Regija
BORNI GERNHARDU GLAZBA JE ŽIVOTNI POZIV:

Za bilo koju bolest nema bolje terapije od glazbe
Objavljeno 3. srpnja, 2024.
Borna (19) boluje od dijabetesa 1. Glazba ga opušta i puni energijom
ORAHOVICA - Glazba je oduvijek lijek za dušu, ali i tijelo. Potvrđuje to i iznimno talentirani i svestrani glazbenik Borna Gernhard (19) iz Orahovice. Borna je vrstan gitarist, glazbu i note ima "u malom prstu".

- Od svoje 11. godine bolujem od dijabetesa tipa 1 i to je moja cjeloživotna borba. Godinu dana kasnije, dakle s 12 godina, otkrivam da imam apsolutni sluh i prepoznajem da mi je glazba životni poziv. Zavolio sam glazbu "na prvu notu" i vrlo brzo upisujem Područni odjel Osnovne glazbene škole Milka Kelemena u Orahovici, a kasnije se prebacujem u matičnu školu u Slatinu. Uživao sam svirajući, moj je instrument od početka bila gitara, a to je i danas – započinje Borna, koji je nakon završene osnovne glazbene upisao i srednju glazbenu školu, i to jednu od najprestižnijih u ovom dijelu Hrvatske - ‘‘Jan Vlašimsky‘‘ u Virovitici.

- Upisao sam smjer glazbenik gitarist u klasi profesora Marija Petrinjaka. Ove godine tu sam školu i završio, evo baš nedavno imao sam maturalni koncert s kolegom saksofonistom Markom Raičem i obojica smo ocijenjena izvrsnim uspjehom. Srednja glazbena škola u Virovitici ostavila je na mene dubok i jak dojam. Sa svojom školom bio sam na raznim natjecanjima, smotrama i seminarima te ostvario odlične uspjehe. Na 61. smotri Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga prošle, 2023. godine sudjelovao sam na regionalnom i državnom natjecanju u Zadru i Zagrebu te na oba natjecanja osvojio 1. nagrade u disciplini solfeggio. Na međunarodnom natjecanju mladih gitarista u Kastvu "Kastav Strings", također 2023., osvojio sam 1. nagradu. Na "Sonus op. 8" u Križevcima još jedna prva nagrada i laureat u kategoriji solfeggio – ponosan je Borna, kao i na sve ostale smotre, seminare kod raznih profesora te na nastupe u Slavonskom Brodu, Varaždinu, Zagrebu, Osijeku, Virovitici, Slatini i drugim hrvatskim gradovima.

Posebna su priča nastupi na domijadama, gdje je Borna također bio među najboljima u državi.

- S Učeničkim domom Virovitica osvajao sam brojne nagrade na domijadama, a član sam Hrvatskoga pjevačkog društva ‘‘Rodoljub‘‘ Virovitica, gdje pjevam u mješovitom zboru i sviram u tamburaškom orkestru pod mentorstvom profesorice, dirigentice i razrednice Mirne Mihalković, gdje sam također osvojio niz nagrada - kaže Borna i dodaje da mu je gazba najbolja terapija.

- Dijabetes je opaka bolest, treba se redovito i pažljivo liječiti. Otkako sam u glazbi, ja sam pronašao svoj mir, opuštanje i stalno kretanje. Mogu reći da nema bolje terapije od glazbe, ne samo za moju nego za bilo koju drugu bolest, a još uz to u glazbi baš uživam i ona je moj životni odabir - zaključuje Borna.

Vladimir Grgurić
U župnom zboru i u heavy metal bandu
Borni je glazba doista način žiivota, što potvrđuje i činjenica da ima svoj heavy metal bend, sada već poznati orahovački Cageheart.

- Svoju pjevačku karijeru započeo sam u svom Cageheartu. Aktivni smo dvije i pol godine, a ja sam gitarist i glavni vokal. Nastupali smo u Orahovici, Slatini, Našicama, Valpovu, Zagrebu. Poseban je to osjećaj jer sviram s bratom Krešimirom i najboljim prijateljem Casperom. U slobodno vrijeme obrađujem i aranžiram pjesme i skladbe raznolikog karaktera – nastavlja Borna. No ‘’to nije sve’’, jer je taj sjajni mladić i član orahovačkog mladog župnog zbora.

- Uvijek volim reći kako je glazba moj Bogom dani životni poziv; uz vjeru u Boga prolazim sve probleme u životu i zato baš s posebnim osjećajem i žarom pjevam u i sviram u crkvi. U zboru sviram akustičnu gitaru i pjevam s odličnom ekipom – kazao je Borna, s tek 19 godina glazbenik koji je ponos svoga grada.

Možda ste propustili...

ZA BORBU PROTIV PREDATORA ČAGLJA I LISICE TE ZAŠTITU FAZANA I ZECA

Lovcima od Županije 40.000 eura

NA SLAVONSKOM MARATONU LAĐA REKORDAN BROJ NATJECATELJA - U 21 EKIPI NJIH OKO 300

Udruga lađara Zagreb pobjednik 4. Kupa Borovik i u muškoj i ženskoj utrci

PRIJEPOR OKO RADOVA NA PROČISTAČU

Baranjski vodovod: Ne postoje ni dug ni tužba

Najčitanije iz rubrike