Regija
KNEŽEVAČKA NOGOMETNA PRIČA

Nakon poduže agonije Belje opet u Kneževu!?
Objavljeno 15. lipnja, 2024.
Nakon višegodišnjeg progonstva NK Belje potpisao je ugovor s nasljednicama vlasnika igrališta u baranjskom radničkom naselju

KNEŽEVO - Nakon tri godine konačno se nešto počelo događati s igralištem jednog od najstarijih baranjskih klubova - NK Belje, osnovanog davne 1928. godine, službeno, premda početci "kotrljanja lopte" u nekada lijepom i za nekadašnja vremena prilično urbanom radničkom naselju datiraju još od 1913.

Podsjetimo, igralište na kojem je klub igrao od 50-ih godina prošlog stoljeća bilo je u vlasništvu nekadašnje beljske Tvornice opreme i strojeva (TOS). Tadašnji vlasnik Belja, Ivica Todorić, odlučio je TOS prodati Projekt-gradnji, a nakon što je ona završila u stečaju, sve nekretnine preuzela je agencija HETA, koja je počela njihovu prodaju. Općina Popovac bila je spremna platiti 200-tinjak tisuća kuna, kolika je bila početna cijena. Poslala je i službenu ponudu, ali je stigla obavijest da je kupac netko drugi i da je cijeli posao odrađen u Austriji (HETA je agencija koja se brine o hipotekarno zaduženim nekretninama koje je stjecala nekadašnja Hypo banka, nap. a.). Vlasnik triju tamošnjih čestica postala je zagrebačka tvrtka Vox, čiji je direktor bio sada pokojni Oleg Šimić. On je klubu, na obostrano zadovoljstvo, ponudio suradnju. Štoviše, za cijelu su česticu postojali prilično optimistični planovi vezani uz sportsku infrastrukturu (između ostaloga, čak i nogometni kamp), o čemu je Glas pisao 2018.

Belje je, uz suglasnost Voxa, normalno nastavilo s treninzima i natjecanjem, iako je nešto poslije igralište i prostorije dijelilo s belomanastirskom Špartom, kojoj je Šimić bio predsjednik i svojevrsni "reinkarnator". Kako su prije otprilike dvije godine isticali u klubu, 2020. godine dobili su obavijest da je čestica prenesena u vlasništvo fizičke osobe, upravo Olega Šimića. S njim su se susreli u veljači 2021., kada im je dao suglasnost da se stadionom mogu koristiti do lipnja te godine. Poslije nove suglasnosti više nisu stizale. U međuvremenu, skinut je derutan krov s tribina i sjedalice te je ugrađena PVC stolarija u prostorijama. I tu je sve stalo. Adresu Park Marije Kristine 4, gdje se nalazi kneževačko igralište, NK Belje je moralo zamijeniti novim adresama. I to traje već tri godine. Trenirati i odigravati utakmice počeli su prvo u Popovcu, na stadionu mjesnog Hajduka, a od prošle godine novo im je sjedište stadion u Branjinu Vrhu, čiji je vlasnik Grad Beli Manastir, a korisnik mjesna Croatia. Tek nedavno zasvijetlilo je svjetlo na kraju tunela.

- Potpisali smo ugovor o korištenju igrališta u Kneževu s odvjetnikom nasljednica. Ugovor o neograničenom najmu glasi na NK Belje - kaže Igor Piršl, prvi čovjek kneževačkog županijskog drugoligaša, nastavljajući kako su već krenuli u akciju počevši malčirati i kositi trave. Pokušat će, nastavlja, učiniti sve kako bi igralište što prije bilo spremno za upotrebu. Čini im se da unutrašnjost objekta (svlačionice i ostale prostorije) nije toliko uništena. Ključeve, naime, još uvijek nisu dobili, ali je to pitanje dana.

- Što drugo reći osim da smo sretni i zadovoljni. Svi smo se prihvatili posla u nadi da ćemo konačno utakmice odigravati kod kuće. Nestrpljivo to očekuje 20-ak igrača, članovi kluba i mještani - ističe Piršl. Načelnik Općine Popovac, Zoran Kontak, podsjeća kako je Općina spremna na kupnju svih triju tamošnjih čestica koje su u vlasništvu Šimićevih nasljednica, dakako ako one budu ponuđene po razumnim, tržišnim cijenama.

- Ponudu za kupnju smo već poslali, a za sada je sve u fazi pregovaranja. Djelomični problem je u tome što su nasljednice državljanke Srbije, gdje slični postupci nešto duže traju - kaže Kontak, dodajući kako Općina, nažalost, oko sanacije igrališta ne može ništa pomoći jer ono nije u općinskom vlasništvu.

Ivica Getto
Zbog igrališta su rušili i stabla
Selili su se nogometaši Belja nekoliko puta. Na početku se igralo praktično u toru, a nakon tri-četiri seljenja, kada je prijeratna uprava Belja poručila da će dopustiti izgradnju igrališta ako se pronađe odgovarajuća parcela, rušenjem nekoliko stabala (preko noći) stekli su se uvjeti za početak izgradnje na današnjem mjestu. Pedesetih godina izgrađene su drvene tribine i svlačionice, a nešto poslije na njihovu su mjestu niknule natkrivene betonske tribine sa sjedalicama. Klub je osvojio nekoliko baranjskih kupova, a u niz navrata plasirao se na stupnjeve natjecanja koji izlaze iz baranjskih okvira.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike