TvObzor
KRIMINALISTIČKA DRAMA JEFFA NICHOLSA “BAJKERI” STIGLA U KINA

Na otvorenoj cesti s Hardyjem i Butlerom
Objavljeno 28. lipnja, 2024.
Nagrađivani redatelj odlučio je publici na velike ekrane donijeti oblake prašine i miris benzina bajkerskih bandi

Nova kriminalistička drama Jeffa Nicholsa “Bajkeri” (“The Bikeriders”) stigla je u hrvatska kina, te nas vodi na putovanje koje prati uspon i pad motociklističke bande Vandali 1960-ih godina.



Kathy, odlučna članica Vandala, udana za divljeg, bezobzirnog vozača motocikla po imenu Benny, prisjeća se evolucije Vandala tijekom desetljeća, počevši od lokalnog kluba autsajdera ujedinjenih dobrim vremenima, tutnjavom motora i poštovanjem prema njihovom snažnom, postojanom vođi Johnnyju. Tijekom godina Kathy daje sve od sebe kako bi se snašla s neukroćenom naravi svog supruga i njegovom odanosti Johnnyju, za kojeg ima osjećaj kao da se mora natjecati za Bennyjevu pažnju. Kako život u Vandalima postaje sve opasniji, a klubu prijeti da postane još zlokobnija banda, Kathy, Benny i Johnny prisiljeni su donositi odluke o svojoj odanosti klubu i jedni drugima.

Posljednji hollywoodski trend su ekranizacije romana, videoigara ili linije igračaka, no Jeff Nichols (“Mud”, “Loving”) na velike ekrane donosi ekranizaciju knjige fotografija. Nagrađivani redatelj odlučio je publici na velike ekrane donijeti oblake prašine i miris benzina bajkerskih bandi. Nakon što ga je knjiga fotografija Dannyja Lyona “The Bikeriders” (1967.) oduševila i potaknula mu maštu, Nichols je kontaktirao tog fotografa i filmaša s idejom o filmu. Kako je Lyon putovao s bajkerima kao fotograf koji je ovjekovječio njihov način života, isprva je pomislio da Nichols ima namjeru snimiti film o fotografu, ali to nije bilo tako, jer ovo je priča o članovima motociklističkog kluba koju su inspirirale njihove fotografije.

U središtu priče su vođa Vandala Johnny, njegov mladi temperamentni štićenik i član Vandala Benny te Bennyjeva supruga Kathy. Budući da je Benny neobuzdani duh i svojim divljim načinom života dovodi sebe i ostale u opasnost, Kathy stalno čeka trenutak kad će se on promijeniti. S druge strane, Johnny u njemu vidi vođu kluba koji bi ga naslijedio, a sam Benny će morati balansirati između njihovih očekivanja i vlastitog samodestruktivnog karaktera. Problem s Bennyjem je što njega nije briga ni za što, a to bi moglo označiti kraj svega, čak i samih Vandala.

U ulozi Johnnyja je Tom Hardy, kao Kathy je Jodie Comer, a Bennyja tumači Austin Butler. Dannyja Lyona glumi Mike Faist, a u ostalim su ulogama Boyd Holbrook, Michael Shannon, Norman Reedus, Damon Herriman, Beau Knapp i Emory Cohen, Karl Glusman, Toby Wallace i Happy Anderson. D. Miklić
Možda ste propustili...

I DALJE NAJTRAŽENIJA DESTINACIJA

Ovog ljeta na Zrću još više sadržaja

PRIČA O USPONU ENGLESKOGA NOGOMETA

Nogometna groznica: Borba za Premier ligu

Najčitanije iz rubrike