Sport
(NE)OČEKIVANI RASPLET U SKUPINI D

Favoriti sad gledaju Austrijancima u leđa
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
Francuska nije još pronašla napadački ritam, Oranje dosta oscilira, Austrija je pokazala čvrstinu, a Poljaci odlaze kući
Da su prognoze jedno, a stanje na terenu nešto sasvim drugo, potvrdio nam je i rasplet u skupini D Europskog prvenstva. Uoči početka sumnjamo da je bilo onih koji su pomislili da Francuzi nakon tri odigrana dvoboja neće predvoditi karavanu. Smatralo se da će jedan od favorita za naslov najvećeg konkurenta u uvodnom dijelu Prvenstva imati u Nizozemcima. No u njihovoj sjeni svoju prigodu dočekala je Austrija, koja je na kraju osvojila prvo mjesto.

Ovo je nešto posebno


Ono posljednje je pak nakon druge runde bilo namijenjeno Poljacima, koji su usprkos tome na oproštaju ugodno iznenadili. Prekasno, ali su bar utjecali na konačan poredak.

Uoči posljednjih 90 minuta u skupini D pitanje je bilo hoće li Francuzi napokon iskazati efikasnost protiv otpisanih Poljaka, a u slučaju nastavka njihove napadačke sterilnosti, hoće li Oranje to iskoristiti za preuzimanje "jedinice", koja je bila otvorena nakon njihova međusobna remija četiri dana prije u Leipzigu. Nije se dogodilo ni jedno ne drugo, realiziran je onaj treći scenarij, koji je pokazao da na ovom prvenstvu ima momčadi koje su itekako u stanju pomrsiti račune favoritima na papiru.

Znalo se i prije da je Austrija jedna od reprezentacija koja ima kvalitetu iskočiti u prvi plan. Nakon minimalnog poraza na otvaranju protiv Francuske, koji može biti svrstan u skupinu nezasluženih, igrači Ralfa Rangnicka su pokazali snažan mentalitet, ali i kvalitetu. Dobili su ono što je bilo nužno za prolaz (Poljake, 3:1), a onda su u Berlinu očitali lekciju i Nizozemcima (3:2) za kraj.

- Mislim da smo na kraju ovo i zaslužili. Imali smo veću volju za pobjedom i ekstremnu energiju na terenu. Način na koji smo reagirali na primljene golove, da nismo pokleknuli, da smo ostali dosljedni našem stilu igre i stalno tražili svoje šanse u nastavku... Nevjerojatno je završiti na vrhu skupine koja je bila najteža moguća na temelju UEFA koeficijenata. Počeli smo s nesretnim autogolom protiv Francuske, nosili smo se sa svim pritiskom koji je bio na nama da bismo pobijedili protiv Poljske, a onda završiti kao pobjednici skupine nešto je vrlo posebno - nije krio sreću izbornik Austrije, koji je jučer kasno navečer saznao i protivnika u osmini finala, a to je drugoplasirana selekcija skupine F (Češka ili Turska?), s kojom će snage odmjeriti 2. srpnja.

Treće mjesto Nizozemaca svakako nije plasman koji je kompletna svlačionica očekivala. U nokaut-fazi mogući su protivnici neki od pobjednika skupina (Španjolska, Engleska) ii drugoplasirani iz skupine F, što će na kapetana Virgila van Dijka i suigrače staviti dodatni pritisak.

- Slabo smo krenuli u utakmicu, u posjedu lopte i u našim duelima. Nedostajalo nam je energije. Pričali smo o tome u poluvremenu. Ovo je neshvatljivo, na završnom turniru. Nemam objašnjenje za ovo u ovom trenutku. Svi moramo učiniti mnogo više, jer ovo je loše. Ako nešto želimo napraviti na ovom prvenstvu, onda moramo nešto promijeniti vrlo brzo - kritičan je vođa Oranja.

Francuzi bez nervoze


Iako dosada nisu opravdali visoka očekivanja, kod Galskih pijetlova nervoze nema. Bar se ne vidi u riječima izbornika Didiera Deschampsa, koji je protiv Poljske (1:1) od starta postavio kapetana Mbappea. Zaigrao je s maskom jer mu je slomljen nos u prvoj utakmici, te je zabio za vodstvo od 1:0 iz kaznenog udarca. Na isti način izjednačio je Robert Lewandowski u 79. minuti, a preostalo vrijeme nije donijelo očekivane promjene na semaforu.

- Odigrali smo dobro. Stvorili smo stvarno velik broj prilika, ali treba, u svakom slučaju, pohvaliti poljskog vratara, koji je bio odličan. Nismo frustrirani zbog ovog remija, sada ionako počinje posve novo natjecanje - kaže Deschamps. Francuska u osmini finala čeka drugog iz skupineb E, a Poljaci su već kod kuće.

- Mislim da smo se općenito jako dobro pripremili za ovo natjecanje, ali u prilog nam nisu išle brojne ozljede. Na kraju mi je žao jer smo, mislim, ukupno gledano, zaslužili puno više. Dobra igra protiv svjetskih doprvaka bi nam trebala biti temelj za budućnost - smatra poljski izbornik Michal Probierz, koji, čini se, usprkos lošem rezutatu vjeruje da će ostati na aktulanoj funkciji.

Nino Benčina
SKUPINA D
1.Austrija       3       2       0       1       6:4       6

2.Francuska       3       1       2       0       2:1       5

3.Nizozemska       3       1       1       1       4:4       4

3.Poljska       3       0       1       2       3:6       1

Najčitanije iz rubrike