Crna kronika
AKCIJA POLICIJE I CENTRA ZA VOZILA U OSIJEKU

MUP: Na izvanredni tehnički pregled poslano je 15 vozila
Objavljeno 2. srpnja, 2024.
Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske na području su grada Osijeka u subotu u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske, Stanicom za tehnički pregled EuroOsijek proveli akciju usmjerenu na utvrđivanje prekršaja mopedista i motociklista te tehničku ispravnost tih vozila, kao i ostale sudionike u prometu.

Ukupno je utvrđeno 29 prekršaja - 13 prekršaja motociklista, pet prekršaja vozača teretnih automobila i 11 prekršaja vozača osobnih automobila. Četiri su bila zbog nekorištenja sigurnosnim pojasom, dva zbog nepropisne upotrebe mobitela u vožnji, utvrđena su tri upravljanja neregistriranim vozilom (jedan automobil i dva motocikla), jedan prekršaj upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita, jedno nenošenje zaštitne kacige (putnika na motociklu), jedan prekršaj vožnje motocikla na stražnjem kotaču, dva prekršaja isteka važnosti periodičnog tehničkog pregleda i 15 prekraja tehničke neispravnosti vozila (devet motocikala, tri teretna automobila i tri osobna automobila) zbog preinaka na vozilima - ispušni sustav, gume, spuštena vozila i spojleri.

Kako doznajemo sa službene internetske stranice Centra za vozila Hrvatske, iako sva vozila koja sudjeluju u prometu moraju biti tehnički ispravna, u Hrvatskoj gotovo svako četvrto vozilo ne prođe tehnički pregled.

- Ako ste jedan od "neispravnih", ne ljutite se jer svrha tehničkih pregleda jest otkriti nedostatke na vozilu koji mogu utjecati na sigurnost vašeg vozila i putnika u njemu, na sigurnost ostalih sudionika u prometu (pješaka, biciklista, ostalih vozila itd.) te osigurati da vozila svojim prometovanjem što manje utječu na okoliš. Tehničkim pregledom motornog vozila također se utvrđuje je li vozilo opremljeno propisanom opremom i uređajima, jesu li oni ispravni te udovoljavaju li uvjetima iz propisa za sigurno sudjelovanje u prometu. Tehnički pregled vozila obavlja se na temelju Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o tehničkim pregledima vozila, u svrhu provjere tehničke i ekološke ispravnosti vozila. Obvezan je za sva motorna (automobili, motori, autobusi i sl.) i priključna vozila, osim radnih strojeva - poručuju iz Centra za vozila Hrvatske.

Kako dalje navode, visina naknade za tehnički pregled određena je Odlukom o visini naknada za tehnički pregled i druge poslove koji se obavljaju u stanicama za tehničke preglede vozila" i ovisna je o kategoriji vozila. Ako je vaše vozilo proglašeno neispravnim, pa morate pristupiti ponovljenom tehničkom pregledu, i ako to učinite u roku od 15 dana, ponovljeni tehnički pregled bit će bez novog plaćanja naknade. Ako je vaše vozilo proglašeno neispravnim na ekotestu, ponovljeni ekotest u roku od 15 dana zaračunat će se u iznosu od 50 posto iznosa plaćenog na tehničkom pregledu na kojem je vozilo proglašeno neispravnim.

Sandra Lacić
POLICIJA ĆE U KONTROLE
PU osječko-baranjska kontinuirano će nastaviti provođenje pojačanih mjera s ciljem sprječavanja narušavanja javnog reda i mira, kao i kršenja prometnih propisa od neodgovornih vozača koji, osobito u noćnim satima, svojim vozilima narušavaju mir građana, poručuju iz policije. Također, pozivaju građane da im, ako imaju saznanja o prebučnim vozilima, na broj 192 ili e-adresu osjecko-baranjska@policija.hr dostave registracijske oznake i brojeve, kao i eventualna imena vozača kako bi ih pravodobno isključili iz prometa. Dojave mogu biti anonimne, a dostaviti se mogu pisanim ili usmenim putem.

Možda ste propustili...

KAZNENO PRIJAVLJENA ŽENA S NAŠIČKOG PODRUČJA

Oduzeli joj šest kilograma duhana

Najčitanije iz rubrike