Regija
PODACI FINANCIJSKE AGENCIJE

Prihod vinkovačkog gospodarstva u 2023. veći od 900 mil. eura
Objavljeno 5. srpnja, 2024.
Prema prvim nerevidiranim javno objavljenim podacima Financijske agencije, a nakon dostavljenih financijskih izvješća svih tvrtki i obrta koji su obveznici poreza na dobit, vinkovačko gospodarstvo u 2023. godini postiglo je najviše, povijesne rezultate od hrvatske samostalnosti - 806 poslovnih subjekata registriranih na području Vinkovaca ostvarilo je ukupne prihode od čak 904.400.819 eura, što je rast za 23,97 posto u odnosu na godinu ranije.

Vinkovačko gospodarstvo posljednjih godina bilježi konstantan rast u svim parametrima, od ukupnih prihoda do rasta broja zaposlenih i novih tvrtki. Mnogi su nakon dugogodišnjih trendova rasta i rekordne 2022. godine prošlo ljeto upozoravali i prognozirali neizbježno usporavanje i stagnaciju vinkovačkog gospodarstva u 2023. godini.

Dobit tvrtki je 33,6 milijuna eura, a značajno je i da su vinkovačke tvrtke uplatile čak 8 milijuna eura poreza na dobit, što je 39 posto više nego godinu ranije.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče ističe kako posebno veseli podatak da su 25 posto rasli prihodi mikropoduzetnika, koji su u prošloj godini bili gotovo 96 milijuna eura, ali i podatak o porastu broja zaposlenih u mikropoduzetništvu za gotovo 11 posto, na 1798 zaposlenika.

- Od velike je važnosti što su uz rast prihoda rasli i ostali pokazatelji. Tako je broj poslovnih subjekata porastao 4,4 posto, sa 772 na 806, dok je broj zaposlenih u tvrtkama i obrtima koji plaćaju porez na dobit povećan 17,12 posto, sa 7321 zaposlenog na 8574. Ako gledamo cjelokupne podatke Mirovinskog osiguranja, u Vinkovcima smo na kraju svibnja imali ukupno 16.717 osiguranika, ili zaposlenih, pa dolazimo do brojke od 332 novootvorena radna mjesta u odnosu na isti mjesec prošle godine – pojašnjava Hrvoje Niče.

Uzimajući u obzir kako je vinkovačko gospodarstvo, primjerice, u 2017. godini bilo teško 2,72 milijarde kuna ili 362 milijuna eura, vidljiv je svakogodišnji napredak.

Grad Vinkovci je u 2023. nastavio Program poticanja poduzetništva fokusirajući se na početnike, postojeće poduzetnike te poduzetnike koji djeluju u Poduzetničkom inkubatoru, a s ciljem stvaranja konkurentnijeg vinkovačkog gospodarstva. Tako je zabilježen stalan rast prosječne plaće zaposlenih kod mikropoduzetnika, čemu su u jednom dijelu pridonijele upravo gradske potpore koje su uvjetovane povećanjem plaća djelatnicima za 10 posto.

M. Flego

Dijana Stanić Rešicki
Spremna dokumentacija za Zalužje
Kako bi se takav trend nastavio, u gradskoj upravi, uz potpore poduzetnicima, intenzivno rade na najvažnijem - na proširenju Poduzetničke zonu Zalužje, za koju je spremna projektno-tehnička dokumentacija.

- Pokazatelji o rastu gospodarstva, osobito kontinuiranom kakav imamo u Vinkovcima, otvaranju novih tvrtki i rastu broja zaposlenih, daju nam za pravo da s optimizmom gledamo prema budućnosti. Novim velikim poslovima u sklopu EU projekata na kojima rade mahom lokalne tvrtke, te u konačnici i proširenjem zone Zalužje, osigurat ćemo uvjete za daljnji rast i razvoj vinkovačkog gospodarstva, nova zapošljavanja i općenito rast standarda u Vinkovcima i vinkovačkom kraju. Kada to ostvarimo, ključno je takve trendove u što kraćem roku proširiti i na druge dijelove naše županije – kaže vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Možda ste propustili...

DUNAV SE POVUKAO, POSLJEDICE OSTALE

Vikendaši: Proglasiti prirodnu nepogodu

OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA IVANU OREŠKOM, KARLU STOJAKOVIĆU I VALENTINU VONIĆU

Zahvala i sjećanje na branitelje iz Lađanske

IZIŠAO 29. VALPOVAČKI GODIŠNJAK

Sve o 250 godina škole u Valpovu

Najčitanije iz rubrike