Regija
NA KORZU AKCIJA SPAŠAVANJA

Na tlu pronađen mladi sokol, vraćen na - Finu
Objavljeno 14. lipnja, 2024.
Mladu vjetrušu, našeg najmanjeg sokola, pronašla je Ivanka Mikić i pozvala komunalne redare. Vraćen s pomoću dizalice
ĐAKOVO



Prolazeći u četvrtak ujutro đakovačkim korzom, Đakovčanka Ivanka Mikić ugledala je na tlu, u vratima Kuće Reichsmann, mladu vjetrušu, našeg najmanjeg sokola, koji se ondje našao pavši iz obližnjega gnijezda.

Mikić je odmah pozvala komunalno redarstvo Grada Đakova, čime je ujedno počela akcija spašavanja i vraćanja u gnijezdo mladog sokola. Izišavši na teren, pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Sanja Rogoz-Šola i komunalni redar Arian Čavala pozvali su višeg inspektora zaštite prirode Državnog inspektorata Željka Vukovića, koji je rekao da je vjetruša vjerojatno ispala iz gnijezda koje se nalazi na zgradi Financijske agencije, čija je zgrada nasuprot Kući Reichsmann.

Zaključak je bio kako bi najbolje rješenje za mladog sokola bilo vratiti ga u gnijezdo, no kako je riječ o visini od 15-ak metara, koliko je visoka zgrada Fine, pozvani su đakovački vatrogasci, koji su s pomoću košare, odnosno vatrogasne zglobne platforme, dosegnuli spomenutu visinu, a vjetrušu je u gnijezdo vratio viši inspektor Vuković, koji je pohvalio gradskog komunalnog redara Čavalu za, kako je rekao, senzibilnost i asistenciju. U gnijezdu su, kaže, bile još dvije mlade vjetruše.

Inače, ova vrsta sokola ne gradi gnijezdo sama, nego se naseljava u pukotine litica, zgrada ili stara gnijezda drugih ptica, uključujući gačaca i vrana na drveću. Često se “svađaju” s golubovima za gnijezdo na atraktivnoj lokaciji.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

U OPĆINI NIJEMCI (OPET) ŠTETE

Zbog nepogoda poljoprivrednici su na koljenima

TRADICIONALNO VELIKO OKUPLJANJE ŽUPANIJSKIH UMIROVLJENIKA

Iz VPŽ-a 1100 umirovljenika na zajedničkim susretima

Najčitanije iz rubrike