Regija
JAHANJE POMAŽE I ZATVORENIM OSOBAMA DA POČNU KOMUNICIRATI

U KK-u Medena svoju
ljubav prema konjima
uspješno prenose na djecu
Objavljeno 24. lipnja, 2024.
VINKOVCI



Konjički klub Medena otvoren je u vinkovačkom naselju vikendica uz Bosut, Trbušanci, 2012. godine i prvo su ga vodili roditelji Andrijane Đoić da bi ga ona nakon nekoliko godina preuzela, uvjerena kako će svoju strast prema konjima i konjičkom sportu prenijeti na druge, posebice djecu, jer, kako objašnjava 24-godišnja Andrijana, oni su srce i duša kluba. Kao djevojčica sanjala je da će voditi konjički klub, što joj se sada ostvaruje.

- S majkom i ocem voljela sam ići na kirvaj, ali ne zbog lunaparka kao ostala djeca, nego zato što tamo uvijek bude poni kojega sam obožavala jahati. I tako je nekako krenula ta ljubav i privrženost konjima. Od njih ne odustajem ni nakon 18 godina. Trenutačno imamo troje članova jer smo "friško" otvoreni, ali vjerujem da će s vremenom taj broj samo rasti. U klubu imamo svašta, od treniranja konja, čišćenja opreme, timarenja, hranjenja, izvođenja konja na ispašu i ostalo, a od usluga nudimo šetnje na ponijima za djecu i na konjima za odrasle, terensko jahanje, individualne treninge, fotkanje mladenaca s našim konjima i druge usluge - priča Andrijana dodajući kako je kupila svog konja kasača i nazvala ga Kader, a nedavno je saznala da to u prijevodu znači "sudbina", pa vjeruje da su se tako i našli.

Nakon što je preuzela vođenje KK-a Medena, koji je dobio ime po njezinoj prvoj poni kobili Lenki odmilja zvanoj Medena, klub dobiva nove konture jer naglasak stavlja na najmlađe.

Jedna je od aktivnosti u klubu dječja jahaonica. Pokrenuta je radi privlačenja djece na otvoreno, druženja, učenja kroz igru i zabavu o anatomiji konja, ponašanju i prilasku konjima, ali i o tome kakva je sve oprema potrebna jahačima.

- Igraonicu smo organizirali jer djeca puno vremena provode pred ekranima, pa ih želimo dovesti u prirodu na druženje s prijateljima i konjima. Uz učenje, mališane čekaju i razne igre, grickalice, sokovi i ostalo - pojašnjava Andrijana Đoić, inače majka malene Mije, za koju kaže kako je njezina nasljednica. Dodaje kao se već na prvoj igraonici okupilo 12 malih sudionika, što je, drži kluba, odličan odziv s obzirom na to da su tek na početku.

Andrijana opisuje kako izgleda jedan uobičajeni dan u KK-u Medena. Rano ujutro jahači/konjari okupe se te nahrane i napoje konje. Puste ih potom na ispašu, a oni se bacaju na dogovore poslova, čišćenje boksova te odrađivanje dogovorenih termina za jahanje. Konji se svaki dan moraju timariti, a važno je i voditi brigu o njihovu zdravlju. Predvečer im pripreme žitarice, kvalitetno sijeno i vodu, s ispaše ih uvode u štalu...

Brojni su pozitivni učinci jahanja - ojačava mišiće i njihov rad, pozitivno utječe na psihičko i fizičko stanje jahača.

- Jahanje je terapija osobama s invaliditetom ili s posebnim potrebama, a pomaže zatvorenim osobama da počnu komunicirati i surađivati. To nije samo “sjedni i jaši”, moraš biti koncentriran i na konja i na okolinu kako bi reagirao na vrijeme da ne bi pao s konja. Jahač i konj moraju biti jedno. Uz sve to, jahanje sagorijeva puno kalorija - podsjeća Andrijana Đoić.

M. Flego
Možda ste propustili...

U SLOVAČKOJ POTPISANA POVELJA O PRIJATELJSTVU IZMEĐU GRADOVA NAŠICE I ŠAL’A

Najviše Slovaka živi na našičkom području

Najčitanije iz rubrike