Osijek
SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI

Članovi Kluba 100 koji su zadužili naš grad
Objavljeno 15. lipnja, 2024.
Zahvaljujući darivateljima imamo samodostatnost u opkrbi zdravstvenog sustava, liječenju pacijenata i spašavanju života
U povodu obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi Gradsko društvo Crvenog križa Osijek održalo je u petak sastanak Kluba 100 - kluba darivatelja krvi Crvenog križa Osijek koji su krv dali 100 i više puta. Sastanak Kluba 100 održao se u prostorijama Gradske četvrti Gornji grad na Trgu Lava Mirskog, a Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije, Javna vatrogasna postrojba Grada Osijeka i Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek od 17 do 20 sati organizirali su akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka.

- Ovaj dan posvećujemo onima koji su zaista zadužili i naš grad i naš zdravstveni sustav, a to su članovi Kluba 100, osobe koje su krv darovale više od 100 puta. Neki od njih možda više ne mogu darivati krv, ali kroz aktivnosti Kluba i dalje rade na promociji, daju inicijative, osvješćuju mlade ljude zašto je važno darivati krv - poručila je uoči sastanka Kluba 100 ravnateljica Crvenog križa Osijek, Martina Hećimović.


Dodala je kako Klub redovito predlaže različite inicijative koje idu u smjeru podizanja svijesti javnosti o važnosti čina darivanja krvi, a zahvaljujući njegovim članovima, ali i mladim generacijama koje se sve više uključuju u darivanje krvi, područje Gradskog društva Crvenog križa Osijek već je drugu godinu zaredom drugo u Hrvatskoj po broju prikupljenih doza na broj stanovnika, a naša Osječko-baranjska županija na prvom je mjestu.

- Zaista možemo reći da zahvaljujući darivateljima imamo samodostatnost Republike Hrvatske u opskrbi zdravstvenog sustava, u liječenju pacijenata i spašavanju života, a kada znamo da je to još uvijek lijek koji se ne proizvodi, nego ga isključivo zdrava osoba može dati bolesnoj, na današnji dan želimo izreći jedno veliko hvala svima koji daruju krv, koji su nekada darivali krv i onima koji će tek postati dio ove velike obitelji - poručila je ravnateljica Crvenog križa Osijek.

Među članovima Kluba 100 ima i onih koji se približavaju "Klubu 200". Među njima su Miodrag Čučković (64), koji je krv dao čak 187 puta, i Milan Marić (65), koji se na ovu plemenitu gestu odlučio 170 puta. Obojica skromno napominju kako to što čine nije ništa osobito, jednostavno su prije 40-ak godina počeli i do današnjeg dana nastavili redovito darivati krv, jer "zašto ne?".


- Inače radim u Kliničkom bolničkom centru Osijek kao kuhar. Jednoga dana, čini mi se da je to bilo 1983. godine, šefica nam je rekla kako u bolnici nedostaje krvi te nas je upitala želi li ju netko darovati. Bio sam među onima koji su pristali i tako je to krenulo te traje do današnjeg dana. Krv dajem svaka tri mjeseca, no u međuvremenu, svakih mjesec dana, dajem plazmu ili flazmaferezu, tako da nemam praznog hoda, svaki mjesec dajem ili jedno, ili drugo, ili treće, otkrio nam je ovaj plemeniti Osječanin. Dodaje kako se dobro osjeća, nikada nije imao zdravstvenih problema, i dok je tako, nastavit će darivati krv.

Milan Marić krv je počeo darivati otprilike u isto vrijeme kada i njegov kolega Čučković iz Kluba 100, bilo je to sada daleke 1982. godine.


- Kada sam počeo raditi u Saponiji, na nagovor prijatelja, koji je već bio darivatelj, krenuo sam i ja. Drago mi je ako sam u ovih 40 godina nekome spasio život. Valjda jesam? - rekao nam je gospodin Marić, koji uopće ne treba sumnjati da je njegovih 170 doza krvi pomoglo mnogim ljudima.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

OSIJEK DOMAĆIN TURNIRA ŠAHISTA S INVALIDITETOM

Zagrepčani prvaci, Osječanima drugo mjesto

SISTEMATIZACIJA

Seminar za poduzetnike

Najčitanije iz rubrike