Regija
DAN BORBE PROTIV ZLOUPORABE DROGA

Rječnik ovisnosti na popisu znanstvenika
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
VIROVITICA - Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, koji se u svijetu obilježava 26. lipnja, prigoda je istaknuti kako "Terminološki opisni rječnik ovisnosti" profesora psihologije i specijaliste kliničke psihologije Siniše Brlasa iz Virovitice ove godine obilježava dvije važne obljetnice: deset godina otkada ga je Hrvatska lutrija uvrstila u popis literature korisne za odgovorno priređivanje igara na sreću i pet godina otkada je Odlukom Agencije za odgoj i obrazovanje RH odobren kao pomoćno nastavno sredstvo u hrvatskim školama.

U međuvremenu je skupina od 12 vodećih znanstvenika, među kojima su i osobito cijenjeni znanstvenici doktori znanosti Ivan Đikić (Goethe University Frankfurt), Marin Soljačić (MIT – Massachusetts Institute of Technology), Iva Tolić (Institut "Ruđer Bošković"), Darko Marčinko (Medicinski fakultet u Zagrebu), Josip Burušić (Institut "Ivo Pilar") i drugi važni znanstvenici, uvrstila rječnik u popis knjiga koje smatraju osobito važnima u svijetu znanosti i koje bi svatko trebao pročitati, između ostaloga i zato što rječnik ima važnu ulogu u cjelovitom pristupu borbi protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama.

Ovaj rječnik još uvijek je jedini cjeloviti rječnik ovisnosti u našoj zemlji, ali i u regiji. Ubrzo nakon što je objavljen 2011. godine u nakladi Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije tiskano je i drugo izdanje sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske te je rječnik podijeljen svim osnovnim i srednjim školama u zemlji. Treće izdanje otkupio je Lions Club International, a četvrto izdanje (2014. godine) i Hrvatska lutrija. Peto izdanje rječnika iz 2016. godine dopunjeno je gotovo četvrtinom novih pojmova. Rječnik je potom u šestom, preuređenom i redizajniranom izdanju 2017. godine objavila Medicinska naklada iz Zagreba, a ovo je izdanje dostupno i u Srbiji te Bosni i Hercegovini pa je Brlasov rječnik postao i regionalni rječnik ovisnosti.

Autoru Siniši Brlasu ovakav interes za njegov rječnik veliko je priznanje za njegov doprinos i dugogodišnji stručni rad u području prevencije i suzbijanja ovisnosti.

P. Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike