Regija
MALE KVOTE ZA MJERU JAVNI RAD

Đakovu za javne radove opet samo dva izvršitelja
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
I prošle godine kvota je bila dvije osobe. Traže se za radno mjesto “radnik na održavanju okoliša”, za rad na šest mjeseci
ĐAKOVO



Poput prethodne godine, Grad Đakovo je i u 2024. raspisao javni poziv za prijavu kandidata za program zapošljavanja nezaposlenih osoba u javnim radovima na svome području za dva izvršitelja, za dva radnika.

Usporedbe radi, Grad Županja, primjerice, raspisao ga je za šest izvršitelja, niz općina dobio je kvote za zapošljavanje dviju odnosno triju osoba u javnim radovima itd.

Prije desetci osoba


A do prije 10-ak godina, podsjetimo, javni radovi mnogim nezaposlenima bili su prilika za zapošljavanje na određeno vrijeme i sigurnu plaću u tom razdoblju. Tada su privremeni posao tu mogli naći desetci nezaposlenih, a na poziv ih se javljalo i dvostruko više od potrebnog broja. Danas su to, očito je, krajnje simbolične brojke.

Predmet spomenutog javnog poziva prijam je u radni odnos na određeno vrijeme u trajanju od šest mjeseci i to zbog provedbe javnih radova kroz Mjeru javnog rada uz financiranje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Dva izvršitelja traže se za radno mjesto "radnik na održavanja okoliša".

Dok je u ovom i prošlogodišnjem ciklusu javnih radova Đakovu bilo odobreno zapošljavanje samo dviju osoba, preklani su to bila četiri izvršitelja. I druge lokalne samouprave dobivale su nekoliko posljednjih godina, a tako i sada, male kvote za tu vrstu radova.

Pod radnim mjestom "radnik na održavanju okoliša" podrazumijeva se sadnja drveća i cvijeća, krčenje zapuštenih terena, održavanje poljskih putova i kanalske mreže na području grada itd., uz puno radno vrijeme. Drugim riječima, poslovi su to na revitalizaciji i uređenju javnih površina. Razina obrazovanja - osobe bez obrazovanja (bez kvalifikacije), zatim završena osnovna škola, završena srednja škola u trajanju od tri ili četiri godine. Radno iskustvo nije potrebno.

Specifične skupine


Lokalne samouprave u ovom su slučaju dovedene pred specifične zahtjeve, odnosno uvjete tko se može prijaviti na poziv za tu vrstu radova, tj. koje su to ciljane skupine i može li tome JLS udovoljiti, jer su to skupine poput osoba iz probacije, bivših zatvorenika, liječenih ovisnika, beskućnika i dr. Specifične su to grupe građana koje pojedine lokalne samouprave, poglavito one manje, jednostavno nemaju u svojoj sredini. Jer, na javni poziv mogu se prijaviti nezaposlene osobe koje ispunjavaju uvjete propisane Mjerom javnog rada HZZ-a.

Zajedničko je ciljanim skupinama za zapošljavanje u sklopu javnog rada da su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, bez obzira na duljinu prijave u evidenciji Zavoda. Uz ostale, ciljane su skupine za zapošljavanje u sklopu javnog rada i korisnici zajamčene minimalne naknade, sukladno važećem Zakonu o socijalnoj skrbi i prijavljeni u evidenciju, kao i osobe prijavljene u evidenciju dulje od 24 mjeseca.

Prijave se primaju do 29. lipnja, a predaju se osobno ili poštom, na adresu Grada Đakova.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

NASTAVIT ĆE RADITI NA OSTVARENJU CILJEVA UDRUGE

Alen Dado i dalje vodi Prijateljstvo

U ĐAKOVU UOČI SVETKOVINE PETROVA

Orguljaški koncert u katedrali

Najčitanije iz rubrike