Crna kronika
NA GODINU DANA MORA U ZATVOR

S bombom u ruci fotografirao se pred kućom dužnika pa poslao poruku: “Da bacim?”
Objavljeno 27. lipnja, 2024.
Tridesetosmogodišnji Slavonac osuđen je na djelomičnu uvjetnu kaznu zbog prijetnje i posjedovanja bombe. Sud ga je nepravomoćno osudio jer je 23. veljače ove godine u 8.23 u mjestu u Brodsko-posavskoj županiji, s namjerom da zbog nepodmirenog duga u drugog muškarca izazove strah za život, sa svog mobilnog telefona preko aplikacije Viber dužniku poslao slikovnu poruku na kojoj ispred njegove kuće u ruci drži ručnu bombu uz natpis "Da bacim ili ne?".

Navedeno je u dužnika izazvalo osjećaj straha za vlastiti život. Usto, 24. veljače je, suprotno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, u drugom malom mjestu u Slavoniji u svom kombiju imao jednu ručnu bombu M50P3, a istovremeno u dvorišnoj zgradi obiteljske kuće, gdje živi, držao još dvije ručne bombe M50P3.

Zbog ozbiljne prijetnje smrću i neovlaštenog posjedovanja bombi, čije je građanima posjedovanje zabranjeno, osuđen je na po osam mjeseci zatvora, pa mu je opozvana uvjetna osuda izrečena pravomoćnom presudom Općinskog suda u Sisku od 29. ožujka 2023., te mu se presuda uzima kao utvrđena kazna u trajanju od jedne godine. Potom ga je sud osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i dva mjeseca, no u zatvor će na godinu dana, a preostalih godinu i dva mjeseca uvjetovanog dijela kazne neće se provesti ako u roku od pet godina po pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo. U neuvjetovani dio kazne zatvora uračunava mu se vrijeme lišenosti slobode, počevši od 23. veljače u 13.30.

Uz navedeno, dužan je platiti troškove kaznenog postupka u iznosu od 805,42 eura uplatom u korist državnog proračuna u roku od 30 dana po pravomoćnosti presude, te je djelomično oslobođen obveze naknade troškova kaznenog postupka, koji se sastoje od nagrade i nužnih izdataka postavljenog branitelja.

Iznoseći obranu na početku dokaznog postupka, 38-godišnjak je u cijelosti priznao počinjenje kaznenih djela kako stoji u optužnici. U odnosu prema kaznenom djelu prijetnje naveo je da je ono posljedica njegove impulzivnosti, nepromišljenosti i konzumacije alkohola, te kako mu je jasno da građanskopravne odnose i moguća potraživanja ne može rješavati na način kako je to napravio. U odnosu prema ručnim bombama koje su pronađene na njegovoj kućnoj adresi, naveo je da je za njihovo postojanje saznao u kolovozu 2023. i kako mu je sada jasno da je bombe trebao predati nadležnoj policijskog upravi. Svjestan je svojih propusta, te mu je vođenje kaznenog postupka dodatno osvijestilo svu društvenu i moralnu neprihvatljivost onoga što je napravio, navevši da će ubuduće svoje ponašanje uskladiti s društvenim pravilima i pozitivnim pravnim poretkom.

S obzirom na to da je optuženik u cijelosti priznao počinjenje kaznenih djela koja su mu optužnicom stavljena na teret, sud je nepobitno utvrdio da je Slavonac ostvario sva objektivna obilježja kaznenih djela za koja ga se optužnicom teretilo. Nadležni Općinski sud u obrazloženju presude navodi kako je razvidno da ne postoji ni jedan razlog isključenja protupravnosti optuženikovih djela, a njegova ubrojivost tijekom postupka nije dovedena u pitanje. Slijedom navedenog, proizlazi kako je optuženik bio svjestan da svojim protupravnim postupanjem, opisanim u optužnici, ostvaruje sva bitna zakonska obilježja kaznenog djela prijetnje i kaznenog djela nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, za koja je i proglašen krivim.

- Cijeneći optuženikovo priznanje počinjenja kaznenih djela, što je svakako pridonijelo brzini i ekonomičnosti postupka te ukazalo sudu da je optuženik svoje postupanje shvatio kao društveno i moralno neprihvatljivo, te dovodeći to u vezu s optuženikovom prijašnjom kaznenom osuđivanošću i činjenicom da je terećena kazna djela počinio u roku kušnje prema prijašnjoj presudi, sud nalazi da je predložena sankcija u skladu sa svim okolnostima počinjenja predmetnih kaznenih djela te da nema mjesta izricanju manje mjere i vrste sankcije od predložene - navodi se u obrazloženju nepravomoćne presude.

Sandra Lacić