Sport
SMJER BERLIN: ODLAZAK NA POPRIŠTE EURA

Neka ovaj put bude puno razloga za slavlje
Objavljeno 11. lipnja, 2024.
Cijela priča o Hrvatskoj na EURO-ima tužnija je nego na SP-ovima,a prvo što mi padne na pamet je Beč 2008. godine, kaže Keler
Novinari Dalibor Keler i Davor Petrović te fotoreporter Vedran Karuza otisnut će se danas automobilom Kia Sportage 1.6 LX Fresh na poprište EURO-a 2024. Njihovo odredište je Neuruppin, gradić gdje je kamp hrvatske nogometne reprezentacije za vrijeme EURO-a. Čeka ih otprilike 1100 kilometara vožnje...

Kia Sportage odvest će ih i na utakmice reprezentacija, do Berlina i Olimpijskog stadiona, gdje Hrvatska igra sa Španjolskom 15. lipnja, do Hamburga, gdje se Vatreni sastaju s Albanijom 19. lipnja te do Leipziga, gdje izabranici Zlatka Dalića igraju protiv Italije 24. lipnja. Treba se nadati da će se njihovo putovanje nastaviti i dalje, u nokaut-fazi, u osmini finala i dalje...

Uglavnom - tuga


Dalibor Keler iskusni je novinar Glasa Slavonije, kojem će ovo biti sedmi EURO.

- Na prvom 1996. u Engleskoj bio sam navijač, s ostalih sam izvještavao, počevši od 2004. i Portugala - kaže Keler, koji se s eurosmotra nije vraćao u nekom slavljeničkom raspoloženju.

- Cijela priča o Hrvatskoj na EURO-ima je tužnija, a prvo što mi padne na pamet je Beč 2008. godine. Ražanj je već bio gotov... Na kraju smo mi bili lovina. Iskreno, najviše mi je žao 2012. godine jer smo tada igrali jako dobar nogomet, ali imali smo nesreću da smo bili u skupini s Italijom i Španjolskom, koje su na kraju igrale finale. Francuska 2016. ispisala je jednu tužnu epizodu. Igrali smo dobar nogomet, ali atmosfera je bila čudna. Nismo baš ni onda morali ispasti od Portugala.

Keleru je dobro znano što ovu ekipu čeka. Puno posla prije svega.

- Čeka nas puno rada i malo vremena za opuštanje. Ljudi kažu ideš u Njemačku 20 dana, ali bilo bi lakše gledati utakmice iz kafića... Normalno, uvijek je uzbuđenje kada igra reprezentacija, koja ti je pri srcu. Želja je da ostanemo što duže, po mogućnosti do kraja. Dosad nismo imali priliku za to na EURO-u, za razliku od svjetskih prvenstava.

Možda je vrijeme...

- Imamo zahtjevnu skupinu. Talijani možda nisu što su nekad bili, kao ni Španjolci. Na kraju je ključna utakmica protiv Albanije. Tu utakmicu moramo pobijediti ako želimo ići dalje. Dalje idu četiri najbolja treća, a to s jednom pobjedom i jednim remijem, protiv Španjolske ili Italije, treba biti dovoljno. Ako Hrvatska uđe u drugi krug, tada je sve moguće.

Pobjeda i remi


Uz reprezentaciju ovaj trio morat će se baviti i navijačima.

- Najavljuje se da će na prvoj utakmici u Berlinu biti sto tisuća Hrvata. Ako to bude prava sinergija, koju Hrvatska treba, onda ćemo biti jako neugodni. Sličnu će podršku imati i Albanija, u toj utakmici odnos snaga na tribinama bit će 50:50. Španjolci i Talijani ne bi trebali imati takvu podršku u Njemačkoj, tu ćemo biti u prednosti.

Davor Petrović je dugogodišnji dopisnik sportske rubrike riječkog Novog lista iz Zagreba. Kroničar je svih nogometnih događanja u hrvatskoj metropoli, koji posljednjih godina prati i Vatrene.

- Ovo će mi biti prvo veliko nogometno natjecanje uživo. No nagledao sam se nogometnih utakmica s obzirom na to da je u rujnu 29 godina otkako sam u Novom listu. Još uvijek nemam osjećaj da idem raditi nešto veliko. Spremamo se za put već tjedan dana, ali meni je najnapetija bila utakmica Kustošije i Orijenta u kvalifikacijama za Prvu NL. Bilo je zabavno, jedan staromodni doživljaj nogometa. Kada danas krenemo, vjerojatno ću shvatiti da slijedi nešto drukčije od onog što sam radio do sada. Nadam se da ćemo našim čitateljima uspjeti dočarati sve što ćemo tamo doživjeti, čuti i vidjeti - zaključuje Davor Petrović.

Suradnja


Kia Sportage1.6 LX Fresh bit će prepoznatljiv na svojem putu. Glas Slavonije, Novi list, Glas Istre i Zadarski list imena su novina, članova iste grupacije, koja su otisnuta na vratima vozila koji omogućuje Auto Grlica. Suradnja ovih novina iz Osijeka, Rijeke, Pule i Zadra ponovo će zaživjeti u punom smislu upravo zahvaljujući i EURO-u.

Vedran Karuza urednik je fotografije Novog lista, koji je dobio ključeve Kije, koja će preko Ljubljane, Villacha, Salburga i Münchena juriti prema Berlinu i Neuruppinu.

- Uzet ću dva fotoaparata, četiri-pet objektiva, laptop. Baš me zanima kako će to izgledati u Njemačkoj, gdje moraš biti na jednom mjestu, nema kretanja. Jedno poluvrijeme radit ćemo obranu, drugo napad, navijače. Tu su i fan-zona po trgovima, navijačke zone. Trebat će napraviti puno kilometara za dobru fotografiju...

Ivana Liović
Najčitanije iz rubrike