Regija
OBNOVA VRIJEDNA 17,4 MILIJUNA KUNA

Počinje unutrašnje uređenje kuće Ivane Brlić Mažuranić
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
SLAVONSKI BROD - Jučer je u posao uveden izvođač radova na unutarnjem uređenju kuće Ivane Brlić Mažuranić na Korzu, a rok za završetak je godinu dana. Kako navodi portal SBplus, vrijednost uređenja kuće sagrađene 1885. iznosi 17,4 milijuna kuna s PDV-om. Prema riječima gradonačelnika Mirka Duspare, 85 posto su sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto osigurat će Grad. Posao je dobila osječka tvrtka Monte-Mont, koja je radila i na rekonstrukciji dvorca Eltz u Vukovaru.

U podrumu, čiji je ulaz s dvorišne strane zgrade, bit će uređena vinoteka u kojoj će biti organizirane prezentacije, promocije i ostali događaji primjereni za takav prostor. U Salonu Becić bit će zadržan salonski prostor, ali i uvedene novine, navodi SBplus. "Imat će i prostor za prijem gostiju koji će dolaziti u obilazak kuće. Tu će se moći posluživati i osvježavajući napitci, a naši sugrađani u tom će dijelu moći pročitati novine ili otići na internet", kazao je Duspara.

- Sve što budemo mogli restaurirati kako je bilo u izvornom obliku, tako ćemo i napraviti. Primjerice, kamin će biti rastavljen, očišćen, popravit će se ono što je možda polupano i nakon sastavljanja bit će vraćen ovdje. Tako će biti sa svim stvarima. U onim slučajevima gdje je naknadno rađena intervencija mi ćemo se, prema naputcima restauratora, pokušati obnovom približiti dobu za koje imamo podatke kako bismo što vjernije vratili taj nekadašnji izgled i štih - prenosi SBplus pojašnjenje principa obnove vlasnika i direktora Monte-Monta Vladimira Iličića.

- Ovo je jedan od najvažnijih projekata i kulture Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije, ali i buduće turističke ponude Slavonskog Broda - naglasio je Duspara.

Malo je vjerojatno da će uređenje kuće biti gotovo do Svijeta bajki iduće godine, ali gradonačelnik Duspara nije isključio mogućnost da se manifesatcija iznimno prolongira za mjesec dana, navodi SBplus. D.S.R.
Možda ste propustili...

GRAĐANSKO DRUŠTVO ''MOJI VINKOVCI''

Nagrade zaslužnim građanima Vinkovaca

ZAVRŠNICA GODINE MAJKE M. AMADEJE PAVLOVIĆ

Znanstveni simpozij o redovnici – Pravednici među narodima

SLATINA KOM SPREMNA ZA PRVE PAHULJE

U pripremu za zimu uloženo 130.000 kn

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EKOLOŠKI I SAMOODRŽIVO

U planu gradnja dvadeset drvenih kućica na Dravi

2

SJEĆANJE NA NATUŽNIJI DAN DOMOVINSKOG RATA

30. obljetnica pogibije
11-orice hrvatskih branitelja

3

PROĐU LI IZMJENE ZAKONA O PODRUČJIMA SUDOVA

Đakovčani bi od 1. siječnja po razvod braka morali u Osijek