Sport
TALIJAN NA ČELU OSJEČKE STRUKE

Coppitelli je sve ono što Boto želi za Osijek
Objavljeno 12. lipnja, 2024.
Talijan bi s Osječanima navodno trebao potpisati dvogodišnji ugovor, a sa sobom na Opus Arenu dovodi tri pomoćnika
NK Osijek od danas ima novog trenera. S Opus Arene poslali su kratku obavijest "u srijedu u 11 sati bit će predstavljen novi trener", ne spominje se koga je sportski direktor Jose Boto izabrao za šefa struke, ali nema tu nikakvih tajni. U Osijek je stigao 39-godišnji Talijan Federico Coppitelli. Danas će biti predstavljen trener, a uskoro i novi igrači. Boto ih je izabrao, manje-više s igračima koji trebaju stići na Pampas sve je dogovoreno, ali prijelazni rok u Hrvatskoj još nije počeo, pa su i potpisi na čekanju.

Izbjeći pogreške


Nakon što je u završnici prošle sezone zahvaljeno Zoranu Zekiću, uz poruku "dobar si dečko, ali ne uklapaš se u naše vizije", odmah nakon završetka prvenstva počela je priča da Osječanina na klupi mijenja Talijan. Sredinom proljeća negdje je puklo na relaciji Zekić - Boto, trener je dobio otkaz samo dan nakon što je osigurao s Osijekom Europu, odnosno prije posljednje utakmice prvenstva. Sportski direktor krenuo je u traženje novog rješenja, bilo je jasno da ga ne traži po Hrvatskoj, nagađalo se hoće li dovesti nekog svog Portugalca ili potražiti šefa struke u Južnoj Americi, a na kraju je izbor pao na Talijana koji nikada u karijeri nije vodio seniorsku momčad. Točnije, vodio je, ali u nekoliko utakmica jednog talijanskog trećeligaša. No proslavio se s mlađim uzrastima, a sportski direktor Bijelo-plavih htio je čovjeka koji zna raditi s mladima, razvijati ih, pritom biti i gladan dobrog rezultata i dokazivanja. I pronašao ga je u Coppitelliju, koji bi navodno s Osijekom trebao potpisati dvogodišnji ugovor.

- Današnje generacije nisu kakve su bile prije 20 godina. Imamo puno mladih igrača, a ja trebam nekoga tko ih razumije, pod kojim će rasti na iduću razinu. Jedna stvar je staviti mlade igrače u momčad, a druga je razvijati ih. To zahtijeva posebna znanja. Želim ambicioznog trenera kojem je Osijek samo jedna stepenica na razinu više. Nekog tko želi jednog dana voditi Milan ili Manchester City, a Osijek vidi kao korak prema ostvarenju toga cilja. Ne možete ni zamisliti posao koji sam napravio sa svojim timom oko proučavanja načina na koji igra, na koji vodi treninge i momčad kako bismo vidjeli koliko se uklapa i izbjegli što više pogrešaka u procjeni - kazao je nedavno Boto.

Ono što traži, Boto je pronašao u Coppitelliju. Osijek će mu praktično biti prvi pravi posao u seniorskom nogometu, ali radeći s mlađim kategorijama talijanskih klubova imao je itekako uspjeha.

Osvojio je lani naslov juniorskog prvaka Italije s Lecceom, a još u sezoni 2014./15. bio je prvak Italije s U-17 momčadi Rome, tad je osvojio i Superkup. Tri godine poslije je u Primaveri s U-19 momčadi Torina osvojio Kup, a godinu zatim Superkup. Uz Torino i Romu, radio je i s mlađim kategorijama Frosinonea, a jedino seniorsko iskustvo mu je devet utakmica s talijanskim trećeligašem Imoleseom prije pet godina.

Novi početak


Coppitelli u Osijek dolazi s tri pomoćnika. Dovodi svog pomoćnika, kondicijskog trenera i trenera vratara. No to ne znači da će iz stručnog dijela "pomesti" domaće ljude, Ivo Smoje nastavlja raditi u prvoj momčadi, kao i kondicijski trener Marin Vučko.

Osijek ovog ljeta ponovno kreće ispočetka, otkako su Mađari ušli u klub, već je bilo nekoliko početaka, ali ni jedan nije uspješno završen. Sad je golemu moć u ruke dobio Jose Boto, čovjek velikog iskustva i impresivne biografije. Za nadati se je da će ovaj početak biti drukčiji od ostalih i mnogo, mnogo uspješniji.

Ivana Liović
Jasno je zašto takav klub želi baš njega
Naslov koji je osvojio s Lecceom već mu je peti trofej s mlađim kategorijama u karijeri. Coppitelli je istinski majstor razvijanja mladih talenata. Među igračima koji su posljednjih sezona stasali pod njim ističu se Patrick Dorgu, koji je sada starter u prvoj momčadi Leccea. U mladoj momčadi Rome vodio je Gianlucu Scamaccu, zvijezdu Atalante, i Lucu Pellegrinija, koji sada igra za Lazio. Osijek je klub sa sjajnom infrastrukturom i uvijek je posvećivao veliku pažnju svojoj omladinskoj školi kao izvoru talenata i prihoda, ali i kao važnom dijelu klupske tradicije. Jasno je, dakle, zašto takav klub želi upravo Coppitellija, napisao je insajder Gianluca Di Marzio o Coppitelliju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike