuramom, Gruzijcem Georgesom Mikautadzeom i Christianom Eriksenom iz Danske. Prvi krug Eura obilježili su rani i kasni golovi, šest od 34 postignuta pogotka palo je u prvih 15 minuta, 14 u prvih pola sata utakmice, a nakon 90. minute postignuta su četiri gola. Sa zdravim prosjekom od 2,84 gola po utakmici, ili jednim svake 32 minute, samo pet od 24 momčadi nije uspjelo pogoditi gol na svojim početnim utakmicama, a među njima je i Hrvatska. Albanac Nedim Bajrami zabio je najbrži gol u povijesti Eura, nakon 23 sekunde protiv Italije, iako je njegova momčad na kraju izgubila sa 2:1. Portugal vodi u broju posjeda lopte sa 69 posto, a domaćin Njemačka bio je na sličan način dominantan u pobjedi nad Škotskom (5:1), sa 68 posto. Nijemci imaju najbolju točnost dodavanja u prvoj utakmici, od čak 94 posto, predvođeni svojim 21-godišnjim ofenzivnim veznjakom Jamalom Musialom, koji je kompletirao 100 posto od svoja 33 dodavanja suigračima.

Dva igrača uspjela su imati dvije asistencije u prvom kolu, rumunjski napadač Dennis Man u pobjedi nad Ukrajinom od 3:0 i, što je možda iznenađujuće, nizozemski branič Nathan Ake u 2:1 trijumfu nad Poljskom. Turska je kao momčad imala najviše udaraca prema golu - 22, jedan više od Nizozemske. Češki vratar Jindrich Stanek bio je najzaposleniji između vratnica sa sedam obrana, jednom više od Nizozemca Barta Verbruggena.

Bila su četiri igrača koja su trčala brzinom većom od 35 kilometara na sat, a predvodio ih je, kao najbrži, rumunjski napadač Valentin Mihaila (35,9 km/h). Drugi su bili Belgijac Jeremy Doku (35,3), Rasmus Hojlund (35,3) iz Danske i kapetan Francuske Kylian Mbappe (35,2). Ni jedan igrač nije pretrčao više od srpskog veznjaka Sergeja Milinković-Savića, koji je protiv Engleske pretrčao 13,9 kilometara.

Ivana Liović
Najčitanije iz rubrike