Sport
DANAS JE PRVO RASPLET U SKUPINI D

Francuzi traže efikasnost protiv otpisanih, a puno zanimljivije bit će u Berlinu
Objavljeno 25. lipnja, 2024.
Prije posljednjeg kola u skupini D, jasno je da bi iz nje tercet mogao u drugi krug. Pitanje je samo kakav će na kraju biti bodovni učinak i gol-razlika, koja bi mogla odlučivati o poretku. Francuska i Nizozemska glavni su kandidati za "jedinicu", a do nje uz povoljan rasplet mogu čak i Austrijanci. Jedini koji nemaju više nikakvih briga (valjda je ostalo ponešto ambicija) jesu Poljaci, koji nakon dva poraza ne mogu promijeniti svoj status sigurnih putnika kući nakon grupne faze.

To ne znači da će bit bez motiva na oproštaju, na kojem ih u Dortmundu čeka jedan od favorita za naslov. Francuska očito još nije u najvišoj brzini, ali druga pobjeda na EP-u s pravom se očekuje. Izbornik Tricolora, Didier Deschamps, još uvijek čeka napadačku eksploziju, jedan pogodak dosada je premalo, ali čeka se povratak Mbappea na travnjak, koji je realan za osminu finala.

Poljaci su razočarani, ali kako su igrali, tako su i prošli. Popravak dojma protiv Francuza nije baš lagana zadaća, a u tu će utakmicu fenjeraš skupine ući s nekim promjenama. Sigurna je ona na vratima, Szczesnya, koji je najavio oproštaj od reprezentacije nakon Eura, zamijenit će ga Skorupski. Tko zna, možda gledamo i posljednji nastup Lewandowskog na velikim turnirima. Inače, Francuska je u posljednjih osam dvoboja s Poljskom slavila četiri puta uz toliko remija, a Poljaci svoju posljednju pobjedu pamte još od davne 1982. godine u borbi za svjetsku broncu.

Puno zanimljiviji ogled očekuje se u Berlinu. Neporaženo Oranje protiv Austrije, koja je na otvaranju turnira, usprkos porazu, pokazala da je itekako ravnopravna u okršaju s favoritima. Nizozemci su nakon nule protiv Francuza uvjereni da će bez poraza okončati grupnu fazu. Ako se želi u onu nokaut otići kao D1, tada je druga pobjeda imperativ, iako ni ona ništa ne jamči. Austrijanci pak ne bi imali ništa protiv remija, jer bod bi trebao biti dostatan za potvrdu jednog od najbolja četiri treća mjesta, a to bi se čak moglo potvrditi i uz podnošljiv poraz, na koji momčad Ralfa Rangnicka ne pomišlja.

Nizozemcima na ruku ide i tradicija, u posljednjih sedam dvoboja Austrijanci ih nisu uspjeli rezultatski ugroziti. Možda se crna serija napokon prekine.

N. Benčina
Utorak / 25.6. / 18 h

Dortmund

FRANCUSKA - POLJSKA

       Maignan       Skorupski

       Kounde       Bednarek

       Saliba       Dawidowicz

       Upamecano       Kiwior

       Hernandez       Frankowski

       Dembele       Slisz

       Kanté       Romanczuk

       Tchouameni       Zielinski

       Rabiot       Zalewski

       Griezmann       Urbanski

       Thuram       Lewandowski

Utorak / 25.6. / 18 h

Verbruggen Pentz

NIZOZEMSKA - AUSTRIJA

       Dumfries       Posch

       De Vrij       Danso

       Van Dijk       Lienhart

       Ake       Mwene

       Schouten       Seiwald

       Simons       Laimer

       Reijnders       Wimmer

       Frimpong       Baumgartner

       Depay       Sabitzer

       Gakpo       Gregoritsch

SKUPINA D
 
 
1.Nizozemska       2       1       1       0       2:1       4

2.Francuska       2       1       1       0       1:0       4

3.Austrija       2       1       0       1       3:2       3

4.Poljska       2       0       0       2       2:5       0

Najčitanije iz rubrike