Osijek
DRŽAVNA SMOTRA IZ GRAĐANSKOG ODGOJA

Učenička bi izlaganja trebali
poslušati saborski zastupnici
Objavljeno 22. svibnja, 2024.
Sudjelovali su i učenici iz Osijeka, Višnjevca, Belog Manastira, Podgorača i Vukovara
Ako se po jutru dan poznaje, onda nas u budućnosti u Hrvatskom saboru očekuju mnogo kvalitetnije i konstruktivnije rasprave. Nagovijestili su to učenici iz cijele Hrvatske, koji su se okupili na Državnoj smotri projekata iz građanskog odgoja i obrazovanja Projekt građanin, održanoj u OŠ Grigora Viteza u Zagrebu.

Učenici iz cijele Hrvatske izlagali su širok spektar tema, od zdravstva (pretilost djece i mladih, važnost bavljenja sportom), vršnjačkog nasilja, prihvaćanja različitosti do važnosti vrednovanja hrvatske kulturne baštine. Šteta što ih nije poslušao nitko od hrvatskih političara i saborskih zastupnika jer bi mnogo toga naučio od njih. Naime, učenici su u svojim radovima odabranu temu obradili s različitih aspekata, proveli kvalitetna istraživanja, ali i donijeli zaključke te ponudili rješenja.

Na Državnoj smotri nema pobjednika, pa bismo mogli reći da su svi sudionici pobjednici, a bilo je ukupno 350 - 280 učenika i 70 mentora. Učenici su bili podijeljeni u 70 timova, u svakom po četiri člana.

Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju predstavljalo je 40 učenika iz pet škola, dvije srednje i dvije osnovne škole, svi oni koji su sudjelovali na Međužupanijskoj smotri održanoj u Osijeku. Naša je delegacija bila među najbrojnijima, a na učenike su budnim okom pazile mentorice, profesorice Mirela Berlančić, Silvija Vukašinović, Jasminka Berend, Kristina Marinković i Maja Stjepanović. Uz to možemo se pohvaliti s dvije profesorice, članice Državnog prosudbenog povjerenstva, to su prof. Mirela Berlančić i prof. Nada Tolić, doajenka promicanja građanskog odgoja u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. U našoj delegaciji bila je i prof. Monika Gusić, županijska voditeljica za građanski odgoj i obrazovanje za srednje škole.

Osnovna škola Višnjevac predstavila se dvama projektima, Svi jednaki (učenice Hannah Altman, Julija Jurić, Nina Komar i Jana Hajba) te Učimo učeničku demokraciju (Iva Mazur, Anja Papp, Danijela Adamović i Lea Košić).

Poslušali smo prezentaciju projekta Svi jednaki, kojim su učenici iz Višnjevca otvorili veoma važnu temu odnosa drugih učenika prema učenicima s teškoćama. Osjećaju li se učenici s teškoćama sigurno u školi, postavili su pitanje. Nakon opsežnog istraživanja zaključili su: "Mlađi učenici manje su informirani, ali i manje osjetljivi za učenike s teškoćama od starijih učenika. Čak 42 posto ispitanih učenika nije susrelo niti pomoglo učenicima s teškoćama. Empatija je najslabija karika, pomoć vršnjaka je predmet izrugivanja, stoga je najbolje rješenje ako učenici uče jedni od drugih. Ljudi često omalovažavaju ranjive skupine, stoga planiramo nastaviti s ovom temom, organizirati mjesec bontona, različite edukativne igre i još mnogo toga."

Sve pohvale prosudbenog povjerenstva dobili su i učenici Prosvjetno-kulturnog centra Mađara (PKC) u RH za projekt U potrazi za Faustom Vrančićem. Učenik Zoltan Ello kaže: "Većina učenika koje smo anketirali nije znala tko je Faust Vrančić, ali su zato znali sve nogometaše i neke političare. Zato predlažemo da se uvede predmet kulturna baština ili dodatni sat. Istražujući život i djelovanje Fausta Vrančića, znanstvenika, jezikoslovca, diplomata, inženjera, izumitelja, svećenika, biskupa, jednog od najznačajnijeg Hrvata svih vremena, otišli smo u Šibenik, istraživali i upoznali se sa znamenitostima toga grada."

Bilo je još zanimljivih tema: učenici OŠ Siniše Glavaševića, Vukovar, odlučili su se za temu E-cigareta među mladima, OŠ Hinka Juhna iz Podgorača za temu Očuvanje prirodne baštine, a u Drugoj srednjoj školi Beli Manastir odlučili su se za temu Društveno poduzetništvo.

I škole iz drugih dijelova Hrvatske odabrale su zanimljive teme: Sportom se bavi - lijenost zaboravi, poručili su učenici iz Jalžabeta (Varaždinska županija), a Budi cool(ing) - spriječi bullying, poruka je učenika iz Oroslavlja (Krapinsko-zagorska županija). Kaj to tak lijepo diši? Iza ovog naslova krije se zanimljiv rad učenika iz OŠ Donja Dubrava. Oni su uočili da su njihovi vršnjaci koristeći se dezinficijensima dobili iritacije po rukama. Uzgajaju ljekovito bilje u školi i od njega izrađuju sapune i druge prirodne pripravke za osobnu higijenu.

Zbog svega toga članovi prosudbenih povjerenstava smatraju da bi građanski odgoj u bilo kojoj formi trebalo uvesti u svaku školu i omogućiti učenicima kritičko mišljenje, učiti ih da uočavaju probleme i nude kvalitetna rješenja.

Vesna Latinović
Možda ste propustili...

SUTRA JE BLAGDAN SVETOG ANTUNA PADOVANSKOG

Tvrđa sprema za tisuće vjernika

Najčitanije iz rubrike