Sport
BIJELO-PLAVI POBJEDNIČKI ZAKLJUČILI SEZONU

Neki su odigrali svoj posljednji susret u bijelo-plavom dresu
Objavljeno 26. svibnja, 2024.
Otpor Varaždina skršen je sredinom drugog poluvremena pogodcima Miereza i Bukvića
Nogometaši Osijeka na pobjednički su način zaključili još jednu turbulentnu i napetu sezonu.

Bijelo-plavi su prvi put u ovom prvenstvu uspjeli svladati Varaždin, a utakmica je odlučena sredinom drugog poluvremena, kada je Osijek u razmaku od samo tri minute zabio dva pogotka, koja su mu donijela sva tri boda. Bila je to otvorena utakmica jer ona sa sobom nije nosila rezultatski pritisak. Igralo se čisto za prestiž, a privremeni trener NK Osijek Ivo Smoje ostao je "mister 100". Drugi put je vodio osječku momčad s klupe, doveo ju do druge pobjede, a treba zabilježiti kako Osječani u ta dva njegova susreta nisu primili pogodak. Iako utakmica nije imala posebno rezultatsko značenje, Smoje se odlučio na varaždinski travnjak poslati najjače raspoložive snage, što mu se na kraju vratilo u obliku trijumfa.

Guedes donio poticaj


Istina, bilo je malo i sreće ovaj put, jer je u početku susreta Škaričić uzdrmao Kolićevu lijevu vratnicu, a ključnom se pokazala Smojina odluka nakon nešto manje od sat vremena igre, kada je na teren poslao Renana Guedesa umjesto Omerovića. Brazilac je asistirao za oba Osijekova pogotka, a prvi od njih, onaj kojim je Ramon Mierez podebljao svoj golgeterski učinak na 19 pogodaka, postignut je onako kako je to Smoje zamišljao prije susreta.

- Ideja nam je bila pokušati imati što više bočnih ubačaja jer u svojim redovima imamo Miereza, koji je najbolji napadač SHNL-a u igri glavom. Jedna takva situacija donijela nam je vodstvo. Poslije smo uspjeli pobijediti i ponovno ne primiti pogodak. Hvala ljudima u Klubu koji su mi omogućili da vodim momčad, puno mi to znači. Sretan sam i pobjedu bih poklonio našim navijačima, koji su došli u lijepom broju i pružili nam podršku - rekao je Ivo Smoje.

Drugi pogodak postigao je Domagoj Bukvić, koji je općenito odigrao zapaženu rolu u tom varaždinskom poslijepodnevu.

- Varaždin je u prvom poluvremenu bio nešto bolji i opasniji. Nekako se lakše uspio adaptirati na dosta teško vrijeme za igru. Uspjeli smo ipak u tom razdoblju zadržati početni rezultat, a u drugom smo dijelu mi bili konkretniji. Zabili smo dva gola i zasluženo osvojili nove bodove. Pokazali smo mentalnu snagu, dakako i kvalitetu, te uspješno završili sezonu. Ramon je klasa, samo mu treba centrirati i on će zabiti. Čestitam mu na tome što je prvi strijelac Lige i što uvijek daje svoj maksimum za Osijek. A moj gol, malo mi se kod tog šuta i posrećilo. Tako je to ponekad u nogometu. Bila je ovo jako turbulentna sezona, izborili smo Europu, no u sljedećoj moramo gledati prema većim ciljevima - zaključio je Domagoj Bukvić.

Navijači Bijelo-plavih koji su došli u Varaždin nisu zaboravili ni dojučerašnjeg trenera Zorana Zekića, koji je osječku momčad dovukao u europsku luku, a onda neočekivano dobio otkaz. Skandirala je Kohorta bivšem treneru tijekom susreta.

