Regija
VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: RASTE PONUDA NAJISTOČNIJE ŽUPANIJE

Težište na održivosti turizma, ruše rekorde
Objavljeno 20. lipnja, 2024.
Projekt “Rekonstrukcije zidina, zgrade Žitnice, podrumareve kuće i Franjevačkog samostana” Iloku je donio nove adute
VUKOVAR

Iz Turističke zajednice vukovarsko-srijemske s ponosom ističu kako Vukovarsko-srijemska županija ruši rekorde u turizmu.



Majda Jakša, direktorica TZ-a Vukovarsko-srijemske županije, izjavila je kako je ta županija, poznata po vrhunskim vinima, bogatoj gastronomiji, kulturno-povijesnoj baštini i očuvanoj prirodi, zabilježila izvanredan rast u turizmu tijekom 2023. godine. Broj dolazaka i noćenja nadmašio je sva očekivanja, čak i one iz rekordne 2019. godine.

Održivi razvoj


- Osim bogate ponude za turiste, Srijem i Slavonija ističu se i fokusom na održivost. Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije u prošloj je godini započela pripremu destinacije za certificiranje održivog turizma prema modelu Green Destinations, kao i samih dionika u destinaciji i aktivnosti Good Travel programa Green Destinationsa. Završen je projekt "Rekonstrukcije zidina, zgrade Žitnice, podrumareve kuće i Franjevačkog samostana u Iloku", čime je taj grad dobio dodatni sjaj i potvrđen status bisera istočne Hrvatske. Taj je projekt od iznimne vrijednosti ne samo za Vukovarsko-srijemsku županiju već i za cijelu Hrvatsku - rekla je Jakša, dodavši kako se Ilok duže vrijeme povezuje s bogatom enološkom i gastronomskom ponudom, a dovršenim se projektom grad stavlja na kartu i kao atraktivno odredište kulturnog turizma.

Ocijenila je kako je projekt "Rekonstrukcije zidina, zgrade Žitnice, podrumareve kuće i Franjevačkog samostana u Iloku" sjajan primjer kvalitetnog upravljanja i održivog razvoja, što je i temelj za uspješan razvoj turizma u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Zahvaljujući sličnim projektima, naša županija postaje sve atraktivnija destinacija za turiste koji žele užívati u kulturnim i prirodnim ljepotama i jedinstvenoj gastronomskoj ponudi, pa svima možemo poručiti kako je Vukovarsko-srijemska županija savršena destinacija za sljedeći odmor - istaknula je Jakša.

Posjetiteljima su nedvojbeno privlačne brojne manifestacije koje svake godine privlače sve više pozornosti i dobivaju na dodatnim sadržajima i atraktivnosti. Na dolazak se odlučuju i poklonici arheologije, kulturnih institucija, ponajprije muzeja u Vukovaru, Vinkovcima, Iloku i Županji, tu je i niz sakralnih spomenika, kao i neizostavni tradicijski sadržaji na istoku Hrvatske.

Potpore Županije


Dobrih rezultata nema bez investicija, pri čemu značajnu ulogu ima Vukovarsko-srijemska županija koja na temelju javnih poziva dodjeljuje sredstvima dionicima u turizmu.

- U skladu s trendom održivosti, Turistička zajednica vukovarsko-srijemska u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom prvi je put raspisala javni poziv za podizanje kvalitete pružatelja usluga smještaja s područja županije za 2024. godinu. Cilj je ovog poziva unaprijediti kategorizaciju smještajnih objekata, podići razinu usluga i raznolikost turističke ponude u županiji - pojasnila je Jakša.

Osigurano je 85 tisuća eura, a nepovratne će potpore odobravati za obnovu, rekonstrukciju i opremanje postojećih smještajnih kapaciteta i njihovih pratećih sadržaja, uređenje i izgradnju dodatnih sadržaja, obnovu i opremanje kampova, kamp-naselja i kamp-odmorišta, trošak hortikulturnog uređenja okoliša, kao i za uređenje i opremanje dječjih igrališta, pješačkih i poučnih staza na vlastitom imanju, izradu vidikovca, promatračnica, stijena za penjanje i slično.

Početkom tjedna održana je dodjela ugovora za 20 vlasnika smještajnih i ugostiteljskih objekata na području VSŽ-a u svrhu izrade ili nadogradnje mrežnih stranica, ukupne vrijednosti 10.000 eura. Riječ je o provedbi javnog poziva "Digitalizacija usluga u turizmu VSŽ-a", pri čemu je 14 korisnika dobilo potporu za izradu nove mrežne stranice i šest za nadogradnju postojeće.

Dragana Korpoš
VSŽ POSTAJE VIŠEDNEVNA DESTINACIJA
Ugovore iz javnog poziva korisnicima je dodijelio župan Damir Dekanić koji je izrazio zadovoljstvo trenutačnim stanjem u sektoru turizma na području Vukovarsko-srijemske županije.

- Analizirajući brojeve dolazaka i noćenja, on je u posljednje dvije godine u znatnom porastu. Zanimljivo je kako u prvih nekoliko mjeseci ove godine bilježimo isti broj dolazaka u odnosu na prošlogodišnje razdoblje, a imamo čak 30 posto više noćenja. Time dobivamo ono čemu težimo: prestajemo biti jednodnevna i postajemo višednevna destinacija - rekao je Dekanić.

Možda ste propustili...

OPĆINA ĐURĐENOVAC DARIVALA OSNOVCE

Učenicima 54 bicikla i 61 laptop

ZASLUŽNIMA ĆE URUČITI I DVA SREBRNA GRBA I DVIJE ZAHVALNICE

Dobitnik Zlatnog grba Grada KK Županja

Najčitanije iz rubrike