Crna kronika
PORUKAMA NA PLAKATIMA PROZIVAO OSJEČKE SUCE I ODVJETNIKE

Ravliću će se zbog klevete i uvrede suditi u Vinkovcima
Objavljeno 3. srpnja, 2024.
Visoki kazneni sud RH donio je rješenje kojim se određuje da će se osječkom građevinskom poduzetniku Marijanu Ravliću suditi u Vinkovcima. Ravlić je poznat javnosti po postavljanju velikih plakata na autoprikolicama na više lokacija u Osijeku, ali i po tome što je zakupio prostor za jumbo-plakate uz prometnice na ulazu u Osijek, Zagreb, Rijeku i Split, na kojima su bili, uz dominirajući lik pape Franje, i likovi nadbiskupa Đure Hranića i nadbiskupa u miru Marina Srakića te natpis "Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!". To je činio nezadovoljan odlukama osječkih sudova.

Raspravna sutkinja Općinskog suda u Osijeku na sjednici vijeća 30. travnja predložila je da se za vođenje kaznenog postupka u predmetu protiv Marijana Ravlića "u povodu privatne tužbe jedne tvrtke iz Osijeka od 28. lipnja 2023. zbog klevete te zbog kaznenih djela uvrede i klevete u povodu privatne tužbe jednog osječkog odvjetnika od 7. srpnja 2023. odredi drugi stvarno nadležni sud".

Sutkinja je u prijedlogu Visokom kaznenom sudu navela kako se privatnim tužbama Marijana Ravlića tereti da je u travnju 2023., "u namjeri da naškodi časti i ugledu privatnih tužitelja, postavio autoprikolicu s plakatima ispred Trgovačkog suda u Osijeku i prekoputa Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku na kojim je iznio niz klevetničkih tvrdnji na štetu privatnih tužitelja". Nadalje, kako stoji u prijedlogu, tereti ga se i da je postavljao plakate i na autoprikolici prekoputa glavne zgrade Općinskog i Županijskog suda u Osijeku, na kojima je iznosio razne tvrdnje o sucima Općinskog, Županijskog i Trgovačkog suda u Osijeku te nekolicini odvjetnika i državnih odvjetnika iz Osijeka koji svakodnevno zastupaju stranke u postupcima pred Općinskim sudom u Osijeku.

O spornim plakatima izjasnio se i osječki ogranak Udruge hrvatskih sudaca priopćenjem u kojem se oštro osuđuje "kao krajnje neprimjereno i uvredljivo što se na postavljenim plakatima nalaze fotografije sudaca, državnih odvjetnika i odvjetnika i tekst u kojim ih se osuđuje za nezakonite odluke i korumpiranost zbog odluka koje su donosili u predmetima u kojima je stranka bio okrivljeni Marijan Ravlić ili trgovačko društvo čiji je osnivač". Takvo postupanje ocijenili su pokušajem nedopuštenog pritiska na suce. Osim toga, raspravna sutkinja navela je kako su ona i više kolega iz kaznenog odjela Općinskog suda u Osijeku, koji su bili izloženi spornim sadržajima s plakata, učlanjeni u osječki ogranak Udruge hrvatskih sudaca. Stoga je predložila prenijeti mjesnu nadležnost u ovom kaznenom predmetu na drugi stvarno nadležni sud.

Visoki kazneni sud odlučio je da je prijedlog za prenošenje mjesne nadležnosti osnovan jer okolnosti navedene u prijedlogu osječke sutkinje doista čine važne razloge koji opravdavaju prenošenje mjesne nadležnosti na drugi sud, kako bi se izbjegla svaka moguća sumnja u pristranost tog suda u postupanju. "Nužno je ne samo kod okrivljenika u konkretnom slučaju nego i kod opće, nestranačke javnosti osnaživati takvu sliku nepristranosti sudaca u postupanju, zbog čega se prijedlog za delegaciju nadležnosti na drugi stvarno nadležni sud pokazuje opravdanim, a sve kako bi se na taj način izbjegla i najmanja moguća sumnja u nepristranost i objektivnost daljnjeg postupanja ovog općinskog suda, te istovremeno učvrstilo povjerenje građana u samu sudbenu vlast i vladavinu prava. Vodeći računa o prostornoj udaljenosti, za vođenje ovog kaznenog postupka određen je Općinski sud u Vinkovcima kao drugi najbliži stvarno nadležan sud", navodi se, između ostalog, u obrazloženju odluke Viskokog kaznenog suda.

Sandra Lacić
Građevinskog poduzetnika su za kaznena djela klevete i uvrede tužili jedna tvrtka i osječki odvjetnik

Možda ste propustili...

POLICIJA “NAGRADILA” 66 POSJETITELJA INMUSIC FESTIVALA

Naplaćeno im 21.000 eura zbog droge

Najčitanije iz rubrike