Crna kronika
AKCIJA “MAESTRO” U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI

Mlada policajka pomagala četvorici dilera, udaljena je iz službe i prijavljena
Objavljeno 30. lipnja, 2024.
Četiri dilera, dvojica u dobi od 54 godine, 29-godišnjak, 27-godišnjak i 26-godišnja policajka otkriveni su u višemjesečnoj akciji kodnog imena "Maestro", koje je proveo Odjel kriminaliteta droga Službe kriminalističke policije PU vukovarsko-srijemske. Akcija je bila usmjerena na suzbijanje ulične preprodaje droga.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je više osoba s područja PU vukovarsko-srijemske te su na temelju sudskih naloga provedene pretrage domova, osoba i pokretnih stvari. "Utvrđena je osnovana sumnja kako su četiri muškarca od ožujka do 28. lipnja, s namjerom ostvarivanja materijalne koristi, na području Vukovarsko-srijemske županije preprodavala kokain, amfetamin i marihuanu. Također, 26-godišnjakinju se sumnjiči za pomaganje u preprodaji droga. Pronađeno je i oduzeto 210 grama amfetamina, 71 gram marihuane, 1,04 grama kokaina, više mobilnih telefona, digitalnih vaga i nekoliko tisuća eura. Osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske, a kaznena prijava protiv njih će biti upućena nadležnom državnom odvjetništvu - doznajemo iz policije.

Osumnjičena 26-godišnja policajka iz PU vukovarsko-srijemske bit će udaljena iz službe te će protiv nje Službeničkom sudu biti podnesen zahtjev za pokretanjem postupka zbog teške povrede službene dužnosti, sukladno Zakonu o državnim službenicima.

Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske kontinuirano provode represivne i preventivne aktivnosti s ciljem suzbijanja zlouporabe droga. Pokazatelji napora koji u navedeni cilj ulažu vidljivi su i kroz povećanje broja utvrđenih kaznenih djela i prekršaja, kao i kroz povećani broj realiziranih zapljena. Broj kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga prošle je godine porastao za 58,4 posto, dok je broj prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga porastao je za 16,1 posto. U 2023. godini realizirane su 254 zapljene droge, što je 9 posto više u odnosu prema 2022. godini.

U prvih pet mjeseci ove godine otkrivena su 64 kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te je zaplijenjeno ukupno 720 grama amfetamina, 952 grama heroina, 1 kilogram i 320 grama kokaina i 786 grama marihuane. Isto tako podnesene su 104 prekršajne prijave zbog nedopuštenog posjedovanja droga, a temelju Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama - 26. lipnja, također su provedene aktivnosti s ciljem suzbijanja zlouporabe droga, tijekom kojih su utvrđena dva prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga i oduzete manje količine marihuane.

Osim represivnih aktivnosti prevencija zlouporabe droga također je jedan od prioriteta PU vukovarsko-srijemske. Policijske službenice za prevenciju, tijekom protekle školske godine, nastavile su s provedbom projektnih aktivnosti u okviru nacionalnog preventivnog projekta "Zdrav za 5", i to u 21 osnovnoj i pet srednjih škola te je obuhvaćeno ukupno oko 890 učenika. S.Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike