Crna kronika
SUĐENJE ZA UBOJSTVO MIHAELE BERAK

Smažil priznaje krivnju, ali za ubojstvo iz nehaja
Objavljeno 4. srpnja, 2024.
Javnost je isključena sa suđenja radi zaštite dostojanstva mlade žrtve

Iako su brojne medijske ekipe u četvrtak ujutro bile u sudnici Županijskog suda u Osijeku, gdje je počelo suđenje Marku Smažilu (28) zbog ubojstva studentice Mihaele Berak (21), nakon samo nekoliko minuta tužiteljica je, s čime su se složili opunomoćenik obitelji ubijene Mihaele Berak te Smažilov branitelj, od sudskog vijeća, kojim predsjeda sudac Mladen Radičević, zatražila da se javnost isključi sa suđenja i prije čitanja optužnice te izjašnjavanja o krivnji. Sudsko je vijeće prihvatilo zahtjeve.

Nastavak u rujnu



Marko Smažil je u sudnicu uveden u pratnji četiriju pravosudnih policajaca. Ruke i noge bile su mu zavezane lisičinama, koje su mu skinute nakon što je sjeo na optuženičku klupu. Većinu vremena dok su kamere bile u sudnici, sjedio je pognute glave. U sudnici je osim sudskog vijeća, predstavnika tužiteljstva i obrane te uz brojne novinarske ekipe bila i Sanja Kastratović, iz udruge Adela, no nitko od obitelji ubijene Mihaele Berak, kao ni obitelji Marka Smažila, nije došao pratiti raspravu.

Javnost je s rasprave isključena na zahtjev Jasmine Bošnjak, zamjenice osječkog županijskog odvjetnika, i to radi zaštite osobnog života i dostojanstva žrtve, s obzirom na to da će se tijekom suđenja ispitivati detalji osobnog života žrtve, s čime se suglasila i obrana. Sudsko vijeće prihvatilo je prijedlog, te isključilo javnost s rasprave i prije čitanja optužnice, a kao razloge, uz ostalo, navelo je svjedoke koji će biti ispitani o okolnostima prije ubojstva, koje se odnose na osobni i obiteljski život žrtve.

Kako doznajemo, rasprava je počela čitanjem optužnice, koja je napisana na 25 stranica, nakon čega se Marko Smažil trebao izjasniti o krivnji te želi li obranu iznijeti odmah ili na kraju dokaznog postupka. Također doznajemo kako je iskaze dalo prvih četvero pozvanih svjedoka. To nam je kratko nakon završetka rasprave potvrdio Dražen Srb, odvjetnik Marka Smažila. “S obzirom na to da je javnost isključena s ročišta, mogu vam samo reći kako se nakon čitanja optužnice moj branjenik izjasnio da je kriv, no ne za kazneno djelo za kakvo ga se tereti u optužnici. On se izjasnio da je kriv za prouzročenje smrti iz nehaja, da nije bilo nikakve namjere, i da se postupak vodi isključivo radi toga je li bila namjera ili nehaj”, rekao je odvjetnik Srb, dodavši kako je na raspravi u četvrtak ispitano četvero pozvanih svjedoka, te da će se novi svjedoci ispitati 23. i 25. rujna. I te će rasprave biti zatvorene za javnost. Prema Srbovim riječima, Smažil će svoju obranu dati na kraju dokaznog postupka.

Davor Ćavar, odvjetnik obitelji ubijene Mihaele Berak, rekao je kako se u ovakvim predmetima javnost uglavnom isključuje s rasprave radi zaštite digniteta i obiteljskog života žrtve. Potvrdio je kako će se suđenje nastaviti u rujnu. “S obzirom na visinu zapriječene kazne i vrstu kaznenog djela o kojem se radi, Državno odvjetništvo nije ovlašteno predlagati visinu kazne, o tome će odlučivati isključivo sud. Prijedloga nije bilo jer je za ovo kazneno djelo zapriječena kazna veća od pet godina. Očekivanja su obitelji Berak, koju zastupam, da se okrivljenik proglasi krivim i kazni u skladu sa zakonom”, rekao je odvjetnik obitelji žrtve.

Otkaz



Optužnica Županijskog državnog odvjetništva Osijek tereti policajca iz PU osječko-baranjske Marka Smažila da je 20. rujna prošle godine oko 22 sata u svom stanu u Osijeku, u nakani da usmrti 21-godišnju Mihaelu Berak, s kojom je bio u vezi, iz službenog pištolja marke HS-9 ispalio hitac žrtvi u glavu, zadao joj prostrijelnu ozljedu glave i vrata, s razdorom glavne vratne arterije, zbog kojeg je djevojka umrla na mjestu zločina. Iako je policija svog službenika prvobitno teretila za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti te dovođenje u opasnost života i imovine, sumnjajući da je neoprezno rukovao službenim oružjem, tužiteljstvo je nakon ispitivanja osumnjičenika to prekvalificiralo u kazneno djelo ubojstva i predložilo određivanje istražnog zatvora, u kojem se Smažil nalazi od ubojstva, nešto više od devet mjeseci.

Tijekom ispitivanja u policiji i Državnom odvjetništvu Smažil je porekao zločin navevši da nije imao namjeru ubiti Mihaelu Berak, nego da je do ispaljenja metka došlo prilikom neopreznog rukovanja pištoljem. Tužiteljstvo je takvu obranu okrivljenika ocijenilo nelogičnom, neuvjerljivom i u suprotnosti s ostalim prikupljenim dokazima, te ga je osumnjičilo i optužilo za ubojstvo. Odvjetništvo je u optužnici navelo da će tijekom sudskih rasprava predočiti 59 dokaza na kojima se temelji optužnica. Nakon ispitavanja svjedoka pred sudskim vijećem, a koji su također bili dali iskaze u policiji i Državnom odvjetništvu, svjedočit će i sudski vještaci medicinske, psihijatrijske i balističke struke, a predočit će se i Smažilova komunikacija neposredno nakon počinjenja kaznenog djela, koga je zvao i kojim redoslijedom te kome je slao SMS-ove i s kime je komunicirao preko društvenih mreža.

Prema rješenju načelnika PU osječko-baranjske, odmah nakon saznanja za smrt studentice Smažil je udaljen iz službe, a protiv njega je podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka. Kako doznajemo, otkaz u policiji dobio je krajem prošle godine.

Milan Bugarić
UDRUGA ADELA: PRANJE KRVI S RUKU POLICIJE

 

Udruga Adela podržala je uklanjanje javnosti sa svjedočenja o intimnom životu Mihaele Berak, ali smatraju da bi ostatak suđenja morao ostati otvoren za javnost. “Odluka Županijskog suda u Osijeku da makne javnost sa suđenja ubojici Marku Smažilu pod izlikom zaštite žrtvinog obiteljskog života, uz pomoć suca Mladena Radičevića koji u karijeri već ima ridikuloznu presudu je pranje krvi s ruku osječke policije i kompletnog nefunkcionalnog sustava”, poručili su iz Udruge. “I dalje tražimo smjene odgovornih osoba u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj, jer smo i dalje uvjereni da se ubojstvo htjelo zataškati”, rekla je Sanja Kastratović iz udruge Adela. Smatraju da je suđenje Smažilu ujedno suđenje policiji, ali i čitavom sustavu. “Na mjestu policajca bio je zaposlen čovjek nesposoban za taj posao, koji je opasan po zajednicu”, izjavili su.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike