Regija
I RECIDIVISTI I “POČETNICI”

Ide ljeto, a u Baranji sve više kradu ogrjevno drvo
Objavljeno 20. svibnja, 2024.
Na meti provalnika i nadalje su novac, zlato i visokotarfina roba poput cigareta i alkohola
BELI MANASTIR - Od 533 kaznenih djela tijekom prošle godine izvršenih u Baranji, na imovinska kaznena djela odnosi se 50-ak posto. Najviše je evidentirano krađa, njih 65, od čega je 43 posto razriješenih, dok je teških krađa zabilježeno 28.

- Dio izvršitelji su recidivisti, ali ima i onih koji to čine prvi put. Među recidiviste ubrajamo i već poznatu skupinu s kojom se borimo - kaže Ivica Tkalec, načelnik PP-a Beli Manastir, dodajući kako se, i ne samo u Baranji, oduvijek najviše kradu novac i zlato, ali je u posljednje vrijeme sve više krađa nafte i ogrjevnog drva. Većina ukradene robe, nastavlja, namijenjena je za daljnju prodaju.

Pomoćnik načelnika za krim-policiju u PP-u Beli Manastir, Dejan Vašanda, naglašava kako se velik dio krađa odnosi na mikrolokacije ‘‘zgodne‘‘ za počinitelje, prije svega velika gradilišta, kojih je u Baranji nekoliko (poput gradilišta na koridoru 5C, podvožnjaka u Belom Manastiru…), te područja u ingerenciji šumarija. No, djelatnicima PP-a Beli Manastir to nije strateški problem ili prioritet, tim više što su gradilišta otvorena godinu-dvije, ponekada i duže.

- Važno je da izvođači radova osiguraju, odnosno poduzmu, mjere samozaštite, kao što je čuvarska služba. Naši kontakt-policajci obiđu takva mjesta i upozoravaju na nužnost organiziranja čuvarske službe. Takav aspekt sigurnosti često je najučinkovitiji i najjeftiniji - poručuju Tkalec i Vašanda, ističući primjer donedavnoga belomanastirskog gradilišta trgovačkog lanca Plodine, na kojemu se, dok je trajala gradnja, nikada ništa nije dogodilo jer su investitori poslušali savjet policije.

Uz sve spomenuto, nastavljaju, na meti lopova je visokotarifna roba poput cigareta i alkoholnih pića. I ta je roba kada je o kradljivcima riječ karakteristična za cijelu Hrvatsku, a ne samo za Baranju. No, regija između Dunava, Drave i Mađarske i te kako je poznata po ribolovnim vodama i područjima idealnim za lov divljači, što znači da je plodno tlo za krivolov. Premda se krađa ribe i divljači drugačije klasificira, opet je riječ o nekoj vrsti krađe. Ipak, za razliku od nekih prijašnjih vremena, krađe ribe je manje. Naši sugovornici kažu kako i nadalje postoji nezakonito mrežarenje, a jedan slučaj ribokrađe još je na Državnom odvjetništvu. Potvrđuju kako su evidentirana i kaznena djela koja se odnose na krivolov divljači, čiji su počinitelji pronađeni, ali naglašavaju kako se lovačka društva sve više bave sprječavanjem krivolova. Problem su, podvlače, male kazne…

Ivica Getto
Policiji je prioritet sigurnost građana
Tkalec ističe kako su im prioritet imovinska kaznena djela usmjerena na obiteljske domove. ‘’Važan nam je osjećaj sigurnosti građana. Ocijenili smo kako je najgore kada vam netko uđe u dom i naruši mir’’, kaže. Veliki sigurnosni izazov otvorena je granica. Detektirane su tako određene skupine mađarskih i drugih državljana koje su počinile određena kaznena djela. Često je riječ o profesionalcima koji imaju i određeni zatvorski staž’. Većih krađa u posljednje vrijeme nije bilo. Još uvijek ‘’rekord’’ drži krađa od prije nekoliko godina u Dardi, kada je iz obiteljskog doma otuđen novac i zlatnina ukupne vrijednosti pola milijuna kuna. Ukupno gledajući, broj kaznenih djela u blagom je porastu, ali je približno 9 posto manje teških krađa, dok je nešto više onih ‘’običnih’’.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike