Novosti
RASTEREĆENJE

Osobni odbitak 600 eura?
Objavljeno 2. srpnja, 2024.
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac otkrio je da se u sklopu nastavka poreznog rasterećenja razmatra povećanje osnovnog osobnog odbitka na 600 eura. Na konferenciji “Održivi porezni sustav: politika, praksa i perspektive”, u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham), Primorac je podsjetio na porezne izmjene s početka 2024. - ukidanje prireza i davanje veće autonomije lokalnim jedinicama u određivanju stopa poreza na dohodak, kao i povećanje osnovnog osobnog odbitka s 530 na 560 eura. Uz napomenu da su to prijedlozi Ministarstva financija o kojima se još razgovara i nisu definitivni, najavio je da će nastaviti s povećanjem tog odbitka, pa bi on ubuduće trebao iznositi 600 eura. Prijedlog AmChama o podizanju odbitka na 840 eura Primorac je ocijenio “jako ambicioznim”, s obzirom na potrebu financiranja jedinica lokalne samouprave. Kaže da će se malim poduzetnicima podići prag za ulazak u sustav PDV-a, sa 40 na 50 tisuća eura, što bi za oko 7500 obveznika trebalo omogućiti ispisivanje iz sustava. Primorac je najavio da bi od 1. siječnja 2025. trebao biti povećan iznos neoporezivih primitaka koje poslodavci mogu isplatiti radnicima, kao i mjere za poticanje povratka hrvatskih državljana iz inozemstva. Ponovio je da je porezni sustav RH u oporezivanju dobiti i dohotka itekako konkurentan.



AmCham je predstavio prijedlog daljnje porezne reforme i rasterećenja, kojem je cilj daljnji rast plaća i primitaka građana. Uz spomenuto povećanje osobnog odbitka sugeriraju i spuštanje stopa poreza na dohodak -niže na 10 %, a više na 20 %, kao i podizanje praga za primjenu više stope s 4200 na 5000 eura mjesečno.



- Iako doista vidimo bitno porezno rasterećenje rada, smatramo da i dalje ima prostora za nastavak rasterećenja - rekla je izvršna direktorica AmCham Hrvatska Andrea Doko Jelušić. Između ostalog, predlažu postavljanje mjesečnog i godišnjeg limita za obračun doprinosa za zdravstveno osiguranje. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike