Osijek
RADOVI U PUNOM JEKU

Projekt "Osijek 4": Radi se u Višnjevcu, Retfali i širem središtu
Objavljeno 22. svibnja, 2024.
Osijek će dobiti 28 km nove i rekonstruirane vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, a gubici vode smanjit će se za 25 %
Projekt "Osijek 4" kojim će Grad Osijek dobiti gotovo 30 kilometara nove i rekonstruirane vodoopskrbne i kanalizacijske mreže u punom je jeku. Realizira ga Vodovod-Osijek, na čije smo ovakve aktivnosti prethodnih godina već naviknuli. Uostalom, kako i naziv kaže, ovo je četvrti takav projekt u nizu. Ipak, za razliku od prethodnih, specifičnost je ovog projekta u tome što se istodobno realizira na više lokacija u gradu. Radi se u Višnjevcu, na dvije lokacije u Retfali te u širem gradskom središtu.

Daljinsko očitavanje vodomjera


Sve to zahtijeva određene logističke napore, ali i strpljivost sudionika u prometu. Svom srećom, sve je dosada u planiranom ritmu.

Marko Eljuga, direktor Vodovoda, ponajprije zahvaljuje sugrađanima na razumojevanju te podsjeća kako je Gradu Osijeku, zahvaljujući Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, za financiranje rekonstrukcije i izgradnje kanalizacijske i vodovodne mreže dodijeljeno ukupno 21,8 milijuna eura.

- Grad Osijek dobit će oko 28 kilometara nove i rekonstruirane vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, a gubici vode smanjit će se za čak 25 posto. Realizacijom projekta rekonstruirat će se 18,1 km vodoopskrbne i 3,7 km kanalizacijske mreže, a izgraditi 4,3 km vodoopskrbne i 1,15 km kanalizacijske mreže. Poboljšanu uslugu vodoopskrbe imat će ukupno 5790, a poboljšanu uslugu odvodnje ukupno 1780 stanovnika Osijeka. Ugradit će se daljinsko očitavanje vodomjera te povećati pouzdanost i sigurnost u vodoopskrbi i odvodnji - precizira Eljuga.

Intenzivno se radi u Višnjevcu, koji je - raskopan. Nije se moglo drukčije - kaže naš sugovonik, jer projekt je obuhvatio 24 ulice, a nije bilo moguće u zadanim vremenskim okvirima raditi ulicu po ulicu. Prvo su postavljeni svi cjevovodi, ukupno 14 km, u tijeku je izgradnja zasunskih spojnih okana i hidranata, a paralelno su nedavno počeli najzahtjevniji od svih, radovi na rekonstrukciji 1400 priključaka i ugradnja vodomjera na daljinsko očitavanje.

“Projekt 4" počeo je u srpnju prošle godine u višnjevačkoj Ullici Ivane Brlić Mažuranić. Ulica je to koja vodi uz školu, pa će ona do početka nove školske godine biti i prva u cijelosti sanirana.

Aktivno je u Retfali, i ondje se radilo neposredno uz školu (OŠ Retfala). Ta je dionica u Kapelskoj dovršena, u ponedjeljak se izvlačila vodoravna signalizacija na kolniku, sada se radovi sele na potez između Mlinske i Kolodvorske. No još je zanimljivije u južnom dijelu Retfale - radovi u Sljemenskoj sele se na novu dionicu - od Učke do Čvrsničke i Snježničke ulice - i taj će dio biti zatvoren za promet. Znači li to da će dva velika naselja, Vijenac Petrove gore i Vijenac Dinare, ostati prometno odsječena?

Privremene ceste


Naravno da neće! Ulazak vozilima u Vijenac Petrove gore omogućen je novoizgrađenom privremenom cestom iz Dalmatinske ulice, koja je sada u cijeloj dužini dvosmjerna. U Vijenac Dinare sada se dolazi novoizgrađenom privremenom cestom iz pravca Kolodvorske ulice, uz prugu. Oba će ova pravca biti na snazi do kraja godine.

Naposljetku, radi se i u Gunduličevoj - čvorište sa Stepinčevom i Trgom baruna Trenka je završeno, radovi se sele na dio Gundulićeve od Stepinčeve do Radićeve, o čemu smo ranije izvijestili. Završetak je tih radova planiran do sredine srpnja.

- Mnogi su skloni suditi naše projekte, pa tako i ovaj samo po njegovoj "površini". No još jednom ću naglasiti kako je vrijednost ovih radova iznimno velika. Ulažemo u našu mrežu vododopskrbe i odvodnje. Glavni je fokus ove investicije na boljoj i sigurnijoj opskrbi naših korisnika, ali i smanjenju naših gubitaka - odlučan je Eljuga.

Struktura finanaciranja Projekta "Osijek 4" je takva da je 80 posto posto osigurano iz izvora EU fondova, a po deset su posto osigurale Hrvatske vode i Vodovod-Osijek.

Kraj svibnja iduće godine rok je za završetak ove investicije.

Dario Kuštro
Marko Eljuga

direktor Vodovoda

Ulažemo u našu mrežu vododopskrbe i odvodnje. Glavni je fokus ove investicije na boljoj i sigurnijoj opskrbi naših korisnika, ali i smanjenju naših gubitaka.

Najčitanije iz rubrike