Sport
NA PAMPASU ZADOVOLJNI ŽDRIJEBOM

Svejedno Šiauliai ili Levadia, Bijelo-plavi moraju proći dalje
Objavljeno 20. lipnja, 2024.
Nogometaši Osijeka novu sezonu otvaraju 25. srpnja utakmicom protiv litvanskog Šiauliaija ili estonskog Levadije Tallinn.

Na ždrijebu 2. pretkola Konferencijske lige u Nyonu kuglice su Osječanima za suparnika odredile pobjednika litvansko-estonskog obračuna, a na Opus Areni mogu biti zadovoljni ždrijebom. Protiv koga god budu igrali, Šiauliaija ili Levadije Tallinn, Osječani su na papiru favoriti. No kad je Europa u pitanju, nakon blamaže s kazahstanskim Kizilžarom u ljeto 2022. puše se i na hladno.



Šiauliai dolazi iz istoimenog litvanskog grada i na karti nogometne Europe potpuna je nepoznanica, mnogo poznatiji i ugledniji je njihov košarkaški imenjak. Nogometni klub iz Šiaulija je vrlo mlad, osnovan 2007., i tek se dvije godine natječe u elitnom rangu litvanskog nogometa, Ligi A. Nakon osnutka meteorski je išao naprijed, preskakao rang po rang, te nedugo nakon ulaska u Ligu A izborio i Europu. No ove sezone im baš i ne ide najbolje. Na sjeveru Europe u tijeku je nacionalno prvenstvo, a nakon 18 odigranih utakmica Šiauliai je na osmom mjestu tablice Lige A, koja ima deset klubova. Litvanci imaju svoju računicu, no u 1. pretkolu su atsajderi protiv ipak uglednije Levadije Tallinn iz Estonije. Momčad iz Tallinna ponajbolji je estonski klub, osvajač naslova prvaka i kupa te države, redoviti sudionik europskih pretkola, a u sezoni 2003./04. imao je neugodna iskustva s jednim hrvatskim klubom. U 1. pretkolu tadašnjeg Kupa UEFA-e zaustavio ga je varaždinski Varteks. I u Estoniji je u tijeku nacionalno prvenstvo, a Levadia je vodeća na tablici. U 17 utakmica ima učinak od 13 pobjeda, tri remija i jedan poraz uz gol-razliku 39: 7. Trener estonske momčadi bivši je španjolski reprezentativac, 47-godišnji Curro Torres, koji je kratko vrijeme 2018. godine s klupe vodio i momčad Istre 1961. Levadia ide na pogon stranaca, trener im je Španjolac, a glavni igrači u momčadi dolaze iz Brazila, Nizozemske, Danske, Nigerije, Slovenije...



- Moramo respektirati bilo kojeg suparnika i, naravno, pričekati tko će od te dvije momčadi izići kao pobjednik da bismo se mogli konkretnije pripremati za ono što nas očekuje. Posao i zadaća stručnog stožera jest učiniti sve što je potrebno da bismo izbjegli bilo kakva iznenađenja na terenu - komentirao je ždrijeb sportski direktor NK Osijek Jose Boto.



Nakon što Šiauliai i Levadia odigraju svoje u 1. pretkolu Konferencijske lige, znat će se tko ide na Osijek, prvi susret igra se 25. srpnja na Opus Areni, a uzvratna utakmica je na rasporedu 1. kolovoza.

I. Liović
Nije loše ni za Hajduk i za Rijeku
Suparnike u Europi saznali su i Hajduk i Rijeka. Hajduk je bio nositelj i u 2. pretkolu Konferencijske lige igrat će s Torshavnom s Farskih otoka. Krajem srpnja bit će domaćin na Poljudu, a uzvrat je 1. kolovoza na Farskim otocima. Rijeka će u drugom kolu kvalifikacija Europa lige igrati protiv boljeg iz ogleda mađarskog Paksija i rumunjskog Corvinula. Prvu utakmicu izabranici trenera Željka Sopića igraju u gostima 25. srpnja, a uzvrat je na Rujevici 1. kolovoza.

Najčitanije iz rubrike