Čeka se novi trener


U Varaždinu smo neke od igrača posljednji put gledali u bijelo-plavom dresu jer im istječu ugovori ili posudbe, a trenutačno nema naznaka da će im klub ponuditi produženje vjernosti ili krenuti u aktivaciju otkupih klauzula koje su dogovorene kada su ove zime dolazili na posudbe. Osijek će tako osmi put zaredom igrati na europskoj sceni, a za njegove navijače uzbuđenja tek slijede. Osijek će biti vrlo aktivan ovog ljeta na nogometnoj tržnici jer sportski direktor Jose Boto želi iz korijena promijeniti krvnu sliku i DNK momčadi. Ipak, najprije će trebati riješiti pitanje novog trenera, nakon što je neočekivano smijenjen Zoran Zekić. Zasad se ime novog šefa struke još uvijek čuva u tajnosti, a prema dostupnim informacijama izgledno je da će to biti talijanski stručnjak. Što se igrača tiče, zasad je realiziran transfer Marka Solde, koji dolazi iz Dinama, premda je ovu sezonu proveo na posudbi u Gorici. Na putu je realizacija posla s Lukom Jelenićem, a Botova velika želja je dovođenje mladog vratara Lokomotive Nikole Čavline. Spominje se i dolazak jednog brazilskog veznjaka, a kompletiranje igračkog kadra za sljedeću sezonu, prema Botovim najavama, trebalo bi se završiti prije nego što počnu pripreme za novu sezonu, čiji je početak planiran za 17. lipnja.

Nema dvojbe, vrlo zanimljivo bit će vidjeti kakav će tog dana biti sastav osječke svlačionice i tko će biti izabrani trener koji će Bijelo-plave povesti u novu sezonu, od koje se puno više očekuje u odnosu prema ovoj koja je upravo završila.

Dalibor Keler
VARAŽDIN - Stadion Varteks. Vrijeme i teren: pogodni za igru. Gledatelja: 1130. Sudac: Ante Terzić (Podstrana) - 6,5. Strijelci: 0:1 Mierez (65), 0:2 Bukvić (68). Žuti kartoni: Ba, Nekić (Varaždin), Fućak (Osijek)

IGRAČ UTAKMICE: DOMAGOJ BUKVIĆ (OSIJEK)

VARAŽDIN

0

Silić 6, Vukčević 6, Ba 6, Nekić 6, Boršić 6 (od 80. Težak -), Škaričić 6, Lusavec 6, (od 81. Mistrafović -), Šego 6,5 (od 56. Levanić 5,5), Postonjski 6,5, Drožđek 6 (od 69. Poldrugač 6), Dabro 5,5 (od 69. Gudelj 6)

OSIJEK

2 (0)

Kolić 6,5, Bralić 7, Duarte 7, Jurišić 6,5, Omerović 6 (od 59. Renan Guedes 7), Čokaj 6,5 (od 59. Jugović 6), Nejašmić 6,5, Bukvić 7,5, Pušić 6 (od 90. Vrbanac -), Matković 6,5 (od 73. Fućak -), Mierez 7 (od 90. Almaši -)

OSIJEK NOSITELJ I U 3. PRETKOLU KONFERENCIJSKE LIGE
Dobre vijesti stigle su iz drugih europskih zemalja. Jednu od njih Osječanima je donio njihov bivši igrač Krunoslav Rendulić, koji je sa Sabahom osvojio treće mjesto u Azerbajdžanu, ispred Nefčija (ima bolji europski koeficijent od Osijeka u odnosu prema Sabahu, nap.a.). Dodatno je pomogao i Panathinaikos osvajanjem grčkog kupa ispred Arisa. Naime, Aris u usporedbi s Panathinaikosom ima bolji europski koeficjent od Osijeka. Takvi raspleti Bijelo-plave su vratilli u krug momčadi koje će biti nositelji u 3. pretkolu Konferencijske lige. Naravno, prije toga Bijelo-plavi će trebati proći kroz filtar 2. pretkola, u kojem će također imati status nositelja.

Najčitanije iz rubrike