TvObzor
RAZGOVOR: MARIO VRBANAC, DISKORDIA

53DE ima veliki potencijal obogatiti kulturnu i zabavnu ponudu u Petrinji i šire
Objavljeno 7. lipnja, 2024.
Zvučna imena privlače i više publike, tako da se koncept promijenio s lokalne na širu razinu. I u budućnosti želimo tako nastaviti

Besplatni jednodnevni festival elektroničke glazbe Petrinja Dance Event - 53DE ove će se godine održati treći put, 29. lipnja na već poznatoj lokaciji - u zelenoj oazi petrinjskog Gradskog kupališta. Uz neizostavnu podršku iz godine u godinu sve brojnije publike te uz institucijsku i medijsku podršku, 53DE prepoznat je kao događaj koji će se na jednu noć i dan pretvoriti u oazu užitaka za sva osjetila, a više o svemu doznali smo u razgovoru s jednim od osnivača festivala i članom techno dua Diskordia, Marijem Vrbancem.



Kako je došlo do ideje, tko je inicirao i pokrenuo 53DE?



- Početni impuls bio je taj što sam nakon tolikih godina nastupanja posvuda u svijetu jako želio bar jednom nastupiti i u Petrinji, mom rodnom gradu. Iznio sam tu ideju nekolicini prijatelja, svidjela im se i vrlo brzo smo stupili u kontakt s odgovornima u Gradskom poglavarstvu i Turističkoj zajednici grada. Oni su prijedlog vrlo brzo prihvatili i pružili nam svu moguću pomoć, logističku i financijsku, na čemu smo im beskrajno zahvalni. Početna ideja bila je vrlo lokalpatriotska - da nastupaju isključivo petrinjski izvođači i nismo planirali ponavljati događaj u budućnosti. Ali nakon vrlo uspješne večeri, kada su se svi tako dobro zabavili plešući uz Kupu do ranih jutarnjih sati, bilo je nemoguće ne razmišljati o tome kako sve ponoviti i sljedeće godine.

Prelijep ambijent


Zašto ste se odlučili baš za Gradsko kupalište, što vam je bilo važno u odabiru lokacije?



- Odabir lokacije bio je ključni korak u organizaciji. Gradsko kupalište izabrano je zbog više razloga. Taj prostor već je desetljećima središte okupljanja i rekreacije mnogih generacija stanovnika Petrinje. Nadalje, kupalište se nalazi u prirodnom okruženju i nudi prelijep ambijent za događaje na otvorenom. Blizina rijeke i zelenih površina stvara ugodnu atmosferu koja posjetiteljima omogućava uživanje u prirodi prije, u vrijeme i nakon događaja. Osim toga, Gradsko kupalište već ima određenu infrastrukturu kao što su velika pozornica, sanitarni čvorovi i ugostiteljski objekti, što smanjuje potrebu za dodatnim logističkim ulaganjima.

Trenutno je 53DE jednodnevni festival s besplatnim ulazom. Planirate li produžiti trajanje festivala u budućnosti?



- Zahvaljujući financijskoj pomoći odgovornih iz Gradskog poglavarstva i TZ-a uspjeli smo organizirati događaj vrhunske audiovizualne kvalitete na prekrasnoj lokaciji potpuno besplatno za naše posjetitelje. Gosti s kojima sam pričao, a kojih je bilo i izvan granica naše zemlje, nisu se mogli načuditi kako je to moguće i zašto to radimo, jer bi nešto slično vani bio vrlo komercijalan događaj. Nakon uspjeha prošlogodišnjeg 53DE-a počeli smo razmišljati i o višednevnom festivalu jer je lokacija zbog neposredne blizine kampa idealna za tako nešto. Također, pružili bismo priliku za nastup ostalim lokalnim talentima koje smo u međuvremenu otkrili i mogli bismo ponuditi nastup ostalim etabliranim izvođačima s hrvatske ili regionalne scene elektroničke glazbe. Naravno, realizacija te ideje logistički je dosta kompleksnija i ovisi, između ostalog, o uspjehu ovogodišnjeg događaja. Jer ako opet bude još posjećeniji, to će biti logičan slijed razvoja ovog projekta.

Na festivalu su nastupila ponajbolja imena domaće elektroničke glazbe, među kojima i Petar Dundov. Kakav je bio odaziv publike i jeste li zadovoljni dosadašnjim izdanjima?



- Ponavljam, originalna ideja bila je vrlo lokalno orijentirana, da isključivo petrinjski izvođači zajedno nastupe pred petrinjskom publikom na kultnoj petrinjskoj lokaciji. Ubrzo smo shvatili da je cjelokupni potencijal tog događaja puno veći. Tako smo već u drugom izdanju pozvali Petra Dundova, koji se vrlo rado odazvao i otišao oduševljen atmosferom, lokacijom i kvalitetom organizacije. Naravno, zvučna imena sa scene privlače i više publike, tako da se koncept promijenio s lokalne na širu razinu. I u budućnosti želimo tako nastaviti, pozivati najpoznatije izvođače uz nova imena lokalne scene.

Korak po korak


Koja sve imena stižu na ovogodišnje izdanje? Možeš li nam pobliže predstaviti izvođače i glazbeni ugođaj koji pripremaju?



- Ove godine smo se odlučili nastaviti s nekim već provjerenim izvođačima s prošlih izdanja uz nekoliko novih uzbudljivih setova novih i vrlo poznatih imena hrvatske elektroničke scene. Treće izdanje 53DE-a otvorit će Lana G, mlada DJ-ica iz Zagreba koja svira pomalo neuobičajenu vrstu afro housea. Iako na prvi pogled taj stil ne ide sasvim uz uglavnom techno ili tech-house orijentiran line-up, Lana G je prošle godine uspjela rasplesati sve prisutne, tako da su nas uvjerili da mora biti pozvana opet. Zato pozivamo sve da dođu na sam početak događaja jer će se sigurno ugodno iznenaditi. Nastavit ćemo s DJ Omarom, legendom sisačke scene od njezinih početaka. Ne postoji ljubitelj elektroničke glazbe u ovom dijelu Hrvatske, a i šire, tko nije bar jednom uživao u njegovim tehnički i stilski preciznim setovima. Diskordia, techno duo koji živi i radi u Amsterdamu (a jedan član je rođeni Petrinjac), jest rezident live act ovog događaja, tako da se pojavljuje ponovo, a meni je malo teško hvaliti samog sebe (smijeh). Samo sam uvjeren da će biti plesa i puno energije. Na Felvera ne treba trošiti puno riječi u najavi. Prema mnogima, jedan od najboljih i najprofinjenijih DJ-a u Hrvatskoj i izvan nje. Već godinama oduševljava publiku izuzetno kvalitetnim izborom glazbe i tehnički besprijekornim miksevima. Jako se veselimo njegovu nastupu. Večer će zatvoriti i s nama zaplesati u novi dan naš Kozlowsky, neumorni i beskrajno talentirani petrinjski DJ. Da se više posvetio PR-u, bio bi kudikamo poznatiji jer mu kvalitete ne nedostaje. Ali Kići to baš i nije previše bitno, tako da ostaje naš lokalni heroj, čije setove uvijek jedva čekamo.

Tko stoji iza imena Diskordia, dvojca koji nastupa na 53DE-u od prvog izdanja?



- Diskordia su Mario i Darko. Već desetljećima Amsterdamci, a i gotovo isto toliko zajedno u bendu. Nastupali su od New Yorka do Tuzle, doslovno. Preko Berlina, Barcelone, Pariza... Svojevremeno su izdavali ploče na jednom od najvećih i najpoznatijih labela na svijetu, legendarnom Tresoru iz Berlina. Posljednjih godina nisu toliko aktivni, pogotovo na mrežama..., ne vole samopromociju, Instagram i sve što ide uz to. Tako da su nastupi rjeđi, na biranim mjestima i za publiku koja ih zna otprije, a 53DE je jedno od tih mjesta.

Planirate li možda dovesti ovaj festival i u druge manje gradove? Ima li novih planova za nadolazeća izdanja?



- Planova je puno, ali idemo korak po korak. Nadamo se ponovnom uspješnom događaju ove godine, što bi nam dalo još veću motivaciju za budućnost. Ovaj projekt ima velik potencijal obogatiti kulturnu i zabavnu ponudu u našem gradu i šire, posebno u kontekstu svega što se dogodilo na ovom prostoru prije nekoliko godina. Petrinja se ponovo gradi, a nisu samo novi zidovi bitni. Želimo postati mjesto kamo će gosti dolaziti i na vrhunsku zabavu, dostojnu bilo kojeg većeg turističkog centra. Imamo što ponuditi, dođite i uvjerite se!
 
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ
Možda ste propustili...

GRANICE LJUDSKIH SPOSOBNOSTI: SUPERTALENTI

Jedinstven uvid u svijet superljudi

PREMIJERA NOVE TRODIJELNE DOKUMENTARNE SERIJE

Veličanstvena čuda “Divljeg Tajlanda”

Najčitanije iz rubrike