Sport
PAOLO TRAMEZZANI

Velika šteta zbog onih završnih pet minuta Hrvatske
Objavljeno 21. lipnja, 2024.
Italija nema neke velike talente kao nekad, nema izvanserijske igrače, ali ima - momčad
Tri od četiri momčadi skupine B na Euru imaju jednu poveznicu - talijanskog trenera s klupe Istre 1961 Paola Tramezzanija. Kao bivši igrač klubova Serie A odlično poznaje Italiju, vodeći pulski klub jako je dobro upoznao i situaciju u hrvatskom nogometu. Istovremeno je upoznat i s prilikama u albanskoj reprezentaciji. Čak pet godina bio je prvi suradnik Giannija De Biasija, kad je on bio izbornik Albanije, od 2011. do 2016. Stoga je doista bilo teško naći boljeg sugovornika za razgovore o reprezentacijama skupine B. Počevši, dakako, od utakmice Hrvatske i Albanije (2:2), koja je zagorčala život navijačima Vatrenih.

Dobar drugi dio


- Prva riječ koja mi pada na pamet je šteta. Šteta zbog konačnog rezultata, jer je Hrvatska odigrala sjajno drugo poluvrijeme - počeo je Paolo Tramezzani.

- Podigla je ritam, bila vrlo opasna, posebno kroz centralne koridore. Pronašla je prostor za igru protiv momčadi koja se vrlo dobro brani, jer Albanija se branila igrajući s deset igrača iza lopte. Hrvatska je uspjela izjednačiti, potom odmah i povesti, ali šteta zbog onih završnih pet minuta. U drugih 45 minuta Hrvatska mi se svidjela.

Nakon poraza od Španjolske i remija s Albanijom senatori Vatrenih Modrić, Perišić i Brozović glavne su mete kritičara.

- Perišić je tu ipak posebna priča, dolazi nakon teške ozljede i po meni je u ovoj utakmici iznenađenje što je sve ipak uspio napraviti. Svidjelo mi se kako je držao poziciju, u obrani je odlično igrao, nije bio loš ni u napadu. Što se tiče Brozovića i Modrića, jasno je da Modrić, igrajući svih 90 minuta u jakom ritmu, ne uspijeva više doći do izražaja i voditi momčad kao što je to uspijevao do prije koju godinu. Bez obzira na to, u drugom se poluvremenu momčad jako oslonila na njega i dao je puno. Iako je u nekim situacijama manje determiniran nego inače, još uvijek je igrač oko kojega se sve vrti.

Italija je - momčad


Iduću utakmicu Hrvatska igra protiv Italije. Rrazgovor je vođen uoči susreta Španjolske i Italije, pa nije bilo poznato kakav će rezultat Italiji odgovarati u ponedjeljak.

- Puno ovisi o tom dvoboju sa Španjolskom, jer bi za Italiju utakmica s Hrvatskom mogla biti nevažna, ali bi mogla biti i odlučujuća. Meni se Italija svidjela protiv Albanije. U ovom trenutku nemamo velike talente kakve smo imali u prošlosti, nemamo izvanserijskih igrača, onih koji mogu sami riješiti utakmicu. Međutim, to je momčad koja uspijeva uključiti sve igrače. Svi sudjeluju u igri, svi su važni. Igraju vrlo jednostavan i brz nogomet, s tek jednim-dva dodira. Kad Italija ima loptu u posjedu, nastoji stalno nalaziti prazan prostor.

Tramezzani je bio dio stručnog stožera Giannija De Biasija, koji je vodio Albaniju na premijernom Euru, u Francuskoj 2016.

- Znam da su mnogi iznenađeni igrama koje sad pruža Albanija, ali, iskreno, to sam očekivao. To je reprezentacija s izraženim momčadskim duhom, ali ima i odličnu individualnu kvalitetu. Dio njihovih igrača igra u Italiji, čak devet. Imaju velik entuzijazam, vidjelo se to i protiv Hrvatske, jer su vjerovali u uspjeh do samog kraja. To je momčad koja se osjeća dobro, koja igra, ima visok moral i, za razliku od drugih reprezentacija u toj skupini, zna da nema što izgubiti.

Što mislite, tko će proći u sljedeću fazu iz te skupine?

- Uvjeren sam da će proći tri reprezentacije. Italija, Španjolska i Hrvatska - zaključio je Tramezzani.

Roberto Car
Copittelija ne poznajem
U predstojećoj sezoni HNL-a čak tri talijanska trenera vodit će naše klubove. Paolo Tramezzani Istru 1961, Gennaro Gattuso preuzeo je Hajduk, a Federico Copittelli vodit će Osijek.

- Iskreno, Copittelija ne poznajem, Rina, naravno, znam. Znam da je Copittelli u radu s mlađim kategorijama imao sjajne rezultate, ali ne poznajem ga kao trenera, pa ne mogu reći kakav Osijek možemo očekivati u novoj sezoni. Rina poznajem godinama, igrali smo jedan protiv drugog, i u prvom mu redu želim sreću.

Najčitanije iz rubrike