TvObzor
RAZGOVOR: IVAN ANIĆ - IAN

Nisam tip koji će se prodati, duševni mir važniji mi je od bilo kakvog uspjeha
Objavljeno 31. svibnja, 2024.
Važna mi je disciplina i da radim kontinuirano jer tako više razmišljam o trenutnoj stvari koju radim te dolazim do više ideja

Ivan Anić, umjetničkog imena IAN, koji nas je pretprošle godine oduševio svojim duetom s legendarnom Zoricom Kondžom, sada nas uvodi u novu dimenziju svog umjetničkog izražaja singlom "ZG bomba". Ova pjesma ne samo da najavljuje nadolazeći album mladog Splićanina, koji se javnosti predstavio u drugoj sezoni showa "The Voice Hrvatska", već postavlja i visoka očekivanja od onoga što tek dolazi. Uz IAN-a na ovom putovanju je Ivan Keller, poznat po svojoj suradnji s Dinom Jelusićem, kao i po svjetskim turnejama s glazbenicima poput Marca Mendoze i radom na albumu Mikea Manginija. Njihova suradnja, proizišla iz dugogodišnjeg poznanstva i zajedničkih glazbenih puteva, ovaj put dobiva novu dimenziju, a o svemu smo nešto više saznali u kraćem razgovoru s IAN-om.



Što misliš o statusu rock-glazbe danas? Postoje li izazovi za ovaj žanr?



- Ako je u pitanju domaća estrada, onda je rock-glazba pred velikim izazovom jer statistički gledano nije viralna kao što je trap, rap i narodna glazba. Tužno, ali istinito. Bez obzira na to, pokušavam raditi glazbu za mlade i stare koji će uživati u mojim pjesmama. Mislim da rockeri moraju imati moderan zvuk da donesu nešto novo na našu scenu, miješati s drugim elementima s tim da se ne izgubi srž i žestina tog žanra i, naravno, u svemu tome biti autentičan. Pravi dokaz nam je naš Baby Lasagna. Što se tiče ostatka svijeta, tu se rock-industrija ne treba toliko brinuti kao što je to pitanje kod nas.



Koji je najveći izazov s kojim si se suočio kao glazbenik?



- Kao što sam odgovorio u prethodnom pitanju, to prihvaćanje na estradi, jasno mi je da sam tek izbacio šest pjesama, ali mislim da sam izbacio šest trap pjesama da bi već to puno drugačije bilo. Ali nisam tip koji će se prodati, duševni mir važniji mi je od bilo kakvog uspjeha, makar cijeli život manovalio samo da sam zadovoljan i radostan. (smijeh)

Tenk od solaže



Koja ti je omiljena pjesma koju si do sada napisao i zašto?



- Omiljena pjesma mi je "Nebo bez anđela" jer mi u sebi ima dubinu, mističnost i puna je emocija. Kad ti ljudi pošalju poruke da su se naježili i pustili suzu, to ti puno govori o pjesmi.



Kako je došlo do suradnje s Ivanom Kellerom, gitaristom u bendu Dine Jelusića?



- Prijatelji smo već nekoliko godina, pa me je znao pitati kad će mi snimiti neke gitare. Kad je došlo to vrijeme, poslao sam mu demosnimku, a on je, naravno, razvalio sa solažom. Pitao sam ga da mi snimi crunchy solo, a on mi je poslao tenk od solaže. (smijeh) Svidjelo mi se, pa sam zadržao to u pjesmi.



Otkud naziv za pjesmu "ZG bomba"?



- Kada bih s prijateljima znao svratiti do Zagreba i opustiti se navečer uz pokoje piće, tu su se događale neke avanture, kojih bi se znao sjetiti kada bih se vratio u Split, pa sam tome htio dati na važnosti.

 

 



Je li se tvoja perspektiva o glazbi promijenila u odnosu prema tvojim počecima i stanju danas?



- Da, jer sam se u početku nekako štedio sa zvukom u smislu da je bio malo popi, međutim to me je izjedalo jer volim snagu i "meso" u pjesmi te sam počeo raditi beskompromisno, točno ono što želim, i sada mi je duša na mjestu.



Odakle crpiš inspiraciju za svoje pjesme?



- Ako pričamo o tekstu, onda ponekad iz svog životnog iskustva, a ponekad na osnovi emocije koja mi daje melodija koju sam napravio prije teksta. A kad je melodija u pitanju, tu jednostavno crpim iz onoga što je trenutno trend u svijetu u pitanju rock/metal glazbe i dosta učim iz toga.



 

Vatra i energija



Kako se nosiš s kreativnim blokadama i kako ih prevladavaš?



- Jedina kreativna blokada mi je kad mi se dogodi da nekoliko dana ne radim na glazbi, pa dobijem osjećaj kao da krećem iz početka. Važna mi je disciplina i da radim kontinuirano jer tako više razmišljam o trenutnoj stvari koju radim te na taj način dolazim do više ideja. Važno je imati disciplinu kao i u svakom zanimanju ako želiš da bude nešto od toga.



Kako balansiraš između izražavanja vlastitog stila i zadovoljavanja očekivanja publike?



- Pa ne opterećujem se tim što netko očekuje, nego jednostavno ako se nekome svidi ono što izbacim, onda super, ako se ne svidi, isto se ne opterećujem. Svi smo mi individualni slušatelji. Kad slušam neki album koji mi se sviđa, postoje pjesme koje su mi draže od drugih, koje znam preskočiti, što je sasvim normalno, dok će netko slušati baš te pjesme, a zaobići ove, tu nema pravila.


Koji žanrovi su te inspirirali? Je li se tvoj glazbeni stil mijenjao tijekom godina?



- Pa zapravo cijeli život od kad znam za sebe slušam žestoku glazbu poput hard rocka i metala. Postoje mi faze gdje nekad slušam određene podžanrove u toj vrsti glazbe. Inače volim uvijek slušati nešto moderno i novo.



Kako tvoja osobnost utječe na tvoje pjesme i izvedbu na pozornici?



- Smatram se ekstrovertom; imam dosta vatre i energije u sebi, tako da se dosta spaja s onim što radim i slušam, i tu nema problema.



Koja je najvažnija lekcija koju si naučio u glazbenom svijetu do sada?



- Nikad ne odustati od onoga što volim i želim, dati si priliku za neke promjene ako su potrebne, a da ne odskače od moje autentičnosti i karaktera. Puno truda i vremena i ulaganja za svoje snove. Smatram ako ulažeš dovoljnu energiju u ono što želiš, da će ti svemir tako i vratiti. To sam vidio na tuđim primjerima i vidim da to uvijek pali.



Kakvi su planovi za budućnost i koji je sljedeći korak za tebe kao glazbenika?



- Izbacivati kao i do sada, pa što bude - bude. Imam neke planove ići na strano tržište s jednom ekipom, ali to će se znati kada dođe vrijeme za to.

 
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ
Fotografije: Ivana MAJNARIĆ
Možda ste propustili...

DRAMA “JA, KAPETAN” ZAIGRALA U KINIMA DILJEM HRVATSKE

Epska priča o problemima afričkih migranata

LJETNI POPIS ZA GLEDANJE NA STREAMING PLATFORMI

Pickbox NOW nudi policijske serije, istinite priče i nezaboravne drame

GRANICE LJUDSKIH SPOSOBNOSTI: SUPERTALENTI

Jedinstven uvid u svijet superljudi

Najčitanije iz rubrike