Regija
POTPORA MINISTARSTVA 80.000 EURA

Na groblju u Đurićima gradit će mrtvačnicu
Objavljeno 14. lipnja, 2024.
Potpore ukupne vrijednosti 502.200 eura dobilo je 11 općina s područja najistočnije županije, a među njima je i Gunja
ĐURIĆI



Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a odabralo je 85 projekata za financiranje iz Programa za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina u 2024. godini. Cilj je pružanje pomoći razvoju lokalnih jedinica u kojima žive pripadnici nacionalnih manjina, a koja su prema stupnju razvijenosti stekle status potpomognutog područja i u kojima je udio pripadnika pojedine nacionalne manjine veći od pet posto prema popisu stanovništva iz 2021. godine.

Među njima je i 11 općina iz VSŽ-a kojima je dodijeljeno ukupno 502.200 eura, a dvije su s područja županjske Posavine - Gunja i Drenovci. Općini Drenovci je za projekt izgradnje mrtvačnice na groblju u Đurićima odobreno 80.000 eura. "Naša je politika aplicirati funkcionalne projekte koji će donijeti dodanu vrijednost našem kraju. Đurići su jedino od pet naselja u sastavu naše općine koje još nema mrtvačnicu, a za kojom doista postoji potreba kako bi ožalošćenim obiteljima omogućila dostojan ispraćaj njihovih pokojnika", kaže načelnik Josip Nasurović. Suvremeni objekt prostirat će se na više od 100 kvadrata, imat će sve potrebne sadržaje i natkriveni prostor koji će olakšati ceremoniju pokopa u slučaju lošeg vremena i osigurati pristup teže pokretnim osobama. Ukupna vrijednost nešto je veća od 190.000 eura, a od traženih 100.000 eura odobreno im je 80 posto, čime su u Općini Drenovci zadovoljni. Načelnik najavljuje da će ovoga ljeta biti raspisana i javna nabava za početak provedbe toga projekta, koji je, ustvrdio je, na natječaju zadovoljio visoke kriterije i zahvaljuje resornom ministarstvu što je prepoznalo potrebe lokalne zajednice i odlučilo im pomoći. Dodaje da će nakon stupanja na snagu izmjene prostornog plana krenuti i s aktivnostima na izradi glavnog projekta za gradnju Mezarja u naselju Padež u Rajevu Selu. Riječ je, pojasnio je, o čestici od jednog hektara koju je za tu namjenu Općini darovao mještanin Fadil Šabanović. Nasurović je pohvalio jako dobru suradnju s Vijećem nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije, čiji je predsjednik Zijad Pezerović, inače vijećnik u Općinskom vijeću Drenovaca. Kako bi omogućili bržu realizaciju toga projekta, tražit će i pomoć donacijskog karaktera. Inače, na području Općine Drenovci udio pripadnika nacionalnih manjina, prema popisu stanovništva iz 2021. godine, iznosi 11 posto, od čega su oko osam posto Bošnjaci.

Općini Gunja je iz spomenutoga programa dodijeljeno 45.000 eura za rekonstrukciju pješačke staze na desnoj strani Ulice Maka Dizdara. Zadovoljni su dobivenim iznosom s obzirom na to da je za tu kategoriju troška maksimalna potpora bila 50.000 eura. To će im pokriti 62 posto ukupne vrijednosti projekta, a ostatak će osigurati Općina Gunja iz vlastitih sredstava.

Marija Lešić Omerović
NAJVIŠE BOROVU I STARIM JANKOVCIMA
Potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a za odabrane projekte iz Programa za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina dobile su i općine Nijemci (22.400 eura), Markušica (31.500 eura) i Tompojevci (19.700 eura). Prihvaćeni su i projekti i odobreno je sufinanciranje za Općinu Bogdanovci (32.700 eura), Negoslavce (28.500 eura), Općinu Lovas (22.400 eura) i Tordince (40.000 eura). Prema iznosu odobrene potpore prednjače općine Borovo i Stari Jankovci, kojima je odobreno po 90.000 eura.

Možda ste propustili...

OD 14. DO 16. LIPNJA U DRENJU

26. Susreti prijateljstva

U ŠKOLAMA VPŽ-A RADI SE KVALITETNO

Nagrađena 63 učenika i 26 učitelja mentora

Najčitanije iz rubrike