Crna kronika
RATNI ZLOČIN U BARANJI

Zlostavljali su 17 civila dok se nisu iselili iz Karanca
Objavljeno 28. lipnja, 2024.
Okrivljenici su stari između 55 i 89 godina, od njih osmorice petorica su nedostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podignulo je optužnicu protiv osam hrvatskih državljana zbog ratnog zločina protiv civila u Baranji 1991. godine. Optužnica je podignuta pred Županijskim sudom u Osijeku nakon provedene istrage. Okrivljenici su sada u dobi između 55 i 89 godina.

Tereti ih se da su od 15. kolovoza do 20. studenoga 1991., u Karancu, nakon agresije i okupacije Karanca, kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi počinili navedeno kazneno djelo. Prvookrivljeni, 89-godišnjak, kao zapovjednik Teritorijalne obrane Karanca, a ostali kao pripadnici Teritorijalne obrane, zlostavljali su 17 civila koji su se zbog traume i straha od daljnjih zlostavljanja, sa svojim obiteljima iselili iz Karanca. Zapovjednik TO i još četiri osobe nisu dostupni hrvatskom pravosuđu.

Dvojica se nalaze u zatvorima u Hrvatskoj, prethodno su izručeni zbog počinjenih drugih kaznenih djela. U odnosu prema njima zatraženo je od država iz kojih su izručeni (Bosna i Hercegovina, Ujedinjeno Kraljevstvo) dodatno izručenje kako bi se kazneni postupak u odnosu prema njima mogao voditi i za ovo kazneno djelo. Državno odvjetništvo predložilo je u optužnici suđenje u odsutnosti u odnosu prema svima njima. Trećeokrivljenik je izručen Hrvatskoj na temelju europskog uhidbenog naloga izdanog u ovom predmetu i nalazi se u istražnom zatvoru u Osijeku.

Dok se u ovom predmetu tek čeka sudski postupak, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu osudilo je, u odsutnosti optuženika, tri državljanina Srbije zbog ratnog zločina na području grada Petrinje.

Sud je prvooptuženog 70-godišnjaka osudio na deset godina zavora, drugooptuženog 72-godišnjaka na osam godina i trećeoptuženog 76-godišnjaka na šest godina zatvora. Sud je optuženike proglasio krivima da su krajem rujna 1991. godine, tijekom napada JNA i TO na Petrinju, drugooptuženik kao zapovjednik čete Donja Bačuga (odred TO Banski Grabovac) i prvooptuženik kao zapovjednik voda postupili suprotno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava. Nakon što su dva optuženika zajedno s pripadnicima svoje jedinice pronašla u jednoj od kuća u Petrinji civila, tereti ih se da su ga ispitivali i zlostavljali, a potom su mu naredili da krene prema kukuruzištu na kraju ulice.

Drugooptuženik i prvooptuženik su zapovjedili trećeoptuženiku i drugim nepoznatim pripadnicima svoje jedinice da pucaju u civila koji im je bio okrenut leđima. Njegovo je mrtvo tijelo ostavljeno na rubu kukuruzišta.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike