Regija
IZIŠAO 29. VALPOVAČKI GODIŠNJAK

Sve o 250 godina škole u Valpovu
Objavljeno 1. srpnja, 2024.
VALPOVO - Već uobičajeno, na samom početku ljeta valpovački ogranak Matice hrvatske predstavlja novi svezak Valpovačkog godišnjaka u okviru najveće kulturne manifestacije Valpovštine, Ljeta valpovačkog.

Ovogodišnji, 29. broj donosi na 200 stranica iz pera 18 autora 33 članka raspoređenih u šest poglavlja. Tema je broja obilježavanje 250 godina škole u Valpovu. Škola, koja danas nosi ime Matije Petra Katančića, prikazana je u člancima koji donose povijest svih zgrada u kojima je održavana nastava, od prve iz 1800. godine do današnje, koja je građena sredinom XX. stoljeća. Tu je i članak o tiskovinama (knjige, novine, bilteni i prigodni katalozi) koje je škola objavila. Zanimljivo je da su školski list ‘‘Iskrice‘‘ iz 1959. bile i prve novine u Valpovu tiskane u tiskari čiji je idejni začetnik i urednik bio tadašnji nastavnik Branko Kljaić, kasnije i prvi direktor/ravnatelj valpovačke Gimnazije. Prikazan je i najzaslužniji učitelj u školskoj povijestI, Leonardo Fichtner, koji je kao mlad učitelj došao u Valpovo i u njemu ostavio dubok trag. Bio je angažiran i u školskoj zadruzi, Hrvatskoj čitaonici, Pčelarskom društvu te najviše u vatrogastvu. Njegovi su suvremenici zapisali da je bio najškolovaniji vatrogasac u Slavoniji. Godine 1900. prelazi u Osijek, gdje nastavlja aktivnosti. Nakon smrti postavljena mu je spomen-ploča u Osijeku. Blok završava prikazom glazbenih odjela pri OŠ M. P. Katančića, koji obilježavaju 20 godina djelovanja.

Kustos Muzeja Valpovštine Stjepan Vidaković donosi kronologiju zbivanja oko osnivanja bolnice u Valpovu koje je prekinuo Prvi svjetski rat i koja nikada nije podignuta iako je sve bilo spremno. Od ostalih članaka valja izdvojiti dva o nepoznatim fotografima Karlu Alkieru i Mirku Cveniću. Tu su i crtice iz života seoske žene polovinom XX. stoljeća te o običaju vezanja ružmarina za svatove. Rubrika Svijet prirode donosi članak Joze Bogdanovića o značenju i izgradnji dravskog nasipa kod sela Narda, biolog Zdravko Pavlović piše o starom hrastu (kojeg više nema) na tom istom nasipu. Kraći članak Zdravka Birovljevića govori o glasovitoj valpovačkoj šljivi poznatoj pod imenom valpovka. Rubrika Između dva godišnjaka, osim zbivanja u ogranku, donosi prikaze značajnijih događanja u Valpovu. Na kraju je rubrika U spomen, u kojoj su zabilježeni odlasci zaslužnih građana.

Godišnjak je uredio, kao i sve dosadašnje, Stjepan Najman, a grafički je urednik Zvonko Jerković. D.S.R.
Možda ste propustili...

IGRE U STARIM SPORTOVIMA OKUPILE OSAM EKIPA

Najbolja ekipa Sloge iz Vaške

JOSIPA VLAŠIĆ I IVICA TOT NA 58. VEZOVIMA

Kao ‘74., u povorci opet nose natpis strizivojačkoga KUD-a

Najčitanije iz rubrike