Osijek
LIPANJSKI SAJAM ANTIKVITETA

"Osječani cijene kvalitetnu robu i spremni su za nju platiti"
Objavljeno 1. lipnja, 2024.
Peti po redu ovogodišnji Sajam antikviteta koji svake prve subote u mjesecu organizira osječka Tržnica d.o.o. uz supokroviteljstvo Turističke zajednice grada Osijeka u Perivoju kralja Držislava privukao je i ovoga puta veliki broj posjetitelja iz cijele Slavonije i Baranje. Izlagača je ovoga puta bilo nešto manje nego što je to uobičajeno, a među njima su bili i oni koji kažu da je, na žalost po njih, sve manje onih pravih ljubitelja starina s kojima se može razgovarati, razmjeniti iskustva i kojima, na koncu, nije problem platiti za kvalitetnu robu.


No drugi pak, oni optimistični, tvrde kako možda prodaja nije "kao nekada" ali da mogu nešto i zaraditi i da sigurno nitko od njih nebi bio ovdje da se kući ne ode s većom količinom eura u džepu nego što su ih imali kada su došli.

Đurika na svom štandu zajedno sa suprugom prodaje figurice i uporabne predmete od porculana i to vrhunske kvalitete. Najviše je predmeta svjetski poznatih mađarskih proizvođača Zsolnay i Herend koji imaju cijenu ali i jedinstveni dizajn.


-Ovdje je najjeftinija Zsolnay figurica psa koja košta 20 eura a najskuplja vaza Herend čija je cijena 200 eura. Mi smo kolekcionari, idemo vikendima po sajmovima u Mađarskoj, Kečkemet i Pečuh, gdje kupujemo a onda ovdje prodajemo robu. Ono što nam se jako sviđa zadržimo za sebe, kaže Đurika dodajući kako nema sajma da ne prodaju barem 5 ili 6 predmeta i da Osječani cijene kvalitetnu robu i spremni su za nju platiti.


I drugi izlagači nam otkrivaju da robu nabavljaju po domaćim sajmovima ali i onima u Mađarskoj, Austriji, Srbiji pa čak i Italiji.

-Najjači sajam ove vrste robe je Britanac u Zagrebu a vrhunskih se stvari može naći i na sajmu u Varaždinu, pojašnjava nam trgovac kojemu je najstariji predmet nizozemski svijećnjak iz 1900. godine za kojega traži 55 eura.


Uz starine prodaju se dobro i svježi proizvodi domaćih OPG-ova, vinili i stripovi drže cijenu a i ručno izrađena svinjarska kandžija za 20 eura mogla se kupiti, ali ono što je besplatno, a ujedno i nema cijenu, su sitne čari svakog ovakvog sajma. Te priče, dosjetke, kuknjave, cjenkanja i dobra raspoloženja koja se mogu čuti i vidjeti od štanda do štanda razlog su zbog kojih i jedni i drugi uvijek iznova dolaze i dolazit će svake prve subote u mjesecu na prostor između Školjke i Krleže.

Tomislav Prusina

ANTIK FANATIK
Piše: Grgur Marko Ivanković

 

Dopisnica iz naklade knjižara Hölblinga

 

Na lipanjskom smo Sajmu antikviteta, na štandu gospodina Zandta, među mnoštvom knjiga i drugih zanimljivih predmeta, uočili razglednicu, kartu - dopisnicu, s motivom poznatog osječkog spomenika turbulentne sudbine. Razglednica je nastala u nakladi osječkog knjižara Ferdinanda Hölblinga, rođenog u Osijeku 25. siječnja 1864. godine, a otisnuta je kod Edgara Schmidta, koji je od 1897. do 1907. imao tiskaru za proizvodnju razglednica u Dresdenu i Budimpešti. Iz Osijeka ju je u Zagreb, svojoj sestri Ljubi Petračić u Gajevu 24, poslao, vjerojatno vojnik, Vladimir 8. studenoga 1898. Razglednica je u poštanskom prometu bila već tri i pol mjeseca nakon otkrića spomenika koje se odvilo 24. srpnja 1898.

Knjižara Ferdinanda Hölblinga nalazila se na glavnom trgu osječke Tvrđe. Nekoliko godina nakon tiskanja ove razglednice Hölbling je, 1904., kupio i tiskaru Alojza Schäfera iz Donjeg grada, te ju prenio u Tvrđu, nakon čega je ubrzo postao i glavni tiskar za potrebe vojske, čije je sjedište bilo u ovom dijelu grada.

Možda ste propustili...

KULTURA U PRIRODI S “LIKAROM”

Održana Likovna kolonija u Tikvešu

KULTURNO-UMJETNIČKO DRUŠTVO JOSIPOVAC

Očuvanje zavičajne narodne nošnje

Najčitanije iz rubrike