Regija
UOČI BERBE NA POLJIMA OBITELJI ĆORLUKA

“Panonsko more” lavande za eterično ulje, čaj, suhi cvijet...
Objavljeno 12. lipnja, 2024.
S 44.000 ljubičastih grmova među 10 su najvećih proizvođača lavande u Hrvatskoj
BOGDANOVCI



Ni na trenutak nismo požalili. Lijepo nam je u tim našim mirisnim poljima, a rad donosi zadovoljstvo - tako će reći u obitelji Ćorluka iz Bogdanovaca. Krenuli su vođeni željom da se u Slavoniji i Srijemu okrenu "ka zemlji" da bi ih, osam godina kasnije, njihova ljubičasta prostranstva dovela među deset najvećih proizvođača lavande u Hrvatskoj.

Uzgoj lavande, naime, posao je "iz snova" za supružnike Josipu Gordanu, 38-godišnju magistru ekološke poljoprivrede i hortikulture, ujedno i vlasnicu OPG-a "Vukovarska lavanda", i ekonomista Tihomira (44). Njihovi grmovi rastu na osam hektara, na tri parcele nadomak Vukovara. Brojkom, to je oko 44.000 grmova lavande, koji su upravo sada u punom cvatu.

Slama od lavande


Uoči skore berbe Tihomir dodaje i kako su uz uzgoj te mirisne i ljekovite biljke svoju obiteljsku poslovnu priču zaokružili primarnom preradom pa domaćem tržištu nude eterično ulje, mirisnu cvjetnu vodu, kao i suhi cvijet koji i pakiraju u vrećice. Valja, međutim, reći i da od lavande što je obitelj Ćorluka na svojom poljima njeguje tijekom godine, nastaju ekološki organski proizvodi, o čemu svjedoči ekocertifikat. "Tržište se otvara i sada, nakon početnih godina uloženog truda i nemalih sredstava, možemo reći da nije loše. Imamo količinu i kvalitetu, zovu nas kupci, pa naša, slavonska lavanda nerijetko završava i po suvenirnicama diljem Hrvatske. Imamo i suradnju s otkupljivačem za čaj, zbog čega smo prošli niz dodatnih analiza i kontrola kao jamstva vrhunske kvalitete", kaže Tihomir Ćorluka dok se spremaju za berbu koja će ove godine uraniti i do 15-ak dana. Očekuju dobre prinose, iako količina ubranoga ljubičastog cvijeta sa slavonskih polja uobičajeno varira, ovisno o sunčanim i/ili kišnim danima, pa su, primjerice, prije dvije godine ubrali 8 tona suhog cvijeta, a u 2023. godini nije bilo više od 4 tone.

O širenju posla, domeće Ćorluka, zasad ne razmišljaju. Njihov pogon za preradu, oprema i strojevi, među kojima i onaj za berbu što su ga kupili iz Francuske - iako se znatan dio posla u polju lavande ipak obavlja ručno - dostatan je za trenutačni opseg uzgoja i proizvodnje. To, međutim, ne znači da je supružnicima Josipi Gordani i Tihomiru ponestalo ideja. Otkrit će da razmišljaju o dodatnom proizvodu - mljevenju slame od lavande za potrebe mačjih toaleta, jer ima vrlo dobra svojstva od upijanja do mirisa. Ista pak slama, u balama, može poslužiti i poput peleta za grijanje.

Fotoatrakcija


Prisjećajući se početaka, a realizacija je nakon podužeg promišljanja i planiranja krenula 2016., Tihomir u šali zna reći kako su o lavandi znali tek - da miriše. Oboje pak vole slavonsku ravnicu i poljoprivredu, nije im teško raditi i stjecati nova znanja, a ubrzo je posao s grmovima koje su ranije mirisali u Dalmaciji prerastao u ljubav. Posla, dodaje, ima puno jer uz lavandu u Slavoniji dobro uspijeva i korov, kako će se našaliti, ali u obitelji Ćorluka ima i volje i optimizma. U poljima lavande radi se od travnja do listopada, a angažirana je obitelj, prijatelji.

Na koncu, cvjetna su ljubičasta polja nerijetko i fotoatrakcija pa supružnici Ćorluka dočekaju i poneku svadbenu svitu, dolaze se fotografirati i obitelji i pojedinci, glazbeni je spot tu snimila Marija Pavković-Snaša, a za svoju dušu vlasnici su u suradnji s Andrijom Krizmanićem iz obližnjih Petrovaca među lavandom - kao nekad u žitu - snimili, u nekoliko minuta spota, slavonske tamburaše, berače u narodnom ruhu, konjske zaprege...

Sanja Butigan
Možda ste propustili...

SPORTSKE IGRE ČLANOVA HVIDR-E VPŽ

Najbolji putuju na državni ŠNIDOR

NAŠICE OBILJEŽILE DAN GRADA I ANTUNOVO

Dodijeljene nagrade za humanitarno djelovanje

Najčitanije iz rubrike