Regija
UNAPRIJEDITI RAZVOJ TURIZMA

Smještajne objekte TZ VSŽ-a pomoći će s 85.000 eura
Objavljeno 15. lipnja, 2024.
Financiranjem projekata povećati kategorizaciju objekata, kvalitetu usluge i raznolikost ponude
VINKOVCI - Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije će u suradnji sa Županijom pružateljima usluge smještaja podijeliti 85.000 eura za povećanje kvalitete i kategorizacije smještajnih objekata radi podizanja razine usluga i raznolikost turističke ponude na tome području.

Riječ je o nepovratnim sredstvima za financiranje turističkih projekata s ciljem unapređivanja i razvoja turizma na području najistočnije županije.



Radi se o projektima koji pridonose povećanju broja dolazaka i noćenja turista, unapređivanju turističke kvalitete usluge i sadržaja te razvoju turističke ponude s većom dodanom vrijednošću koja će omogućiti veću prosječnu potrošnju turista. Prihvatljivi su projekti kojima se aktiviraju neiskorišteni turistički resursi i kreiraju novi motivi dolazaka turista. TZ VSŽ-a dat će potporu izgradnji, obnovi i podizanju kvalitete smještajnih kapaciteta i dodatnih turističkih sadržaja, stvaranju prepoznatljivog imidža turizma Vukovarsko-srijemske županije kao i podizanju svijesti o važnosti turizma za gospodarski oporavak. U ovoj će se godini u tu svrhu izvojiti 85.000 eura, a maksimalni iznos potpore koji se može dodijeliti pojedinom korisniku iznosi do 50 posto ukupnih neto prihvatljivih troškova, a najviše do 5000 eura. Porez na dodanu vrijednost te sve ostale zakonom regulirane pristojbe smatraju se neprihvatljivim troškom. Raspisani javni poziv otvoren je do 5. srpnja, a prihvatljivi troškovi financiranja su: obnova, rekonstrukcija i opremanje postojećih smještajnih kapaciteta, te njihovih pratećih sadržaja s ciljem podizanja kvalitete i standarda (interijer - isključivo unutarnje uređenje). Prihvatljiv je i trošak ulaganja u obnovljive izvorne energije (solarni paneli, dizalice topline i dr.). Tu su i uređenje i izgradnja dodatnih sadržaja - bazeni (minimalne vodene tlocrtne površine 30 kvadrata za vanjske i minimalne vodene tlocrtne površine 20 kvadrata za unutarnje bazene unutar čvrstih objekata), saune, jacuzzi, dodatni sadržaji uz bazene, sportsko-rekreacijski i zabavni sadržaji, prostori za tematska i zabavna događanja, igraonice i sadržaji za djecu. U obzir dolaze i obnova i opremanje kampova, kamp-naselja i kamp-odmorišta. Sufinancirat će se i trošak hortikulturnog uređenja okoliša, odnosno manji građevinski i zemljani radovi - do 30 posto ukupne vrijednosti prijavljenog projekta, uređenje i opremanje dječjih igrališta, te pješačkih i poučnih staza na vlastitom imanju, izrada vidikovca, promatračnice, stijene za penjanje…



Za sredstva potpore mogu se kandidirati pravne i fizičke osobe: hoteli, kampovi i ostali ugostiteljski objekti za smještaj - soba, apartman, studio apartman, kuća za odmor, prenoćište, odmaralište za djecu, hostel, planinarski dom, lovački dom, objekt za robinzonski smještaj...

Marija Lešić Omerović
Bitni su sadržaj, originalnost i kvaliteta projekta kao primarnog proizvoda turističke regije

KRITERIJI BODOVANJA
Bodovat će se i značenje svakog projekta za razvoj turističke ponude i povećanje potrošnje područja na kojemu se provodi, značenje projekta za produljenje sezone, ostvaren turistički promet u 2023. godini i odnos tražene potpore i vlastitih ulaganja u projekt.

Možda ste propustili...

JAHANJE POMAŽE I ZATVORENIM OSOBAMA DA POČNU KOMUNICIRATI

U KK-u Medena svoju ljubav prema konjima uspješno prenose na djecu

Najčitanije iz rubrike